V lednu začne fungovat nová policejní inspekce, na oslavy je ale ještě čas

30. 12. 2011

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva Ligy lidských práv

Nový zákon o generální inspekci bezpečnostních sborů zavádí s účinností od 1. ledna 2012 vyšetřování trestných činů policistů nezávislým orgánem. Po této změně dlouho volaly mezinárodní instituce i neziskové organizace, protože dosavadní inspekce zařazená stejně jako policie pod Ministerstvo vnitra nezaručovala objektivní přístup. Řada případů násilného jednání policistů tak byla bezdůvodně odkládána bez náležitého prošetření. I když je zřízení generální inspekce krokem k posílení veřejné kontroly policie, v zákoně chybí důležité záruky skutečně efektivního vyšetřování a předcházení "zločinu v uniformě".

Nové inspekci, která bude vyšetřovat nejen trestnou činnost policistů, ale také celníků a příslušníků vězeňské služby, lze vytknout tři zásadní nedostatky:

1) Nemá povinnost předcházet a analyzovat trestnou činnost policistů. Je naprosto zásadní zkoumat, co umožnilo páchání trestného činu, přijímat preventivní opatření a vydávat systémová doporučení, tak jako to úspěšně a transparentně dělá např. ombudsman.

2) Neřeší personální vazby inspektorů na policii. Pro skutečnou nezávislost nové inspekce by alespoň vedoucí místa na inspektorátu měli zastávat lidé, kteří v minulosti nepracovali u policie. V Anglii to jsou např. bývalí soudci a advokáti.

3) Nemá pravomoc vyšetřovat trestnou činnost strážníků městské policie -- ta je v současnosti téměř nekontrolovatelná, má některé pravomoci zasahující do práv a svobod občanů podobně jako policie a běžná veřejnost mezi státní a obecní policií nerozlišuje.

Personální obsazení

Nedávnou zkušenost s prací současné inspekce má muž z jižních Čech, kterého na konci listopadu kousek od místa bydliště kontrolovala policejní hlídka. Přestože nadiktoval osobní údaje, odvezli ho policisté na služebnu a tam ho asi tři hodiny bezdůvodně drželi v cele. Když chtěl muž mobilem telefonovat známému, policista mu dal pěstí do obličeje a telefon mu sebral. Pak si s kolegou prohlížel soukromé zprávy a fotky v telefonu. Po podání trestního oznámení na policisty dostal muž jen strohé vyrozumění od inspekce z Českých Budějovic, že k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo, a to bez jakéhokoliv odůvodnění.

Uvedený případ není podle zkušeností Ligy ojedinělý. "Pokud bude nová inspekce zřízena převedením dosavadních inspektorů se stylem práce "hlavně nic nevyšetřovat", tak se těžko dočkáme obnovení důvěry veřejnosti k policii," upozorňuje právnička Ligy Zuzana Candigliota.

Nezávislost inspekce

Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny při projednávání zákona o generální inspekci shodil se stolu připomínky Ligy lidských práv a Pro-Police. Opoziční poslanci však byli změnám nakloněni. Není proto vyloučena budoucí novelizace zákona, která povede k větší nezávislosti inspekce.

Vyloučené není ani to, že se prozatímnímu řediteli nové inspekce Ivanu Bílkovi podaří vybudovat důvěryhodnou a transparentní instituci. "Jmenování ex-policisty má logiku -- nová inspekce se bude v prvních letech učit využívat své nové 'policejní` pravomoci, a tak není úplně od věci, aby ji vedl někdo, kdo má s podobnou prací zkušenosti. Nicméně by bylo dobré, kdyby se z této praxe nestala tradice," říká Michal Tošovský z Centra ProPolice při Otevřené společnosti, o.p.s. Nezávislost generální inspekce by podle něj v budoucnu podtrhlo vedení osobou, jejíž profesní dráha nebyla spojena s orgány, které má vyšetřovat.

0
Vytisknout
6905

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2011