Evropou se šíří neléčitelné infekce

18. 11. 2011

čas čtení 3 minuty

Svět se žene do nepředstavitelné situace, kdy bude nemožné léčit infekce, varují odborníci. Vznikají totiž četné infekce, které jsou zcela odolné vůči antibiotikům. Farmaceutické společnosti přitom nemají zájem o vytváření nových léků proti infekcím. Z celé Evropy přicházejí zprávy o infekcích, které je dnes téměř nemožné léčit. Evropské středisko pro prevenci a zvládání nemocí informovalo ve čtvrtek, že v některých zemích je až 50 procent případů otravy krve, způsobených jedinou bakterií,K.pneumoniae, která způsobuje běžná onemocnění dýchacích a močových cest, odolných vůči carbapenemům, nejsilnějšímu typu antibiotik.

Po celé Evropě vzrostl počet případů bakterií K.pneumoniae odolných vůči carbapenemům ze 7 na 15 procent. Evropské středisko pro prevenci a zvládání nemocí konstatuje, že je to "mimořádně znepokojující", protože carbapenemy jsou poslední linií obrany při léčbě infekcí, odolných vůči většině antibiotik.

Marc Sprenger, ředitel Střediska, zdůraznil: "Situace je kritická. Musíme těmto bakteriím vyhlásit válku."

V roce 2009 se nacházely bakterie K.pneumoniae odolné vůči carbapenemům pouze v Řecku, ale v roce 2010 už byly přítomné i v Itálii, v Rakousku, na Kypru a v Maďarsku. Bakterie jsou přítomné ve střevech a šíří se dotekem.

V roce 2010 také vzrostl výskyt odolných bakterií typu E.coli. V roce 2010 bylo 25 až 50 procent infekcí způsobených bakteriemi E.coli v Itálii a ve Španělsku odolných vůči fluoroquinolonům, nejdůležitějším antibiotikům pro léčbu infekcí E.coli.

V Británii bylo identifikováno 70 pacientů, kteří jsou obětí bakterií obsahujících NDM-1, enzym, který rozkládá carbapenemy. Z výzkumy vyplývá, že 80 procent návštěvníků vracejících se z Indie do Evropy mají gen NDM-1 ve střevech.

Odborníci varují před katastrofou, pokud se tento gen široce rozšíří.

Britská organizace na ochranu zdraví varovala minulý měsíc lékaře, aby přestali používat lék, který se dosud normálně používal pro léčbu gonorrhoey, protože už není účinný. Varovala před velmi reálnou hrozbou, že v budoucnosti nebude možné gonorrheu vůbec léčit.

Hledání nových léků proti odolným superbakteriím je stále složitější a nákladnější - a nepřináší to komerční zisky. Evropská komise zahájila ve čtvrtek akci na podporu výzkumu nových antibiotik.

Odhaduje se, že ročně v Evropské unii zemře asi 25 000 lidí na infekce způsobené odolnými bakteriemi. Země s nejvyšším výskytem infekcí odolných vůči bakteriím, totiž Řecko, Kypr, Itálie, Maďarsko a Bulharsko, jsou zároveň země, kde se antibiotika používají velmi intenzivně.

Světová zdravotnická organizace varovala před dvěma lety, že zneužívání antibiotik povede k návratu světa do doby před objevením antibiotik. Toto varování svět ignoroval.

Profesorka Laura Piddocková, předsedkyně Britské společnosti antimikrobiální chemoterapie, uvedla, že politikové a veřejnost si neuvědomují naléhavost situace. "Lidé nepovažují antibiotika za klíčově důležitá pro zdraví, navzdory tomu, že zachraňují životy." Je zapotřebí soustředěného globálního úsilí ve snaze vytvořit nová antibiotika.

Britské ministerstvo zdravotnictví vydalo předpisy, jejichž cílem je omezit zbytečně časté používání antibiotik v nemocnicích. Širokospektrální antibiotika mají být nahrazena antibiotiky, která jsou zacílena na konkrétní infekci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
17934

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011