Adam Curtis: HyperNormalizace

2. 1. 2020

čas čtení 83 minut

KOMPLETNÍ ČESKÝ PŘEKLAD CURTISOVA MEGADÍLA

Pozn red.: Toto jsme vydali původně 24.10.2016. Britská novinářka Carole Cadwalladr upozorňuje, jak děsivě varovný a předvídavý byl tento film. Zde na YouTube má titulky v celé řadě jazyků. Byl by někdo prosím ochoten přidělat podle tohoto překladu i titulky v češtině? Děkujeme.

Kompletní dokumentární film, délka: 2 hodiny 41 minut:

(Curtisovy dokumentární filmy jsou proslulé autoritativním, dobře vyresearchovaným narativem-komentářem, jímž autor předkládá svou tezi. Komentář je doplněn ohromujícími archivními záběry.)

Žijeme v době obrovské nejistoty a zmatku. Dějí se události, které se zdají být nevysvětlitelné a nad nimiž nemáme žádnou kontrolu. Donald Trump, brexit, válka v Sýrii, nekonečná uprchlická krize, náhodné bombové atentáty. A ti, kteří jsou údajně u moci, jsou ochromeni - nemají tušení, co dělat.

Tento film je epickým příběhem toho, jak jsme se dostali do této podivné situace. Vysvětluje nejen, proč k těmto chaotickým událostem dochází, ale i proč my a naši politikové jim nerozumíme.

Rozhovor Britských listů 79:

Naše země bude politicky pestrobarevnější

14. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Daniel Veselý hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů o výsledcích regionálních voleb a prvního kola senátních voleb, které se konaly minulý týden. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. října 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Británie konečně přijala prvních 14! dětských uprchlíků z Calais

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Strýček, který neviděl svého šestnáctiletého synovce sedm let, se s ním krátce setkal poté, co Británie konečně vpustila na své území prvních čtrnáct nezletilých uprchlíků z tábora v Calais, které mají podle Dublinského předpisu EU právo na vstup do Británie, protože tam mají příbuzné.

Afghánský kuchař Jan Ghazi, 39, cestoval do Londýna ze svého domova ve Wallingtonu poté, co mu v pondělí telefonicky oznámil Červený kříž, že jeho synovec Haris je jedním ze čtrnácti dětí, které Británie zatím vyzvedla z tábora v Calais v rámci programu přijetí několik stovek tamějších uprchlických dětí. Ghazi sám uprchl z válkou rozvráceného Afghánistánu za pomoci Červeného kříže r 2009.

Guardian: Britská vláda jedná ostudně. Má povinnost přijmout nejméně 3000 dětských uprchlíků

18. 10. 2016

čas čtení 3 minuty



Čtrnáct dětí dorazilo v pondělí do Londýna z uprchlického tábora v Calais, který má být pravděpodobně příští týden zlikvidován. Je to naprosto zanedbatelný počet z dětí v táboře Džungle v Calais, které mají právní nárok na vstup do Británie, píše v redakčním komentáři list Guardian. V táboře je zřejmě až tisíc dětí, které si zaslouží být přijaty do Británie a mají na to právní nárok. Jako zlomek 88 000 dětských uprchlíků v Evropě je 14 uprchlických dětí nekonečně malý počet. Podle norem britské vlády však těchto 14 dětí představuje hrdinské humanitární úsilí. Nakonec snad britská vláda přijme až 300 dětí, což ministryně vnitra Amber Ruddová charakterizovala jako "dobrý výsledek".

Je to "dobrý výsledek" pouze z perspektivy neuvěřitelné samolibosti a krutosti.

Na případu ministra Mládka premiér demonstruje důvod pádu ČSSD

17. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Velkým tématem politických a politologických diskusí je otázka, co by měly „tradiční strany“, zejména ČSSD, udělat, aby přinejmenším dále neztrácely přízeň voličů, nebo ji dokonce začaly získávat zpátky. A uprostřed všech možných analýz a pohledů slyšíme, že premiér odmítá přijmout rezignaci ministra Mládka.

Bohuslav Sobotka říká: „Já myslím, že ta věc je uzavřená. Pro mne to není téma. To je téma, které otevřel Jan Mládek.“ Ano, to téma otevřel Jan Mládek. Jak se píše v níže uvedeném článku: „Mládek už před senátními volbami prohlašoval, že pokud neuspěje, je připraven z vlády odejít.“ Proč to prohlašoval? Protože chtěl dostat voliče na zdání toho, že to myslí vážně, že jeho širší mandát v politice – nikoli jen ten senátorský – je spojen s jejich důvěrou.

Co by se stalo premiérovi a sociální demokracii, kdyby aspoň toto gesto důvěryhodnosti a respektu k voličům a slibům dodrželi? Voliči se mohou jen těžko zbavit pocitu, že o politice ČSSD rozhodují zákulisní vazby a že voličům se něco slibuje jen do té doby, než to bolí. Personální obnova té strany je zjevně nemožná, když nezvládne ani tohle.

A to je přesně ten důvod, proč ČSSD spěje k vážné volební porážce ve sněmovních volbách. Nemá smysl nějak analyzovat typy voličů, které chce oslovit, a vytvářet sofistikované strategie, jak je oslovit, když nedokáže získat základní důvěryhodnost v tom, že její politici drží slib, i když to bolí, a že veřejné a transparentní je důležitější než skryté a zákulisní.

Ministr Mládek nabídl Sobotkovi rezignaci, ten ji odmítl ZDE

Ekvádor "odpojil Assangeho od internetu"

18. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Juliana Assangeho odpojil Ekvádor od internetu, uvedl server WikiLeaks, a odvedl tak pozornost od americké a britské vlády, které se s Assangem sváří za to, že zveřejňuje důvěrné materiály.

Ekvádor opakoval svou rozhodnost i nadále Assangeho ochraňovat, navzdory tomu, že Assangeovo připojení k internetu bylo "úmyslně zrušeno", jak uvedly WikiLeaks.

V pondělí dopoledne obvinily WikiLeaks "jeden stát" z toho, že Assangeovi zrušil přístup k internetu, s tím, že byly aktivovány příslušné náhradní, nouzové plány:

Bazének nevyšel

15. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Když jsem poprvé viděl projev Zdeňka Škromacha z bazénku, měl jsem nepřekonatelný pocit trapnosti, pocit, že taková hraná lidovost mu musí ublížit i tam u nich, nikoli jen u nějaké „pražské kavárny“.

Se stejnou hrůzou jsem sledoval video, na němž si Škromach hrál na lid spolu s Haškem, a to už vůbec nemluvím o křupanské tuposti vystoupení hejtmana Nováka se socialistickým kandidátem do Senátu za Novojičínsko.

E-maily Hillary Clintonové: USA věděly, že jejich spojenci podporují Daeš

18. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Druhá prezidentská debata ve Spojených státech se změnila ve smutnou grotesku poté, co republikánský kandidát Donald Trump pozurážel svou sokyni hlava nehlava. Hillary Clintonová se bránila jako příslovečná lvice a získala si tak sympatie publika i médií. Přestože došlo i na kauzu týkající se jejích uniklých e-mailů, kontroverzní magnát ani z tohoto klíčového tématu nedokázal vytřískat politický kapitál. Tento neblahý syndrom americké politické scény se sám utápí ve skandálech a klíčové informace, jež by Clintonovou mohly naprosto znemožnit necelý měsíc před volbami, umocňují surrealitu doby, v níž žijeme.

Britská bankovní konta propagandistické televize Russia Today byla zmrazena

17. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Tvrdí to šéfredaktorka této televize Margarita Simonjan a dodává sarkasticky: "Ať žije svoboda projevu!"

Britské ministerstvo financí však popřelo, že by s tímto rozhodnutím měla britská vláda cokoliv společného. Jde prý čistě o rozhodnutí soukromé banky NatWest, která systematicky ruší konta svých ruských zákazníků.

Russia Today je hlavní propagandistický nástroj ruské vlády v anglickojazyčném světě. Šíří čistě protizápadní názory Kremlu. Tvrdí, že Rusko bojuje v Sýrii výlučně proti teroristům a že ruská letadla neusmrtila žádné civilisty.

Od té doby, co RT začala před deseti lety vysílat v Británii, regulační orgán pro televizní vysílání Ofcom zaznamenal 14 porušení vysílacího zákona. Naposledy byla stanice vyšetřována letos v dubnu za to, že obvinila tureckou vládu z genocidy proti Kurdům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2016

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V září 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 36 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 6081,00  Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 51 992, 66 Kč.

Zůstatek byl koncem září  2016 93 065,09 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

UNICEF žádá o dodržování humanitárního práva při dobývání Mosulu

17. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Jsem nesmírně znepokojen ohledně bezpečnosti 1,5 milionu lidí žijící v iráckém městě Mosul, kteří mohou být ohroženi vojenskými operacemi, jejichž cílem je dobytí města od Islámského státu, píše Stephen O´Brien, náměstek tajemníka OSN pro humanitární záležitosti a koordinaci nouzové pomoci. Desetitisíce iráckých dívek, chlapců, žen a mužů se mohou octnout v obležení či mohou být použity jako lidské štíty. Tisíce lidí mohou být násilně vyhnány ze svých domovů anebo uvíznout mezi bojujícími liniemi. Na místě může vzniknout až milion uprchlíků.

Znovu apeluji na všechny strany konfliktu, aby dodržovaly své povinnosti podle mezinárodního humanitárního práva na ochranu civilistů a zajistili, že mají přístup k pomoci, na niž mají nárok a již si zaslouží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Deset tisíc lidí demonstrovalo v Budapešti proti likvidaci deníku Népszabadság a proti korupci

17. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Andras Muranyi, šéfredaktor investigativního levicového deníku Népszabadsag, který byl před týdnem zlikvidován, varoval, že "nikdo a nic" není v Maďarsku v bezpečí, pokud může být den ze dne zlikvidován tak významný deník, jako byl jeho.

Zaměstnancům listu doručil o předminulém víkendu kurýr dopis, který je informoval, že list se s okamžitou platností likviduje. Novináři byli vykázáni z redakce, takže si ani nemohli odnést osobní věci, byl jim zrušen přístup k emailům a k počítačům, takže nemohli dokončit zahájenou práci. Digitální archiv deníku z internetu zmizel.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Brexit: V Británii pokračuje katastrofa v přímém přenosu

17. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

- Vedoucí politikové z Irské republiky se obávají, že brexit Irsku přinese hospodářskou katastrofu. - Irský premiér Enda Kenny varoval před "nedozírnými následky" brexitu jak pro Severní Irsko, tak pro Irskou republiku a rozhodl se uspořádat bezprecedentní summit politiků z obou částí Irska, kde by jednali o tom, jaké podniknout kroky. V důsledku brexitu hrozí obnovení tvrdé hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou i obnovení severoirského terorismu. Drastický pokles hodnoty britské libry dělá obrovské problémy irským vývozcům do Británie, protože nedostávají za své výrobky dostatečnou cenu. Hospodářské přežití Severního Irska závisí na dosavadních obrovských dotacích z EU, o něž země přijde. Odchodem Británie z EU ztratí Irská republika v Bruselu významného spojence. Bývalý irský premiér John Bruton varoval, že dojde k rozkladu obchodu mezi Irskem a Británií, který má tisíciletou tradici. Británie je největším exportním partnerem Irské republiky a Irsko pátým největším exportním partnerem Británie. Bruton varoval, že pokud po odchodu z EU zavede Británie dotace pro své zemědělce, drasticky to poškodí irský potravinářský průmysl a Brusel bude muset zavést proti Británii sankce. Irská vláda rychle vytvořila nouzový fond 150 milionů euro pro irské farmáře, které ničí propad anglické libry. - Irské varování před katastrofou brexitu přichází poté, co o víkendu skotská premiérka Nicola Sturgeonová varovala, že tzv., "tvrdý brexit" povede k druhému referendu o skotské nezávislosti.

- V pondělí dále klesá britská libra v důsledku informací o rozkolu v londýnské vládě - Ministr financí Philip Hammond rozzuřil fundamentalistické stoupence brexitu ve vládě Theresy Mayové tím, že odmítl vládní plány bezodkladně omezit imigraci z EU do Británie. Poukázal na to, že to poškodí britskou ekonomiku. Libra se v pondělí dopoledne pohybovala kolem 1,22 dolaru, na hranici své nejnižší hodnoty za posledních 31 let. Ekonomové upozorňují, že se libra nyní chová jako měna nějaké země z třetího světa.

Analýza

Kterak vyzbrojování rebelů proti vládním vojskům téměř vždy končí neúspěchem

17. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 11 minut

Západní sdělovací prostředky se v těchto dnech exkluzivně soustředí na ruské a syrské nálety ve východním Aleppu, které si od kolapsu příměří dohodnutého mezi USA a Ruskem vyžádaly stovky civilních životů. Volání po zavedení bezletové zóny, která je však zaručeným receptem na fatální eskalaci násilností v Levantě, přehlušuje nepříliš známé faktory, které v rozdmýchání konfliktu, jenž si vyžádal stovky tisíc obětí, hrají nezanedbatelnou roli.  

Bezpečné útočiště a zahraniční sponzor jsou pro povstalce základními předpoklady úspěchu

Darurat: Poslední velké vítězství nad povstalci

17. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Pokud platí nějaké pravidlo ohledně zahraniční pomoci povstalcům, s empirickými údaji je slučitelná leda následující formulace: Povstání, která nedisponují zahraniční podporou, včetně zásobování výzbrojí, mají všeobecně mnohem nižší šanci na vítězství než ta, která si zajistila zahraničního sponzora či sponzory.


V letech 1948 - 1960 vedly jednotky Britského společenství národů v Malajsii boj proti povstalcům z komunistické Malajské armády národního osvobození. Mezi autory zabývajícími se teorií povstalecké války nehledě na preferované přístupy panuje široký konsensus, že válka označovaná v malajštině výrazem Darurat představuje poslední přesvědčivé vítězství západních jednotek nad povstalci. Právě proto bývá malajské tažení často studováno a považováno za svého druhu normu.

Merkelová navrhne další sankce proti Rusku

17. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta


Spolková kancléřka Angela Merkelová bude v EU prosazovat zostření sankcí proti Rusku kvůli jeho vedení války v Sýrii. Zjistil to list Frankfurter Allgemeine Zeitung z kancléřčina okolí.

Čína vyslala loď ke své orbitální stanici

17. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta


Čína vyslala kosmickou loď na pilotovanou misi ke kosmické stanici Tchien-kung 2.

Dva "tchajkonauti" stráví měsíc pobytu v laboratoři, kde se budou věnovat experimentům.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Boris Johnson varoval před vážným nebezpečím brexitu pro Británii i Evropu

16. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Týdeník Sunday Times ve svém nedělním vydání prozradil, že nynější britský ministr zahraničí, lhář a komediant Boris Johnson, napsal pro konzervativní list Daily Telegraph 19. února, dva dny před tím, než se postavil do čela kampaně za brexit, ostře varovnou analýzu, v níž upozornil, že brexit by vedl k vážnému hospodářskému šoku pro Británii, k odtržení Skotska od Británie a k ruské agresi.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Pokud by to bylo podle Evelyna Waugha, Boris omylem pošle do novin nesprávný článek, a tak změní průběh historie":

Boris Johnson je nyní znovu obviňován, že dal přednost manipulacím ve prospěch své osobní kariéry před zájmy své země.

Renzi: Zrušte financování zemí EU, které odmítají přijmout uprchlíky

16. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Východoevropským zemím, které dál odmítají přijmout uprchlíky z frontových států evropské migrační krize, by se měly zrušit dotace, které dostávají z EU, řekl ve středu italský premiér Matteo Renzi.

Skotská premiérka: Bude-li Londýn usilovat o tvrdý brexit, uskuteční se druhé referendum o skotské nezávislosti

15. 10. 2016

čas čtení 4 minuty

Ve svém závěrečném projevu na výročním sjezdu Skotské nacionální strany v Glasgow varovala skotská premiérka Nicola Sturgeonová, že pokud bude Theresa Mayová usilovat o "tvrdý brexit", ve Skotsku se uskuteční druhé referendum o skotské nezávislosti. Sturgeonová bude usilovat o udržení Skotska ve společném evropském trhu. Posiluje obchodní styky s Evropskou unií a klade velký důraz na inkluzivitu, školství, otevřenost vůči cizincům a sociální pokrok. Chce zintenzivnit pomoc uprchlíkům ze Sýrie:

"My víme, jakou zemí chceme, aby Skotsko bylo. A já jsem přesvědčena, že je to vize, která nás sjednocuje. Inkluzivní, prosperující, sociálně spravedlivá, otevřená, vůčí příchozím přívětivá a světu otevřená země. Otázkou nyní, v této nové éře je, jak toho nejlépe dosáhnout. Rozhodněme se jako národ na tuto otázku odpovědět společně. Už jsme urazili tak dlouhou cestu. A cesta k vlastní samosprávě nám dala nové sebevědomí, novou víru v sebe. Rozhodnutí nenechat se vrátit zpět, ale dokončit budování Skotska pro zítřek. Přátelé, nadchází čas, abychom dali budoucnost Skotska do rukou Skotska."

Sturgeonová uvedla ve své závěrečné řeči, že tvrdý brexit by znamenal, že londýnská vláda porušila sliby, které učinila během skotského referenda v roce 2014, a že takový odchod z EU by vedl k novému referendu o nezávislosti.

Skotská premiérka dodala, že v nadcházejících měsících bude požadovat "nové pravomoci, abych udržela Skotsko jako součást jednotného evropského trhu, i když Británie z něho odejde. Pokud konzervativní vláda toto úsilí odmítne, bude trvat na tom, aby se Skotsko vydalo cestou, která poškodí naši ekonomiku, bude nás stát pracovní příležtiosti, sníží naši životní úroveň a poškodí naši pověst jako otevřené, rozrůzněné a vůči příchozím vstřícné země. V takovém případě je jasné, že Skotsko musí mít možnost zvolit si lepší budoucnost.

A já zajistím, aby Skotsko tuto šanci dostalo. A řekněme i toto jasně. Pokud tento okamžik nastane, nebude to proto, že by výsledek referenda z roku 2014 nebyl respektován. Bude to proto, že sliby, učiněné Skotsku v roce 2014, byly porušeny."

Sturgeonová také oznámila, že Skotsko zvýší svou přítomnost na evropském kontinentu, kde otevře své obchodní mise, včetně trvalé obchodní mise v Berlíně.

Skotská premiérka dodala: "Nemylte se, hrozbou naší ekonomice není jen nebezpečí, že přijdeme o své místo ve společném trhu - i když to by bylo katastrofální. Hrozbou je také škodlivý - a naprosto ostudný - signál, který světu vysílá toryovská rétorika ohledně zahraničních pracovníků. Více než kdy předtím musíme zdůrazňovat svým evropským přátelům, že Skotsko je otevřeno spolupráci."

Z dokumentů Evropského parlamentu vyplývá, že v důsledku pádu libry bude Velká Británie muset zaplatit v roce 2017 do rozpočtu Evropské unie o 2 miliardy liber více než se dosud předpokládalo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Další citace z projevu Sturgeonové:

Vítězem druhého kola senátních voleb je KDU-ČSL, účast byla rekordně nízká

15. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Parlament by možná měl uvažovat o zavedení hranice, kdy kvůli nízké volební účasti budou volby neplatné. Druhého kola senátních voleb se totiž účastnilo jen 15,38 procent voličů.

Kandidáti KDU-ČSL zvítězili v 9 z 27 obvodů. ANO, Starostové a ODS získali každý 3 mandáty, ČSSD, TOP O9 a Severočeši jen 2 mandáty. S ulehčením kvitujeme, že se do Senátu nedostal Zdeněk Škromach, který nedávno v bazénku za svitu pochodně horoval proti uprchlíkům. Do Senátu se nedostal ani politický turista Václav Bělohradský.

Nejvíce senátorů bude mít v horní sněmovně stále ČSSD, 25 z 81. KDU-ČSL bude mít nejméně 15 senátor. Starostové a TOP09 budou mít asi deset senátorů. ODS bude mít zřejmě jen 9 senátorů.

Podrobnosti ZDE

Hypernormalizace: Adam Curtis vytvořil nový film

15. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

V neděli bude zveřejněn nový film Adama Curtise Hypernormalizace, o nereálném světě, v němž žijeme. Zde je ukázka, informace o filmu níže:

... Ale nový systém měl vážný nedostatek. Protože v reálném světě se nedá všechno předpovědět analýzou dat z minulosti. A člověkem, který to měl ke své škodě objevit, byl Donald Trump.

Jednoho dne kdosi zatelefonoval muži jménem Jess Markham. Volal mu Donald Trump. Zoufale potřeboval jeho pomoc. Markam byl podivnou záhadnou postavou. V padesátých letech byl jaderným vědcem a studoval vliv radiace z jaderných zbraní na lidské tělo. Pak se Markham odstěhoval do Las Vegas a stal se posedlým hazardem. měl fotografickou paměť a používal ji k tomu, aby okamžitě zpracoval a analyzoval data z hazardního hraní, které se odehrávalo před jeho očima. Z toho dokázal předpovědět výsledky, takže pokaždé vyhrál.

Gangsteři v Las Vegas jím byli fascinováni. Dali mu přezdívku "automat".

Syřané mají velkou smůlu, že je nevraždí Američané, ale Rusové

15. 10. 2016

čas čtení 6 minut



Britská Stop the War Coalition se stala terčem všeobecného posměchu, a to dokonce i v normálních spíše levicových satirických rozhlasových a televizních pořadech, když se její zástupce v pátek ráno v rozhlase BBC na dotaz, proč její aktivisté neprotestují proti vraždění civilistů v Aleppu, odpověděl, že cílem koalice je bojovat proti Západu a že by protestem proti ruskému vraždění v Sýrii jen "posílili" (neexistující) "protiruskou hysterii" v Británii.

K diskusi došlo poté, co v Dolní sněmovně vyzval nový britský ministr zahraničí Boris Johnson Angličany, aby proti ruskému vraždění v Sýrii šli demonstrovat před ruské velvyslanectví. To vyvolalo taky ostrou všeobecnou kritiku, v tom smyslu, že Johnson je blbec - jen diktátorské vlády vyzývají občany k demonstracím pro něco či proti něčemu. Jeden rozhlasový satirický pořad, právě ten, který kritizoval koalici Stop the War, právem poukázal na to, že pokud se octne ve funkci britského ministra zahraničí komická postava, jako je Boris Johnson, těžko bude mít autoritu a těžko se bude moci vyslovovat k závažným mezinárodním problémům.

Následující komentář je nutno čísto v tomto kontextu (JČ):

Chudáci nešťastné děti z Aleppa. Kdyby jen byly ty bomby, které na ně padají a usmrcují jejích děti, zohavují její přátele, ničí jejich nemocnice - kdyby jen ty bomby byly britské, nebo ještě lépe, americké.

Pak by byly ulice v Londýně přeplněny demonstranty, požadujícími ukončení jejich agónie. Trafalgarské náměstí by znělo projevy od Tariqa Aliho, Kena Loache a monsignora Bruce Kenta. Whitehall by se stala mořem transparentů, které by tvrdily, že jsou páchány válečné zločiny a My Je Odmítáme. Celé Grosvenorské náměstí by bylo plné hlučných demonstrantů, naléhajících, aby byl Barack Obama pohnán k soudu v Haagu. Demonstranti by měli na sobě masky Theresy Mayové a ruce by měli namočené do krvavé, červené barvy. A dělali by to všechno protože, jak by zdůrazňovali, nemohou snést, aby bylo v Aleppu zabito jen jediné další dítě.

Guardian: Nikdy není vyloučeno, že Asad a Putin skončí před mezinárodním soudním dvorem

15. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Bývalo zvykem charakterizovat válku jako pokračování politiky jinými prostředky. Avšak dlouholeté úsilí zajistilo, že některá taktika se už nepovažuje jen za brutální formu diplomacie, ale je definována jako zločiny. V posledních letech byl však vznešený cíl ochraňovat lidskost oslaben opovrženíhodnými útoky proti nemocnicím a školám, k nimž dochází ve válkách na Blízkém východě se zjevnou beztrestností, píše redakční komentář deníku Guardian. Tyto úmyslné útoky na nevojenské cíle musejí přestat. V Jemenu usmrtil letecký úder saúdské koalice více než 140 lidí na pohřbu v hlavním městě Sanaa. Rusko se spojilo se státem, který používá chemické zbraně proti svým vlastním civilistům. Ruská a syrská letadla bombardující Aleppo se záměrně zaměřují na civilisty.

Mezinárodní diplomacie tyto válečné zločiny verbálně odsuzuje. Avšak čtyři z pěti trvalých členů Rady bezpečnosti OSN podporují koalice, které útočí na nemocnice v Sýrii, v Jemenu a v Súdánu.

"Krabice na vraždění": Nemocnice v Aleppu byla znovu bombardována. Asad chce město "vyčistit"

14. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Ruská nebo Asadova letadla znovu vybombardovala nemocnici v Aleppu. Asad se vychloubal, že východní Aleppo "vyčistí". Vyvolal tím obavu z nových zvěrstev.

Lékaři v Aleppu uvedl, že nemocnice M10, která byla naposledy bombardována před čtrnácti dny, byla znovu zasažena protibunkrovou bombou. Dva lékaři a lékárník byli zraněni.

Navzdory mezinárodnímu odsouzení útočí Rusko a Asad na zdravotnická zařízení v Aleppu nyní běžně. Charitativní organizace Lékaři bez hranic uvedla, že za poslední tři neděle bylo usmrceno nejméně 114 dětí a 321 dětí bylo zraněno Asadovými jednotkami. Jsou to především iránské jednotky podporované ruským leteckým bombardováním.

"Mezinárodní společenství se stalo imunním vůči záběrům mrtvých dětí, vyhrabávaných z trosek domů zničených bombami," řekl Carlos Francisco, šéf mise Lékařů bez hranic v Sýrii, který Aleppo charakterizoval jako "krabici na vraždění".

Místní nemocnice uvedly, že ve čtvrtek bylo usmrceno dalších 18 lidí a 181 zraněno, včetně 30 žen a 37 dětí. Bombardování pokračovalo do časných ranních hodin v pátek. Počty mrtvých jsou zřejmě vyšší, protože mnoho rodin mrtvé už nevozí do nemocnice a rovnou je pohřbívají po vyhrabání z trosek.

Asad se mezitím chvástal reportérům bulvárního ruského deníku Komsomolskaja pravda, že Aleppo "vyčistí" a použije ho jako "odrazový můstek" k znovuovládnutí celé země. Osvobodí tak Sýrii od "teroristů".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Rozhovor Britských listů 78:

Jak nekvalitní bydlení tvrdě postihuje děti v ČR

7. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Česká republika nemá zákon o sociálním bydlení. Lidé, kteří se z různých nezaviněných důvodů dostanou do složité finanční situace, končí na ulici nebo ve zcela nevyhovujících ubytovacích prostorech. O tom, jak drasticky tato situace postihuje děti a jakou je pro Českou republiku ekonomickou a sociální bombou, hovoří na základě svého nového výzkumu s Janem Čulíkem v tomto Rozhovoru Britských listů sociolog Daniel Prokop. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. října 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Kdo je tady parazit?

14. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Myslím si, že zvláště v dnešní době je potřeba mírnit různé vášně a stereotypy, které se tu a tam objevují ve veřejné diskuzi a často plynou z nedostatku nadhledu i hrubé neznalosti. Reaguji na text pana Jaroslava Poláka o zaměstnancích a podnikatelích. Vůbec mi nevadí úvahy o nastavení odvodů a daní tak, aby to bylo pro zmíněné skupiny spravedlivé. Ovšem velice mi vadí výkřiky o "živnostnících parazitech" a podobně, píše Jakub Minařík.

1. Pouhé srovnání odvodů zaměstnanců a OSVČ je zavádějící. Musím srovnávat i to, co za své odvody od státu dostávají. Tedy: pevná pracovní doba, dva dny víkendu, podpora v nemoci, podpora v nezaměstnanosti, odstupné, výpočet důchodu... A zde jsou mezi OSVČ a zaměstnanci rozdíly přímo propastné.

2. Už dávno neplatí, že podnikatelé (OSVČ) jsou jakási zbohatlická elita a zaměstnanci vykořisťovaná třída. Možná by se lidé divili, kdo je dnes ta nejvíce vykořisťovaná třída. Ano, mluvím o systému skrytého zaměstnávání OSVČ. A jsou to často i lidé, do kterých by to nikdo neřekl: různí dealeři, pojišťováci, prodejci, kosmetické poradkyně...

Slovenské umění v Kutné Hoře

13. 10. 2016 / Michal Giboda

čas čtení 3 minuty

Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře (GASK) hostí nejvýznamnější přehlídku slovenského výtvarného umění v Čechách u příležitosti slovenského předsednictví Rady Evropské unie. Její název je XXL pohledů na současné slovenské výtvarné umění, což je podle číslování EU XXL nadměrná velikost konfekce; větší je už jenom XXXL. Výstava představuje české veřejnosti 42 výtvarníků, jejichž kolekce vybralo 42 uznávaných slovenských, českých, ale i zahraničních teoretiků, kritiků a historiků umění; každý z nich svého umělce dlouhodobě sleduje.

K odpovědnosti za výběr umělců a znalců jejich tvorby se hlásí Ladislav Snopko, který výstavu inicioval a koordinoval. Je rytířem Řádu umění a literatury Francouzské republiky, archeologem (v Bratislavě vystudoval dějiny a archeologii), dramaturgem, publicistou a bývalým ministrem kultury SR.

22357