Evropští politikové a finanční trhy se připravují na odchod Řecka z eurozóny

15. 5. 2012

čas čtení 2 minuty

Finanční trhy se rychle připravují na případný odchod Řecka z eurozóny. Po dni politického chaosu akceptovala evropská politická elita, že bude asi nemožné udržet Řecko v eurozóně.

Zatímco vyjednávání v Athénách o vytvoření nové vlády vypadají, že budou neúspěšná, evropští politikové porušili tabu a nyní už otevřeně hovoří o tom, že Řecko bude možná muset eurozónu opustit.

Akcie, ropa i euro podstatně v pondělí ztratily na hodnotě v očekávání, že v druhých řeckých volbách získají ještě silnější podporu strany, které jsou proti škrtům. Tím by vyvrcholil konflikt mezi Řeckem a jeho evropskými věřiteli.

Uprostřed tvrzení na trzích, že politikové v Athénách nebezpečně provokují, došlo k nebezpečnému zvýšení nákladů na splácení dluhů Španělska a Itálie v důsledku obav, že se krize z Řecka rozšíří po celé jižní Evropě. Burzy v Londýně, v Paříži, ve Frankfurtu, v Madridu a v Athénách podstatně poklesly.

Avšak navzdory chaosu na burzách a bouřící se veřejnosti v Řecku a ve Francii, zasedání ministrů financí v Bruselu zdůraznilo, že není možné změkčit tvrdé podmínky pro záchranný balíček v hodnotě 130 miliard euro pro Řecko financovaný EU a MMF. Na zasedání se otevřeně hovořilo o tom, zda Řecko eurozónu opustí, anebo z ní bude vyloučeno. Vládly neshody ohledně toho, zda Řecko bude muset také opustit Evropskou unii.

Maria Fekterová, rakouská ministryně financí proslulá svými chybami, se vyjádřila, že podle zákonů Evropské unie není možné, aby nějaká země opustila eurozónu, ale Lisabonská smlouva dává možnost vystoupit z EU.

Německá kancléřka Angela Merkelová naopak zdůraznila, že Řecko bude vždycky v EU, čímž naznačila, že nemusí být vždycky v eurozóně.

Německo odmítlo návrh lucemburskému premiéra a předsedy euroskupinu Jeana-Claude Junckera, aby byl časový rozvrh škrtů v Řecku zmírněn. Německo nic takového nedovolí.

Šéf polské banky PKO předpověděl, že se Evropa řítí k svému lehmanovskému momentu a že Portugalsko, Španělsko a Itálie jsou taženy do stejné situace, v níž je nyní Řecko.

Stephen Lewis, ekonom ve firmě Monument Securities, uvedl: "Je ale možné, že šéfové eurozóny Řecku vyhozením z eura jen vyhrožují, aby přesvědčili řecké voliče k podpoře politických stran, které schvalují škrty. Jestli ale má být taková hrozba uvěřitelná, Evropská unie by musela začít vypracovávat opatření k odchodu Řecka z eurozóny ještě dlouho před nadcházejícími druhými volbami v Řecku. Jinak usoudí řečtí voliči, že šéfové eurozóny své vyhrožování nemyslí vážně.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7390

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2012