NRC: Návrhy na zvýšení bezpečnosti amerických jaderných reaktorů

21. 7. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco český establishment úzce propojený s jadernou lobby odmítá snahy EU promítnout zkušenosti s fukušimskou havárií do bezpečnostních opatření v jaderné energetice, americká Nuclear Regulatory Commision zpracovala rozsáhlý podrobný materiál obsahující sadu doporučení ohledně toho, co je potřeba v dané oblasti naléhavě zlepšit - ať už jde o reaktory stávající, nebo nově budované.

Z navrhovaných opatření stojí za zmínku např. přehodnocení a zvýšení ochrany nejen vůči sesmickým vlivům a zaplavení povodněmi, ale také vůči výpadkům proudu; dále zlepšení kontejnmentových ventilů, zlepšení kontroly hromadění vodíku v kontejnmentu a dalších budovách, zlepšení zařízení pro skladování použitého paliva, zlepšení kapacit pro krizovou reakci přímo na místě nebo zpracování nouzových plánů pro případ dlouhodobého výpadku proudu.

V současné fázi ekonomického úpadku západních zemí, kdy už samotné udržování stávající infrastruktury začíná představovat stěží zvladatelný finanční problém, budou ovšem podobné návrhy při realizaci narážet na celou řadu vážných finančních a politických překážek...

U.S. Nuclear Regulatory Commission: Enhancing Reactor Safety in the 21st Century ZDE

0
Vytisknout
6278

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2011