Egypťané jdou k volbám. Očekává se vítězství islamistů

28. 11. 2011

čas čtení 1 minuta

Egypťané jdou v pondělí k prvním parlamentním volbám po svržení prezidenta Husního Mubaraka. Vojenská junta je rozhodnuta nechat volby proběhnout navzdory masovým protestům proti jejím snahám uchovat si kontrolu nad politikou, které zpochybňují legitimitu voleb. Během minulého týdne bylo při střetech demonstrantů s bezpečnostními silami zabito nejméně 40 osob a více než 1 000 jich bylo zraněno.

Protesty vyvolaly oživení v liberální a levicové části politického spektra, zatímco se nejlépe organizovaná skupina - Muslimské bratrstvo - připravuje na vítězství ve volbách. Proto na konci týdne svou účast na protestech ukončila. 

Zatímco radikálové vyzývají k bojkotu voleb a tvrdí, že každé volby konané za vojenské vlády by byly nelegitimní, politické křídlo Muslimského bratrstva, Strana svobody a spravedlnosti, má nejlepší vyhlídky na vítězství a vyzvala ke klidu. 

Podle analytika Ibrahíma el-Húdajbího islamisté za to že stáhli podporu protestům zaplatí, ale ne příliš velkou cenu. Jejich elektorát chápe co dělají a nespoléhali na podporu revolucionářů. 

Volby potrvají do úterka a jde o první ze tří kol voleb do dolní komory parlamentu. 

Islamisté jsou mnoha voličům dobře známí například kvůli své charitativní činnosti.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7637

Diskuse

Obsah vydání | 29. 11. 2011