Spory o Evropskou unii možná rozštěpí britskou vládu

30. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra Nick Clegg ostře zaútočil na konzervativní euroskeptiky ve vládní koalici. Charakterizoval jejich pokusy zrušit členství Británie v Evropské unii, případně "odebrat Bruselu pravomoci rozhodovat o Británii" jako "ekonomickou sebevraždu". Za posledních cca 14 dní se vztah Británie vůči Evropské unii stal hlavním britským vnitropolitickým tématem.

Minulé pondělí se vzbouřilo v Dolní sněmovně proti premiéru Cameronovi 81 konzervativních euroskeptiků, kteří požadovali referendum o odchodu Británie z Evropské unie. Pozoruhodně, dává televize BBC i pravicový tisk nyní velký prostor nacionalistickým prohlášením různých politiků i členů veřejnosti, kteří argumentují, že chtějí, aby Británie "byla globální mocností" a že k tomu "Británie nepotřebuje Evropskou unii". Je zjevné, že jde o jakýsi zastuzený pocit méněcennosti některých Angličanů, kteří svým fangličkářstvím zůstali kdesi v devatenáctém století a mrzí je, že po r. 1945 Británie nenávratně ztratila své impérium i svou globální moc a stala se nepříliš významnou zemí na okraji Evropy.

Liberálnědemokratický náměstek britského premiéra Nick Clegg se ve svém článku v nedělníku Observer otevřeně vysmívá těmto euroskeptikům, kteří argumentují, že Británie klidně přežije mimo EU na základě "speciálního blízkého přátelství s USA" (paralela s českým premiérem Nečasem, který leze Obamovi kamsi, je téměř absolutní).

"Euroskeptikové mají tendenci toužebně zírat přes Atlantický oceán, avšak Američané se o nás zajímají hlavně proto, že máme vliv na sousedy," píše Clegg. "Máme vliv ve Washingtonu, protože máme vliv v Bruselu, v Paříži a v Berlíně."

Clegg také otevřeně odmítl spekulace, že by se prý britské ministerstvo zahraničí chystalo revidovat britské členství v EU vzhledem k tomu, že zřejmě dojde v důsledku nynější krize v eurozóně k změnám ve smlouvě o Evropské unii.

Je zjevné, že vztah Británie vůči EU je nejnebezpečnějším potenciálním konfliktem v nynější britské vládě, poznamenává k tomu týdeník Observer. Euroskeptikové reagovali na Cleggovu kritiku zuřivě.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7622

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2011