Škatule hejbejte se! Aneb škatule sem, škatule tam

28. 11. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 5 minut

Nezasvěcený by se mohl domnívat, že změny na pražské radnici znamenají něco nového, převratného a očistného. Lze o tom dost vážně pochybovat, byť stará, zaběhnutá kmotrovská klika povážlivě vrzala delší dobu. Ti noví, co ji uchopili, s ní rázně skončili a hodili ji do politického šrotu. Kéž by. Je totiž dost málo pravděpodobné, že změny, které se na radnici očekávají, budou natolik očistné a čestné, jak by se doufalo. Odpověď proč si to myslím je nasnadě. Především nelze přehlédnout fakt, že se z pohledu TOP 09 tak nějak ukázala osudová pravda (která nyní zvítězila). Po volbách a neúspěšném jednání o koalici s pražskou ODS vyšla TOP 09 na prázdno a tak nějak byli netaktně odstrčeni do role opozice a koalici ODS a ČSSD jen přihlíželi. Dnes, či několik dnů zpět, nastal jejich čas a ten ukázal, že partnerské vztahy mezi koaličními partnery ODS a ČSSD dávno vyčpěly a změna je nutná. Koho kým nahradit však nebyl problém, v záloze byla připravena TOP 09 a bylo potřeba jen několik málo hodin k tomu, aby se prostřednictvím zastupitelů ODS a TOP 09 (tedy nikoliv představitelů obou politických stran) uvařil nový radniční guláš a nabídli jej pražské veřejnosti. Co víc, TOP 09 získala většinu, co méně, ODS zůstal post primátora. Obě strany jsou na výsost spokojeny. Mohou být spokojeni i Pražané?

Nástup TOP 09 do předních pozic pražské radnice není neočekávaný, co se nepodařilo před zhruba půldruhým rokem (což není zas tak dávno), to se jí podařilo nyní. Nemluvě o (poněkud tutlaných) přípravách již několik měsíců předem. Ale přesnější bude, když budeme konkrétnější, spokojeni budou hlavně a především jeho výsost kníže Schwarzenberg a nekorunovaný topácký král Kalousek. Neméně spokojen může být i topácký princ Gazdík a někteří další panoši, neboť to je vítězství ani ne tak TOP 09 jako takové, ale vítězství těch jmenovaných. A to je právě to, čemu se říká "na pováženou". Ani Schwarzenberg, ani Kalousek, ba ani Gazdík nejsou politici jen tak ledajací. Jejich ambice jsou zase blíže k cíli -- znemožnit a odstavit ne zcela kompatibilní ODS a postavit se (alespoň do nových řádných voleb) do role nejsilnější a nejpravicovitější strany na české hroudě. Jakkoliv se může zdát, že Kalousek, protože je to on, kdo drží kormidlo TOP 09, svými kaskadérskými kousky zachraňuje Česko od nejhoršího, stejné tendence bude zřejmě  mít (byť zprostředkovaně) i na "virtuální" záchraně Prahy. Nebudeme předbíhat, čas prověří či ukáže, jak to ta jejich politické radniční garnitura zvládne a kam to dovede.

     Pro TOP 09 ovládnutí radnice musí být něco jako pohlazení, nový vítr do jejich plachet na jejich již dnes tak sebejistém postavení na politickém moři. Pravda, na vládní úrovni si nejvyšší posty zatím drží představitelé ODS, co naplat, resorty v kompetenci TOP 09 sice nejsou resorty silové, nicméně pro v nitřní politiku rozhodující. Finance, ministerstvo práce a sociálních věcí, zdravotnictví (ta ostatní jsou už tak nějak na okraji hlavního zájmu) jsou resorty, které nejvíc ovlivňují životy občanů v zemi, zato největší finanční machinace (lumpárny v rámci korupce, klientelismu a lobby) byly páchány v resortu obrany (Vondra ODS, dříve Barták ODS, ještě dříve Parkanová KDU atd.) a za předchozí vlády ještě i na ministerstvu dopravy (Řebíček ODS), kde vznikly ekonomicky vesmírné černé díry. A aby bylo spravedlnosti učiněno zadost nelze pominout i našeho finančního guru, nejlepšího ministra financí v nepodstatné části Evropy Kalouska, který díky své neskonalé prozřetelnosti ty černé díry šikovně upravoval. A světe div se, nadpatrová (nadřízená) ODS mu nejen neklepla přes prsty (ona neklepla ani svým stranickým bardům), ale ještě mu bezmezně důvěřuje. To je nebezpečí, které ohrožuje i pražskou radnici. Lze doufat, že půjde o otevřenou finanční politiku, která je alfou omegou politiky radnice, kterou prý s těmi "nejlepšími úmysly" praktikuje i topácký Kalousek vůči státnímu rozpočtu a státnímu dluhu. Co je to ale platné, když i tak se situace nezlepšuje, ale naopak. Není proto vyloučeno, že až se např. sejde rok s rokem, budou ekonomické a na to navazující další ukazatele a výsledky pražské radnice stejně žalostné, jako ty státní. Možná, že to povede i k dalším změnám na radnici, přinejmenším v jeho vedení, kdy si možná vymění primátorské křeslo ODS s TOP 09 (Svoboda versus Tůma).

      Dnes se možná nebo snad změní jediné -- a sice, že to nebudou ovlivňovat zkušení kmotři  (říká se, kdoví jestli), ale jiní dobrodinci v rámci očisty radnice od "nekalých" praktik, aby uplatňovali nové, praktiky "kalé"! Věřit tomu je ale stejné, jako čekat na Godota! Nebylo by od věci, kdyby Sv. Václav občas sestoupil s koně a navštívil pražskou radnici a svým kopím tam připomněl, že Praha je město občanů, ne nějakých nastrčených škatulí v podobě nenasytných politiků a jejich úředníků!

0
Vytisknout
7875

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2011