Spojené státy obvinily Rusko, že dodává Sýrii bojové vrtulníky

13. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová obvinila Rusko, že posílá syrskému prezidentu Assadovi bojové vrtulníky. Podle Clintonové by to "eskalovalo konflikt v Sýrii skutečně dramaticky".

Herve Ladsous, šéf oddělení OSN pro mírové operace, uvedl, že je Sýrie v současnosti v podstatě uprostřed občanské války. Násilí trvá 15 měsíců a podle odhadů si vyžádalo 15 000 mrtvých.

"Syrská vláda zjevně ztratila kontrolu nad velkými částmi území a několika městy, které ovládá opozice. Snaží se znovu získat kontrolu," uvedl.

Je to poprvé, co vysoký činitel OSN charakterizoval situaci v Sýrii jako občanskou válku. "Máme zprávy nejen o užívání tanků a dělostřelectva, ale i bojových vrtulníků," řekl Ladsous v New Yorku. "Toto je opravdu už velká válka."

Výrok Clintonové o ruských vrtulnících byl podle diplomatů zřejmě míněn vážně a byl zřejmě založen na výzvědných informacích.

OSN a syrské opoziční zdroje hovoří o častějším používání bojových vrtulníků v posledních dnech. Těchto zpráv by podle mínění listu Guardian mohlo být teoreticky použito k získání podpory pro myšlenku vytvoření bezletové zóny nad Sýrií, avšak Rusko by se zřejmě proti tomu ostře postavilo. Clintonová se také zmínila, že syrská armáda hromadí své jednotky kolem druhého největšího syrského města Aleppo. "Zřejmě to bude nepřijatelné pro Turecko z hlediska jeho národních a strategických zájmů," zdůraznila.

V městech Húla a al Kubair bylo v nedávné době usmrceno 108 a 78 civilistů. K útokům došlo po těžkém bombardování obou oblastí syrskou armádou a pak údajně na civilisty zaútočili ozbrojenci z provládní skupiny Shabiha. Syrská vláda tvrdí, že civilisty usmrtili "teroristé". Západní novináři přítomní v místě svědčili o tom, že v obou místech došlo k útokům vládních vojsk těžkými zbraněmi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5660

Diskuse

Obsah vydání | 13. 6. 2012