Americké vraždění civilistů v Pákistánu a v Afghánistánu destabilizuje svět

11. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Loni v říjnu jsem byl na sněmu v Islamabádu v Pákistánu, kde se sešlo 80 lidí z Wazíristánu k debatě o amerických bezpilotních letadlech, které rozsévají smrt raketami Hellfire. Izolace obyvatel Wazíristánu je téměř úplná. Žádný západní novinář tam nebyl už sedm let, píše Clive Stafford Smith z charitativní organizace Reprieve.

Jako jediný člověk ze Západu jsem hovořil o tvrzení CIA, že za dobu delší než celý jeden rok nebyl usmrcen ani jeden nevinný civilista. Nepotřeboval jsem tlumočníka na to, abych porozuměl ironickému smíchu, který to vyvolalo.

Během dne jsem se seznámil s šestnáctiletým mladíkem z Wazíristánu jménem Tarík Azíz. Američané usmrtili raketou jednoho jeho bratrance a on chtěl vědět, jak s tím seznámit Západ.

O tři dny později oznámila CIA, že eliminovala "čtyři extremisty". Ve skutečnosti šlo o dvě oběti. Tarík vezl autem svého dvanáctiletého bratrance k tetě a cestou je usmrtilo americké bezpilotní letadlo.

Stalo se to čtyřiadvacet hodin poté, co se CIA vychloubala, že zlikvidovala šest jiných extremistů - ve skutečnosti zavraždila čtyři dělníky z dolu na chrom, kteří se autem vraceli domů z práce. V obou případech místní udavač vhodil do vozidla monitor GPS a lhal, že ve vozidle seděli "extrémisté", aby dostal od Američanů zaplaceno.

Minulý týden pracovníci Obamovy vlády informovali New York Times o tajném seznamu lidí, kteří mají být usmrceni bezpilotními letadly.

R. 2007 nazval Mitt Romney Obamu "Dr. Divnoláskou" a měl zřejmě pravdu. Rozhodnutí amerického prezidenta jsou jen tak dobrá, jak kvalitní jsou informace, které dostává.

Je lehké pochopit, jak CIA zavraždila Taríka a mnoho dalších nevinných obětí. Ti, kdo odpalují rakety Hellfire, jsou vzdálení 13 000 kilometrů v americké poušti Nevada a závisejí na místních udavačích. Stejně jako při sbírání vězňů pro záliv Guantánamo, CIA platí obrovské peníze každému, kdo jí identifikuje "teroristy". Pět tisíc dolarů je pro udavače z Wazíristánu obrovská částka, je to pro Evropana ekvivalent asi 7,5 milionu Kč. Udavač se musí rozhodnout: Má riskovat vhodit monitor GPS do vozidla skutečného, nebezpečného teroristy, anebo nechat Američany popravit bezvýznamného civilistu, kterého udavač udá, že je to údajně "extremista"? Stačí, že mu začínají růst vousy.

Příliš mnoho "extremistů" jsou prostě mladí muži s chmýřím pod nosem. Američané usmrtili nejméně 174 dětí.

Je šokující, že zabíjení civilistů nevyvolává v Americe skoro žádné protesty. Je znepokojující, že jako ve snu kráčíme do věku masakrování bezpilotními letadly. Zmobilizuje to postižené obyvatelstvo k odporu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10556

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2012