Sýrie: Mezinárodní výbor Červeného kříže rozšíří svou přítomnost a činnost

6. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve středu skončily v Damašku rozhovory mezi prezidentem Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) a vysokými syrskými představiteli, zejména Walidem al-Múallem, ministrem zahraničních věcí. Syrský vláda souhlasila s rozšířením přítomnosti a činnosti MVČK v Sýrii. "Znamená to pro nás rapidní zvýšení našich lidských zdrojů i logistické kapacity zde v Sýrii," řekl J.Kellenberger.

"Tato dohoda je znakem důvěry v nezávislost MVČK a neutrality jeho humanitární činnosti," doplnil J.Kellenberger. "Umožní MV Červeného kříže a Syrskému ČP uspokojit narůstající humanitární potřeby."

Dále byla rovněž Ministerstvem zahraničních věcí a ICRC odsouhlasena procedura realizace humanitárního příměří, které MVČK požaduje pro oblasti zasažené boji. Ministerstvo zahraničí také odsouhlasilo proceduru pro návštěvy míst, v nichž jsou drženy osoby zbavené svobody. Do praxe bude uvedena při návštěvách MVČK v ústřední věznici Aleppo.

Otázky zadržovaných osob byly rovněž předmětem rozhovorů s ministrem vnitra genmjr. Mohammadem al-Shárem.

Rozhovory s ministrem zdravotnictví Dr. Wáelem al-Halkim byly především zaměřeny na právo raněných a nemocných ke zdravotní péči a povinnosti všech stran zúčastněných na násilnostech respektovat zdravotnický personál, zařízení a transportní prostředky.

0
Vytisknout
5388

Diskuse

Obsah vydání | 6. 4. 2012