Nečasovy vzpomínky na mládí

18. 11. 2011

čas čtení 2 minuty

Dovoluji si navázat na článek Jiřího Jírovce o Klausově osvětlení cílů 17. listopadu 1989. Širší veřejnosti by jistě neměl uniknout ani Radiožurnálem vytrvale citovaný výrok Petra Nečase, který vysvětlil, proč jsou lidé dnes nespokojeni se stavem země a dokonce říkají, že se měli před rokem 1989 lépe: "Mě to úplně nepřekvapuje. Za prvé přece jenom rádi zapomínáme, za druhé, když si vzpomeneme na období před rokem 1989, tak i řada z nás si vzpomene na řadu hezkých věcí hlavně z osobního života. Považuji to svým způsobem za kombinaci takového zapomínání nebo i nostalgie za dobou, kdy nám prostě bylo o 20, 25 let méně", napsal Radek Svítil.

Mne rovněž nepřekvapuje, že lidé brblají, i když na zdůvodnění bych se s panem Nečasem neshodl. Zato mne velmi překvapuje jiná věc: že se pan Nečas hlásí k odkazu 17. listopadu 1989. Ať vzpomínám, jak vzpomínám na tuto dobu svého mládí, nedovedu si vybavit jediné heslo ve smyslu "Chceme platit školné!", "Pryč s bezplatným zdravotnictvím!", "Chceme nezaměstnanost!", o volání po vládě korupce a různých bratrstev ani nemluvě. Pokud mi selhává paměť či chybějí znalosti, prosím pamětníky o uvedení konkrétních příkladů takových hesel a požadavků.

Dokonce, ó hrůzo hrůz, Václav Havel neváhal ve svém předprezidentském projevu tvrdit: "Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítel socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách světového imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků a vykořisťovat v nich lidi, a tak dále a tak dokola. Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet mé knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím."

Možná by tedy pan Nečas mohl, například v zábavně-naučné rubrice vládního serveru "Na pravou míru", sdělit svým méně chápavým spoluobčanům, v čem vlastně spatřuje návaznost politiky své vládní koalice na ideje listopadu 1989.

0
Vytisknout
12269

Diskuse

Obsah vydání | 18. 11. 2011