Christine Lagarde neplatí daně

29. 5. 2012

čas čtení 1 minuta

Christine Lagarde, šéfka Mezinárodního měnového fondu, která vyvolala mezinárodní rozhořčení, když v pátek řekla v rozhovoru s deníkem Guardian, že by Řekové měli platit daně, sama žádné daně neplatí.

Jako činitelka mezinárodní instituce má Lagardová plat 467 940 dolarů ročně, k čemuž dostává ještě příplatek 82 760 dolarů. Její plat je tak vyšší než plat amerického prezidenta Obamy, který však platí daně.

Téměř žádní činitelé OSN neplatí daně. Podle článku 34 Videňské konvence o diplomatických vztazích z r. 1961, kterou podepsalo 187 států platí, že "diplomatický činitel bude osvobozen od všech daní, osobních i reálných, národních, regionálních i městských".

Po mnoho let si kritikové stěžují, že zaměstnanci MMF, Světové banky a OSN žijí na úkor mezinárodních daňových poplatníků. Během hospodářské konference v Bretton Woods r. 1944, kde byl založen Mezinárodní měnový fond se neshodli britští a američtí delegáti ohledně platů. Britští delegáti, včetně ekonoma Johna Maynarda Keynese, považovali americké návrhy na platy za "monstrózní", ale byli přehlasováni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11295

Diskuse

Obsah vydání | 30. 5. 2012