Británie v případě rozpadu eurozóny uzavře hranice

29. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Britské hranice budou v případě kolapsu eura uzavřeny pro osoby z kontinentální Evropy. Nouzové opatření má zabránit Francouzům, Němcům a Holanďanům, aby s pomocí kreditních karet vybírali peníze v britských bank, když jejich vlastní banky nebudou schopny poskytnout dostatek hotovosti.

Existuje obava z evropského runu na britské banky, který by mohl způsobit, že nebudou schopny obsluhovat firmy ve vlastní zemi.

Má rovněž existovat limit pro uložení peněz v britských bankách, pokud by se Evropané snažili převést své úspory do "útočišť" jako je londýnská City. To by znamenalo prudké posilování libry a tím zdražování britského exportu.

Kromě toho ministerstvo zahraničí pracuje na plánu evakuace Britů z Řecka, Portugalska a Španělska v případě náhlé katastrofy.

Obavy sílí, protože během Vánoc evropské banky deponovaly u ECB rekordních 412 miliard euro - což znamená, že si navzájem nevěří a raději ukládají peníze na nízký úrok v ECB, než by riskovaly podstatné ztráty způsobené selháním ostatních bank.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9902

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2011