Německá policie: Zatím není jasné, zda šlo o islamistický útok

20. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

- Uprchlíci v Německu se obávají, že se v důsledku útoku proti vánočnímu trhu v Berlíně německá veřejnost obrátí proti nim. "Prosíme, nepodezřívejte všechny. Negeneralizujte," argumentují. "S tímto zločinem nemáme nic společného," řekl Ammar Wazzas, pětačtyřicetiletý uprchlík ze syrského města Idlib. "Doufám, že to, co tahle osoba udělala, nepoškodí pověst uprchlíků, jako jsme my, kteří jsou Německu velmi vděční." - Organizátoři vánočních trhů po celém světě zpřísnili bezpečnostní opatření.

- Braniborská brána v Berlíně byla v úterý večer osvětlena barvami německé vlajky na počest obětí berlínského útoku:

Otřesný případ ještě neskončil

20. 12. 2016 / Miroslav Prokeš

čas čtení 22 minut

Věrní čtenáři Britských listů znají neuvěřitelný případ malé Diany s těžkým mentálním postižením (následkem kardiologické operace), která byla v roce 2012 soudem v součinnosti s orgánem sociálně právní ochrany dětí (OSPOD) odebrána své matce z důvodu její chudoby a svěřena do výhradní péče otce – advokáta. Příběh o selhání nejrůznějších orgánů a institucí je přiložen.

Za minulý i letošní rok se odehrálo několik zvratů. Zastupitelstvo městské části Praha 8 v čele se starostou Romanem Petrusem (ČSSD) projevilo lidský přístup (při dodržení pravidel o dobrém hospodaření se svěřeným majetkem) a odsouhlasilo odpis starých, dávno nedobytných podnikatelských dluhů maminky dítěte ve výši přes 6 milionů korun. Při dalších jednáních na úřadech i ve škole se podařilo zlepšit i vzdělávání malé Dianky.

Její maminka však utrpěla mozkovou příhodu a soud zamítl návrh na střídavou péči. Snaží se najít si práci, ale pokaždé nachází jen nějakou prekérní a stane se i, že jí takypodnikatelé za odvedenou práci ani nezaplatí.

Kličky a obezličky české justice

19. 12. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Zdánlivě naprosto jasný případ. Mnozí se ptali, proč to tak dlouho trvá. A dnes jsme zase na začátku. Aspoň se tak zdá. Rozhodnutí Vrchního soudu v Praze v případu Davida Ratha o tom, že okresní soud při vydávání příkazů k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu „fakticky rezignoval na svou rozhodovací činnost“ a že proto jsou odposlechy pořízené v této věci nezákonné, a tedy nepoužitelné v rámci soudního řízení, působí podivně.

Trump: V Berlíně došlo k "děsivému útoku proti křesťanům"

20. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

- Policie potvrdila, že považuje pondělní incident na berlínském náměstí Breitscheidplatz za "možný teroristický útok". Vychází z předpokladu, že kamion byl 'úmyslně' zavezen na vánoční trh.

- Poté, co kamion v pondělí večer přibližně v 20.15 hodin najel do davu, zahynulo 12 lidí.

- Dalších 48 lidí bylo odvezeno do nemocnic se zraněními, některá jsou vážná. Očití svědci uvádějí, že kamion vjel do davu rychle a drtil návštěvníky.

- 2 km od scény byl zatčen podezřelý a je vyslýchán. Policie dosud nezveřejnila žádné informace o jeho totožnosti. Policie uvádí, že uspořádá tiskovou konferenci v úterý ve 13 hodin.

- Brzo v úterý ráno provedla policie údajně razii na nepoužívaném letišti Tempelhof v Berlíně, jehož část je používána k ubytování uprchlíků.

- Policie uvedla, že muž, který byl v kamionu nalezen mrtvý, byl polský občan. Nebyla to osoba, která s kamionem najela do vánočního trhu.

- Polská firma, která vlastní kamion, uvedla, že jeho 37 letý řidič, který vezl ocelové trámy, se měl zastavit v Berlíně, ale od raného pondělního odpoledne s ním ztratila kontakt.

Bílý dům odsoudil to, o čem se vyjádřil, že "se to zdá být teroristickým útokem". Nový americký prezident Donald Trump to nazval "děsivým teroristickým útokem" a obvinil Isis a další islamistické teroristy, který "neustále vraždí křesťany ve svých komunitách a modlitebnách".

- Avšak německý ministr vnitra Thomas de Maizière požadoval opatrnost: "Na celou zemi má psychologický dopad to, jakých použijeme slov, a my chceme být velmi, velmi opatrní a pracovat těsně s výsledky vyšetřování, nikoliv se spekulacemi."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 88:

ČR diskriminuje zdravotně postižené a lidi bez domova

16. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů s veřejnou ochránkyní práv Annou Šabatovou o její roli ve společnosti a o tom, v kterých oblastech ČR vůči svým občanům selhává. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 16. prosince 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

V Berlíně vjel nákladní automobil do vánočního trhu

19. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Devět lidí bylo usmrceno a více než 50 bylo zraněno. Předpokládá se, že šlo o úmyslný útok. Není známo, zda šlo o terorismus. Německá policie zatkla osobu, podezřelou z řízení nákladního automobilu. Spoluřidič při havárii zemřel, uvedl policejní mluvčí v televizi.

Náklaďák byl polský. Vlastník nebyl schopen kontaktovat řidiče od poledních hodin. Lidé se obávají, že řidič může být další oběť...

Ruský velvyslanec v Turecku byl usmrcen

19. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

útočník

Ruský velvyslanec v Ankaře byl zastřelen při návštěvě galerie v tureckém hlavním městě, potvrdilo ruské ministerstvo zahraničí. Útočník byl podle zpráv turecký pořádkov policista.

Andrej Karlov se účastnil zahájení výstavy v centru moderního umění, když se stal v pondělí večer terčem útoku. Přednesl několik minut svého projevu, když muž zvolal "Allahu Akbar" a vystřelil nejméně osm ran.

Po střelbě na velvyslance zvolal útočník, který byl oblečen v kravatě a v obleku, turecky: "Nezapomínejte na Aleppo. Nezapomínejte na Sýrii. Pokud naše města nebudou v bezpečí, nebudete ani vy v bezpečí. Jen smrt mě donutí odejít. Všichni, kteří se podílejí na tomto utrpení, zaplatí cenu."

Zvolal také arabsky: "My jsme ti, kdo jsme přislíbili Mohammedovi, že budeme vést svatou válku."

Sedmiletá Bana Alabed byla evakuována z Aleppa

20. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Sedmiletá Bana Alabed, která se stala symbolem života a smrti v Aleppu, město s maminkou nyní opustila. Na Twitteru získala Bana více než 330 000 čtenářů, včetně autorky knih o Harry Potterovi J. K. Rowlingové. Její twitterový účet spravovala její maminka Fatemah, která je učitelkou angličtiny.

Bana Alabed: Život v Aleppu byl jen samé bombardování. Odešli jsme, protože byl náš dům vybombardován. Děkuji všem, kteří se na nás ptají. Stala se hlasem těch, kteří se snažili přežít v městě, ovládaném vzbouřenci. Její zprávy na Twitteru popisovaly hrůzy každodenního života. Její poslední zprávy na Twitteru byly děsivé. Obávala se smrti. S maminkou si myslely, že se z města nedostanou živé.

Fatemah Alabed, Banina matka: "Jsem smutná, protože opouštím svou zemi. Nechávám tam svou duši. Chci tam vzít naši svobodu, ale nechci být jako uprchlíci v jiných zemích.

Bana a Fatemah byly evakuovány v neděli večer do vzbouřeneckého města Al-Rashideen. Avšak tisíce lidí zůstávají stále v obklíčení v Aleppu.

"Položili nás na tváří dolů na zem. Pak zastřelili jednoho civilistu."

19. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Svědectví občana, který se snaží odejít z východního Aleppa

Až do včerejšího večera byla toto krátkodobá cesta ke svobodě. Cesta pro občany, kteří měli být evakuování z východního Aleppa. Po cestě jsou rozházena opuštěná zavazadla, šatsvo a ruksaky. Protože tady se ti, kteří se snažili uprchnout, obrátili zpátky. Protože tady ozbrojenci konvoj zastavili a nařídili vybrané skupině lidí, aby vystoupili z autobusu.

"Stáli jsme tam, údajně jsme měli být evakuováni. Vzali nás a položili nás na zem, tváří k zemi. Začali po nás šlapat. Pak jednoho civilistu zastřelili. A ostatní civilisty začali bít. Odebrali nám všechno, co jsme měli u sebe, včetně peněz."

"Celý konvoj byl prohledán a okraden. Začali střílet kolem sebe. Takto to vypadalo. Vůbec ne jako spořádaná evakuace. Naděje se proměnila ve strach a v paniku a v zoufalství. I ti nejzocelenější občané začali plakat.

Išmael al-Abdullah, hovoří z východního Aleppa: "Myslel jsem, že je to příležitost. Ale jakmile začali střílet, myslel jsem, že tam všichni zemřeme. Myslel jsem, že nás všechny tam popraví."

Spory se vedou o to, kdo začal na evakuované občany střílet. Avšak občané, kteří tam uvízli, obviňují Íránem podporované příslušníky organizace Hezbollah. Které velí tento muž, nenápadný major Qassem Suleimani oblečený v tmavomodrých šatech. Tento Íránec prý je jediný člověk, který řídí Asadovu válku. Je to jeden z nejmocnějších mužů v dnešní Sýrii. Bez jeho rozhodnutí nikdo nemůže opustit Aleppo ani do něho vstoupit.

Všechny autobusy, které dnes jely na přechod, byly prázdné. Evakuace byla přerušena a nikdo neví na jak dlouho.

Vláda ovládá už skoro celé Aleppo, ale zůstává ve vzbouřenci ovládané enklávě ve východním Aleppu podle odhadů ještě asi 50 000 lidí. Jediná cesta ven je na západ a ta je nyní nejen blokována, ale plná nejistoty.

"Riskujeme smrt, jestliže se pokusíme odejít, jestliže zůstaneme. V obou případech zemřeme. Budeme usmrceni, ale doufáme, že jsme se dověděli, že Rusko, Francie, Spojené státy a Británie něco udělají."

Takže v neděli večer jsou zpět v podzemí, čekají, čekají, než ti, které nemohou ovlivnit, rozhodnou o jejich osudu.

"Aleppo je místo, kde děti přestaly brečet." Scény hrůz techto dní, které natočila slavná syrská dokumentaristka

17. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Tyto záběry natočila ve východním Aleppu v minulých dnech slavná syrská dokumentaristka Waad al Kateab, která je mezi tisíci lidmi v obklíčení ve východním Aleppu a čeká na možnost dostat se z města ven. Má několikaměsíční dítě a manžela lékaře, který pracuje ve zbývajících podzemních nemocnicích a ošetřuje raněné civilisty. Waad al Kateab obdržela za svou vynikající dokumentaristickou práci letos v listopadu v Londýně dvě prestižní novinářské ceny Amnesty International.

Celý svět je zděšen situací v Aleppu. S výjimkou České republiky, jejíž média to, co se tam děje, nezajímá. Přestože, až se bude bojovat ve střední Evropě, ani Čechům v takovéto situaci nikdo nepomůže, poznamenává Jan Čulík.

Zde je překlad nejnovějšího filmu Waaad al Kateab:

Laskavá slova pro dítě, které nemůže najít maminku.

Aleppo je děsivé jeviště se stále se zmenšujícím počtem lidí, kteří přežili. A tohle jsou poslední z posledních.

Um Fatima je jedinou dospělou osobou, která zbyla ze tří rodin. Jejich činžovní dům zničilo ruské či syrské letecké bombardování.

"Nevím, čím na nás Asad zaútočil. Byli jsme doma a spali jsme. Náhle na nás spadla celá budova. Ach Bože, všechy mé děti jsou mrtvé!"

Um Fatima náhle nalezla souseda. Je to teenager, chlapec s čepicí, který se jmenuje Mahmoud. Bydlel nad jejím bytem. Nemluvně, které Mahmoud drží v ruce, je jeho malý bratr Išmael Mohammed. Je mu měsíc. Jeho obličej má jediný v tomto blázinci výraz klidu.

Jenže ten výraz klidu je spánek mrtvých. Išmaela trosky udusily. A Mahmoud se nechce vzdát mrtvoly svého bratříčka.

Ach, Pane Bože, všechny mé děti zemřely. Pane Bože, pomoz mi."

Aleppo je místem, kde děti přestaly plakat.

Na chodbě Mahmoud stále ještě chová svého mrtvého bratra. Válka změnila role. Chlapec nyní jedná jako jeho otec, který byl zabit.

"Mahmoud a Abdullah jsou mrtví."

"Nebreč, nezemřeli nadarmo. Nebreč, nebreč. Je to OK. Je to OK."

"Mahmud a Abdullah jsou mrtví."

Bůh nás pomstí na utlačiteli Asadovi."

"Spadla na nás budova. To se nám stalo."

"Potřebují maminku. To jsou vaše děti?"

Zdravotní sestra vodí bratra a sestru z místnosti do místnosti. Nevíme, jak se ty děti jmenují. A ony zatím ještě nevědí, zda jsou sirotci. Nechaly svého otce v troskách domu a hledají maminku.

"Pojďme, podíváme se, kam vzali vaši maminku. Pojďme, myslíte, že byla venku před nemocnicí?"

Ach, ty chudáčku." Um Fatima nyní vidí důkaz zprávy, které se obávala nejvíc.

"Proč jsi mě opustila?" volá na dceru, kterou charakterizuje jako svou skálu. Ví, že tato otázka na tomto místě nemá odpověď.

A v další místnosti čekají bratr a sestra stále ještě na zprávu o tom, kde by mohla být jejich maminka. Na další nemocniční posteli, pokryté prachem. Nevýslovně vyčerpáni životem, pro jehož popis chybějí slova.

Prezidentské funkční období Baracka Obamy bude především připomínáno pro jeho selhání v Sýrii

17. 12. 2016

čas čtení 3 minuty

Nezájem Baracka Obamy o chemické útoky, použité proti syrskému obyvatelstvu, vedl k intenzivnímu násilí, které se dostalo až do Evropy

V pátek bylo nedaleko Palmyry zničeno 14 tanků a protiletadlový systém během leteckého úderu proti Isis. Palmyra nedávno padla znovu do rukou džihádistů poté, co syrský režim a jeho spojenci odklonili všechny své síly do Aleppa a nechali Palmyru bez obrany, píše Muhammad Idrees Ahmad.

Pro Asada je cenné Aleppo, nikoliv Palmyra. Zatímco svět přihlížel v bezmocnosti, režimu se podařilo vyhladovět a masakrováním donutit své obyvatelstvo, aby se vzdalo. Režimu pomáhaly ruské bombardéry a speciální jednotky, íránské revoluční gardy, žoldáci z Hezbollah a horda sektářských extremist z Iráku, z Afghánistán a z Pákistánu. Ale především mu pomohl americký nezájem.

Saúdská Arábie přiznala, že v Jemenu použila kazetové bomby, vyrobené v Británii

20. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Toto přiznání zvyšuje tlak na britskou vládu, která odmítá zastavit prodej zbraní do Saúdské Arábie

Saúdská Arábie konečně přiznala, že použila proti vzbouřencům z kmene Houthi v Jemenu kazetových bomb, vyrobených v Británii. Dodala, že jich přestane používat a že o tom Británii informovala.

Psychóza a svět

20. 12. 2016 / Michal Giboda

čas čtení 6 minut

Denní psychoterapeutické sanatorium Ondřejov

Dle údajů Světové zdravotnické organizace aktuálně trpí depresivními a úzkostnými poruchami každý třetí občan EU, kolem 15 milionů, každý desátý Belgičan bere antidepresiva a v České republice počet depresivních poruch během desetiletí 1999-2008 vzrostl dvojnásobně. Varujícím faktem je, že tento poměr v několika posledních desetiletích neustále vzrůstá. A stejně tak vzrůstá množství zkonzumovaných léků proti depresivním stavům a úzkostem. V souladu s tímto trendem, Denní psychoterapeutické sanatorium Ondřejov pořádalo konferenci Psychóza a svět, v rámci 30. výročí. Vedoucím Denního psychoterapeutického sanatoria a jedním ze zakladatelů, který zde stále působí, je MUDr. Martin Jarolímek.

K transformaci psychiatrické péče

20. 12. 2016 / Kateřina Duchoňová

čas čtení 7 minut

Péče o duševně nemocné se v naší republice vyznačuje dlouhodobým podfinancováním, koncentrací péče ve velkých psychiatrických nemocnicích a zatím jen málo rozvinutou péčí komunitní.

Z odborných materiálů pracovní skupiny pro reformu psychiatrie vyplývá , že je péče o pacienty s duševním onemocněním jen velmi málo koordinovaná a některé její složky jsou zastoupeny málo nebo chybí zcela.

Volební kolegium oficiálně zvolilo Donalda Trumpa americkým prezidentem

20. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Volitelé z amerického volebního kolegia v pondělí ve všech 50 státech a v okrsku District of Columbia zvolili oficiálně Donalda Trumpa americkým prezidentem. V některých hlavních městech amerických států se konaly protesty. Aktivisté naléhali na volitele, aby podpořili úsilí, vedené celebritami a akademiky a aby hlasovali proti výsledkům prezidentských voleb a aby Trumpa nezvolili prezidentem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Mediální bitva o Aleppo

19. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Informační atraktivita bitvy o východní Aleppo zprostředkovaná západními sdělovacími prostředky odpovídá asymetrické povaze samotných bojů, kdy jedna strana efektivně drtí tu druhou. Pokud se mainstreamová média exkluzivně soustředí na nešťastníky pohřbívané ruskými a syrskými bombami a v mnohem menší míře na oběti ozbrojených rebelů ve východním Aleppu, můžou mnozí pojmout podezření, že dochází k informační nevyváženosti či přímo k dezinformačnímu šumu. I když pod tíhou důkazů a svědectví není možné ignorovat zločiny Asada a spol., totéž platí i pro kriminální aktivity vzbouřenců z východního Aleppa, mezi nimiž má navrch syrská odnož Al-Káidy.

Evakuace z Aleppa byly obnoveny

19. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Stovky lidí opustily oblasti ovládané vzbouřenci poté, co byly vypáleny autobusy vyslané pro civilisty ve vesnicícch Kefrata a Fua. Podle zdravotníků smělo v neděli opustit východní Aleppo asi 350 lidí, přestože byla evakuace civilistů i bojovníků z tohoto zničeného syrského města byla oficiálně zastavena a Rada bezpečnosti OSN se připravovala k hlasování o rezoluci, podle níž mají být do města vysláni pozorovatelé. Rusko opatrně toto opatření podpořilo.

"Z obklíčených oblastí Aleppa přijelo pět autobusů s evakuovanými civilisty," uvedl Ahmad al-Dbis, který stojí v čele lékařů a dobrovolníků, koordinujících evakuace do vzbouřeneckého města Khan al-Assal, odkud budou moci cestovat do jiných částí provincie Aleppo a Idlib.

"Byli v strašlivém stavu," řekl. "Nejedli, neměli nic k pití, děti měly chřipku, nebyli ani schopni jít na záchod."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Co se děje v Polsku?

17. 12. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Chaotické události z pátečního večera se mohou zdát matoucí, zde je stručné vysvětlení.

1. Strana Právo a spravedlnost chce omezit přístup novinář do budovy parlamentu.

Můj komentář: Je pravda, že novináři poslancům ztěžují život. Novináři mají v Polsku daleko větší přístup do parlamentu než, například, v České republice nebo v Německu. Vrhají se často po skupinách na politiky u dveří do jejich pracoven, takže politikové nemohou vejít či vyjít, některé politiky dokonce honí i na záchod. Jako obvykle, strana Právo a spravedlnost definovala problém správně, ale vládnou obavy, zda navrhovaná omezení nejdou příliš daleko.

2. Během rozpočtové debaty položil poslanec Michał Szcerba z opoziční Občanské platformy na tribunu kartu s nápisem osvoboďte média". Předseda parlamentu ho napomenul a pak, navzdory tomu, že Szcerba kartu odložil a vrátil se k tématu debaty, mu byl vypnut mikrofon a byl potrestán tím, že byl vyloučen z dalšího jednání.

Z Bílého domu odchází velký počet bezpečnostních poradců. Utíkají před Michaelem Flynnem

19. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Neobvyklý počet vysokých činitelů americké Rady pro národní bezpečnost je politicky jmenován. Znamená to, že před příchodem nového prezidenta musejí odstoupit a z úřadu odejít. Ostatních 400 zaměstnanců Rady jsou státní úředníci z jiných ministerstev. Velký počet těchto státních úředníků se nyní rozhodl odejít, protože se obávají Michaela Flynna, jehož Donald Trump jmenoval poradcem pro národní bezpečnost.

Ve středu prozradil deník Washington Post, že Flynn nevhodně sdílel tajné informace s cizími vojenskými důstojníky. Téhož dne informovala CNN, že Flynn tento týden vymazal svou zprávu na Twitteru, kdy přeposlal tvrzení, falešnou zprávu, podle níž Hillary Clintonová se podílela na zločinech proti dětem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Saúdská Arábie používá v Jemenu kazetové bomby britské výroby

19. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Britský ministr obrany Michael Fallon je seznámen s analýzou britské vlády, z níž vyplývá, že v Británii vyrobené, zakázané, kazetové bomby používá Saúdská Arábie v současném konfliktu v Jemenu. Fallon o tom prý ví už asi měsíc.

Odhalení povede k zvýšení tlaku na britskou vládu, aby zrušila vývoz zbraní do Saúdské Arábie, který se zvýšil poté, co minulý týden Spojené státy suspendovaly plánovaný prodej naváděných střel Saúdské Arábii.

Británie je signatářem dohody z roku 2010, která zakazuje používání kazetové munice.

Budoucí Trumpův ministr zahraničí je ředitelem americko-ruské ropné společnosti

19. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Rex Tillerson, bývalý ředitel americké ropné společnosti Exxon Mobil, kterého nominuje Donald Trump do funkce amerického ministra zahraničí, je ředitelem americko-ruské ropné společnosti, která má sídlo v daňovém ráji na Bahamských ostrovech. Tillerson je ředitelem firmy Exon Neftegas od roku 1998. Jeho jméno se objevuje vedle dalších činitelů této ruské pobočky firmy Exxon Mobil, kteří sídlí v Houstonu v Texasu, v Moskvě a na Sachalinu na Dálném východě v Rusku.

Zjištění pochází z korporátní registrace na Bahamských ostrovech. Dokument byl jedním z 1,3 milionu dokumentů, které poskytl anonymní zdroj německému listu Süddeutsche Zeitung.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Republic: We will ban hijab and arm our citizens

16. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

The new constitution of the Czech Republic will curtail the right of women to cover their faces, says the Czech daily newspaper IDnes on its front page on Friday:

Individial Czech citizens will be given the right to arm themselves against "danger from abroad", says the Czech social democratic (sic!) Home Secretary Milan Chovanec:


O vlivu Dicka Cheneyho na Trumpův tým

17. 12. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Ačkoli se Donald Trump během své kampaně distancoval od jestřábí politiky prezidenta George W. Bushe, nyní se příští americký prezident spoléhá na muže, který je s touto politikou bytostně spjat. Tím mužem je bývalý viceprezident Dick Cheney, který je dlouholetým přítelem příštího šéfa americké diplomacie Rexe Tillersona.

Donald Trump uklidňuje své stoupence na Floridě: Nebuďte zlí!

17. 12. 2016

čas čtení < 1 minuta

Během shromáždění v městě Orlando na Floridě označil Donald Trump své stoupce za "zlovolné násilníky":

"Vy lidi jste byli zlovolní, násilníci, řvali jste: 'Kde je ta zeď? Chceme tu zeď.' Řvali jste: 'Vězení, vězení, zavřít ji!' Chci říct, úplně jste šíleli. Chci říct, byli jste hnusí a zlovolní, zlí, a chtěli jste vyhrát, že? - Ale teď, teď je to úplně jiné. Teď jste uvolnění, relaxovaní, hodní, že? Sluníte se ve slávě vítězství. Teď jste uvolnění, relaxovaní a už vůbec nejste tak zlí ani násilní, že? Protože jsme zvítězili, že ano?"

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za říjen 2016

31. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V říjnu 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 26 557,93 Kč.   Výdaje na provoz Britských listů byly 48 802 Kč. Příjem z reklamy byl 9160 Kč.

Zůstatek byl koncem října  2016 79 981,02 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

22434