"Nový a nezvyklý druh" britských bezdomovců

1. 9. 2011

čas čtení 2 minuty



Reportáž televize Channel Four o nových bezdomovcích v Británii

Jak dopadají na veřejnost vládní škrty, roste v Británii počet bezdomovců. Channel Four News vysílaly ve středu delší, otřesnou reportáž o tom, jak vzniká nový, středostavovský typ bezdomovce.

Představa, že by se bezdomovcem mohl stát bývalý vojenský námořník, člen posádky britské vojenské ponorky, je tak absurdní, že je téměř směšná, konstatovala reportérka Channel Four News.

Chodí s vojenským držením těla. Je vysoký a hrdý a když se ho ptám, proč nezažádá o sociální podporu, zdá se, že tomu nerozumí.

"Proč bych měl žádat o sociální podporu, když můžu pracovat?" ptá se.

Jenže problém je, že nemůže sehnat dost práce. Poté, co se mu rozložilo manželství a odešel z armády, vystudoval práva. Nebyl však schopen najít jako právník zaměstnání na plný úvazek, a tak se vystěhoval z bytu. Má tři zaměstnání na část úvazku a měsíčně vydělává 670 liber. Měsíční činži však měl 970 liber a "nepotřebujete doktorát z matematiky, abyste si uvědomili, že to není udržitelné."

Takže se Ian vystěhoval ze svého bytu v bohatém Guildfordu a odstěhoval se do stanu v místním lese.

V nové situaci vzniká úplně nový typ bezdomovců. V hostelu pro bezdomovce v Crawley svědčí jeho správce Peter Mansfield Clark, že za poslední rok museli odmítnout poskytnout přístřeší 1900 lidem - měli plno. Z nich bylo 500 žen.

Jedním z nových, neočekávaných typů bezdomovců je jednadvacetiletý Joe. Je to typický případ. Zdá se, že tomu stále ještě nemůže uvěřit, že ještě před půl rokem měl zaměstnání na plný úvazek a byt, v němž žil se svou těhotnou přítelkyní. "Jenže práce přestala. A pod tlakem nedostatku peněz jsme se rozešli s mou dívkou." Je nyní v bezdomoveckém hostelu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12685

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2011