Evropská unie a Rusko kritizují uvěznění Tymošenkové

12. 10. 2011

čas čtení 2 minuty

Ukrajina přestala flirtovat s demokracií a s integrací do EU, když v úterý odsoudila bývalou premiérku Julii Tymošenkovou na sedm let do vězení při procesu, který většina lidí považuje za hon na čarodějnice.

Evropská unie uvedla, že je "hluboce zklamána" odsouzením Tymošenkové, a varovala, že reviduje své styky s Ukrajinou. EU opakovaně varovala prezidenta Viktora Janukovyče, že odsouzení Tymošenkové povede k ukončení rozhovorů o posílení styků mezi Bruselem a Kyjevem.

Tymošenková byla odsouzena za to, že prý r. 2009, kdy podepsala smlouvu o dodávce zemního plynu s Ruskem, tím překročila své pravomoci. Soud jí také nařídil zaplatit 3,25 miliard Kč jako náhradu škody, které prý způsobila státní plynárenská firma Naftogaz, a zkonfiskoval její majetek. Tymošenkové bylo také zakázáno tři roky po propuštění se účastnit politického života.

Jasně rozhněvaná Tymošenková reagovala u soudu: "Dneska je každému zřejmé, že v této zemi vládne diktatura. Prosím vás, aby jste se sjednotili a svrhli tento autoritářský režim. Víte velmi dobře, že toto není rozsudek soudce Kirejeva, ale prezidenta Janukovyče."

Tymošenková je Janukovyčovým hlavním politickým soupeřem už skoro deset let. Stála v čele oranžové revoluce, která Janukovyčovi zabránila r. 2004 dostat se k moci a přiblížila Ukrajinu k Evropské unii. Politika na Ukrajině zůstává dvacet let po pádu Sovětského svazu mafiánská, ukrajinské instituce jsou nezreformované a pod intenzivním vlivem mafiánských seskupení. Tymošenková v devadesátých letech obrovskou měrou zbohatla a říkalo se jí "plynová princezna", protože zemní plyn byl hlavním zdrojem jejího bohatství.

Na odsouzení Tymošenkové reagovala ostře kriticky i Moskva. Ruské ministerstvo zahraničních věcí vydalo prohlášení, v němž se praví, že "mnoho států a světová veřejnost považuje celý tento soudní proces za politicky motivovaný". Případ má podle Ruska "jasný protiruský kontext". Rusko odmítá Janukovyčovy pokusy vyjednat novou smlouvu o dodávce zemního plynu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7541

Diskuse

Obsah vydání | 13. 10. 2011