Arsenál finančních čarodějů je prázdný. Zbývají ostatní arsenály...

22. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Federální rezervní systém vymění dluhopisy s blížící se dobou splatnosti za dluhopisy dlouhodobější. Do ekonomiky to nepřinese nové peníze, ale má to udržet úrokové sazby na nízké úrovni a stimulovat poptávku po úvěrech. Bezprostředně po oznámení plánu Twist (jeden z vedlejších významů: "nečekaný vývoj"...) spadl akciový index Dow Jones o 2,5%.

Jedním z vážných důvodů, proč už dnes keynesiánské dluhové financování nefunguje, je fakt, že je peněz v ekonomice - v poměru k celkovému objemu zboží a služeb - zkrátka až příliš mnoho. Zatímco ještě poměrně nedávno dokázal každý dolar dluhu generovat několik dolarů dalších, zhruba od roku 2009 je již bilance záporná. To znamená, že finančníci jsou situováni do známého obrázku z Alenky v říši divů, kdy musejí s dluhem běžet stále rychleji, aby s HDP vůbec zůstávali na místě.

Plán Twist ovšem tuto logiku porušil - Fed už zkrátka závod vzdal a žádné další dolary do ekonomiky nepumpuje. Jaký div, že burzy reagují tak, jak reagují.

Spekulanti i korporace se v pravidlech této všestranně falešné hry vyznají velmi dobře a vědí, jako kartu má ještě Ben Bernanke schovanou v rukávu.

Žádnou.

Arsenál finančních čarodějů je prázdný. Nezbývá než sáhnout do ostatních arsenálů...

0
Vytisknout
9375

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011