Dohoda o dluhu: Hněv a podvádění přivedly USA k puči miliardářů

3. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Existují dva způsoby, jak omezit deficit: Zvýšení daní a omezení výdajů. Zvýšení daní znamená vzít peníze bohatým. Omezení výdajů znamená vzít peníze chudým. Samozřejmě, že ne ve všech případech: Některé daně jsou degresívní; některé státní výdaje berou peníze běžným občanům a dávají je bankám, zbrojařským společnostem a farmářům. Ale ve většině případů stát převádí bohatství od bohatých k chudým, zatímco daňové škrty je odvádějí od chudých k bohatým, napsal v Guardianu George Monbiot..

Takže v nominální demokracii se bohatí musejí snažit. Někdy musejí přesvědčit ostatních 99% spoluobčanů, aby hlasovali proti vlastním zájmům: pro omezení státu, podporu daňových škrtů spíše než pro zvyšování daní. Zdá se, že v USA uspěli.

Částečně v důsledku Bushových daňových škrtů z let 2001, 2003 a 2005 (ostudně prodloužených Barackem Obamou) je zdanění bohatých, slovy samotného Obamy, "na nejnižší úrovni za půl století". Důsledkem této degresívní politiky je taková úroveň nerovnosti, jakou jiné rozvinuté země neznají. Jak na to poukázal laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz, za posledních deset let příjem horního 1% stoupl o 18%, zatímco příjem manuálně pracujících klesl o 12%.

Dohoda v Kongresu usiluje pouze o omezení státních výdajů. Jak říká bývalý Republikánský senátor Alan Simpson: "Chlapeček bude zpopelněn." To znamená další ekonomický úpadek a tedy větší deficit. Je to šílené: Ale jak k tomu mohlo dojít?

Bezprostředním důvodem je, že Republikánští kongresmani podporovaní hnutím Tea Party neustupují. Ale to nic nevysvětluje. Tea Party vesměs sestává z lidí, kterým daňové škrty a omezování výdajů na chudé a střední třídu uškodily. Proč mobilizují proti svému vlastnímu sociálnímu zabezpečení? Tomu, co se děje ve Washingtonu, můžete porozumět jedině tehdy, jestliže si uvědomíte, co, zdá se, už každý zapomněl: Jaké vlastně byly začátky tohoto hnutí.

Pondělní Observer tvrdil, že "Tea Party vzešlo ze strachu z rozsahu federálních výdajů a zejména ze záchrany bank". To je to, co tvrdí jeho členové, a jde o nesmysl.

Hnutí začalo výzvou Ricka Santelliho v CNBC k "čajovému dýchánku" obchodníků za vhození dluhopisů do jezera Michigan, na protest proti Obamovu plánu "podporovat břídily". Jinými slovy, šlo o požadavek mobilizovat finančníky proti pomoci pro jejich oběti, lidi, kteří přicházeli o své domovy. Ve stejný den skupina, která se nazývá Americans for Prosperity (AFP), založila facebookový profil Tea Party a začala organizovat akce hnutí. Samotná Tea Party, jejíž program je dosud štědře podporován AFP, vyšlo odsud.

Takže kdo nebo co jsou Americans for Prosperity? Tato organizace byla založena Charlesem and Davidem Kochovými. Ti provozují "největší společnost, o níž jste nikdy neslyšeli" se jměním ve výši 43 miliard dolarů. Koch Industries je velká ropná, plynařská, minerálová, dřevařská a chemická společnost. V posledních patnácti letech bratři Kochové věnovali lobbyistickým uskupením prosazujícím snížení daní pro bohaté a oslabení regulace pro podnikatele přinejmenším 85 milionů dolarů. Skupiny podporované Kochovými lobbují také za likvidaci kolektivního vyjednávání, zrušení zákonů omezujících uhlíkové emise, zmaření zdravotní reformy a narušení snah kontrolovat banky. Ve volební kampani v roce 2010 AFP věnovala svým favoritům 45 milionů dolarů.

Ale největším politickým úspěchem bratří Kochů je vznik hnutí Tea Party. Zakladatel hnutí, AFP, mobilizoval hněv lidí, jejichž životní podmínky se zhoršují, a kanalizoval jej do kampaně, jež tyto podmínky ještě dále zhorší. Tea Party vyšla do ulic, aby prosazovala snížení daní pro miliardáře a horší zdravotní péči, vzdělání a sociální pojištění.

Jsou tito lidé hloupí? Nikoliv. Byli svedeni dalším nástrojem korporátní moci: Médii. Hnutí bylo neúnavně prosazováno stanicí Fox News, která patří jinému a známějšímu miliardáři, Rupertu Murdochovi. Stejně jako Kochové i Murdoch se snaží překroutit demokratické volby, které máme k dispozici, aby nás přesvědčil k hlasování proti vlastním zájmům a ve prospěch jeho zájmů.

To co se nyní děje v Kongresu je jistou formou politického puče. Pár miliardářů překazilo legislativní proces. Prostřednictvím kandidátů, které si koupili, a hnutí, které je podporuje, ničí a předělávají systém tak, aby vyhovoval jejich zájmům. Kdysi jsme si toho byli vědomi, ale teď zapomínáme. Jak můžeme doufat, že odoláme moci, kterou nevidíme?

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14294

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2011