Spojené státy "hluboce znepokojeny" poté, co egyptská policie provedla razie do egyptských prodemokratických organizací

30. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Egyptská policie provedla razie do kanceláří celé řady známých lidskoprávních a prodemokratických organizací. Mezi nimi je Národní demokratický institut, který financuje americký vláda a který založila Madeleine Albrightová a Mezinárodní republikánský institut, jehož předsedou je republikánský senátor John McCain. Obě organizace mají silné vazby na obě hlavní americké politické strany. Egyptská policie také provedla razii do kanceláří amerického Freedom House.

Tento úmyslný manévr egyptských generálů, kteří chtějí v zemi zřejmě vyvolal protiamerické a nacionalistické nálady, bude považován za vysoce provokativní ve Washingtonu, který poskytuje Egyptu každoročně vojenskou pomoc ve výši 1,3 miliardy dolarů.

V minulých týdnech egyptská vládnoucí Nejvyšší vojenská rada obvinila místní prodemokratické a lidskoprávní organizace, že dostávají peníze ze zahraničí a že nepokoje v Egyptě jsou "vyvolávány ze zahraničí".

Podle egyptské tiskové kanceláře MENA se stalo terčem razií egyptské policie 17 lidskoprávních a prodemokratických organizací.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7593

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2011