Neonacismus není extremismus?

1. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Vážená redakce Britských listů,

Nevím pořádně, jak začít. Článek, ve kterém je video ze serveru youtube, kde můžeme vidět mladého bezvlasého muže, gestikulací někoho nápadně připomínajícího, ve mně vzbudil mnoho emocí, píše Richard Halama.

S Romy jsem nikdy problém neměl. Já nerad generalizuji, ale většina populace v ČR je dle mého silně rasistická. Z lidí, které znám, si vybavuji jen pár, kteří by nedělili lidi na nás a Romy - a to se nepohybuji v žádném specifickém prostředí, ve kterém by se takovéto názory daly očekávat (ačkoliv studuji v Opavě, kde k mému úžasu na každém domě vidím nasprejovaný nápis Neonacismus není extremismus).

Myslím, že to, co jsme viděli na onom videu, začíná většinou "nevinnými" vtípky, pokračuje to čtením novinek.cz a podobných žurnalistických skvostů, a končí vzýváním po lopatách a plynových komorách.

Mám vztek, že je v dnešní době ještě něco takového možné, není mi jasné, proč ostatní média o těchto událostech neinformují.

Mám obavy, že se situace kolem Romů u nás už delší dobu zvrhává tam, kde rozhodně nemá. Na základní škole jsem měl spolužačku - Romku. Uměla skvěle zpívat a vyhrála několik soutěží v našem městě. Na jedné soutěži se stalo to, že ji pořadatel doporučil (nemyslel to zle, nicméně...), aby si vybrala nějakou romskou píseň.

Soutěž tehdy vyhrála, ale týden na to nebyla ve škole, protože si do vany rozpustila bílé temperové barvy a měla vážné kožní problémy.

Teď se přiznám k tomu, proč Vám píši. Po zhlédnutí videa z Rumburku jsem se rozhodl jej sdílet na Facebooku. S tím, že do titulku připíšu svůj názor. Nakonec jsem zbaběle kliknul na zrušit, protože internetové hádky na podobná témata nevedou k ničemu jinému, než ke zvýšené hladině stresových hormonů. Když lidé nechtějí pochopit, nemají ani šanci pochopit.

Proto píši Vám, abych poděkoval za to, že jako jedni z mála (v mém případě jediní, o kterých vím) dokážete informovat o situaci objektivně.

0
Vytisknout
8333

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011