Ekonomická překvapení

15. 4. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 11 minut

Ne snad, že by ve světové ekonomice byla někdy nuda, ale přeci jen od vypuknutí Velké recese (tj. od roku 2008) se „dějí věci.“ Jak v oblasti teoretické, protože se do popředí dostávají teorie či názory, který byla marginalizovány, např. moderní měnová teorie či koncept plnohodnotných peněz. Rezonují téma jako nerovnost, mzdová stagnace či nepodmíněný základní příjem. V praktické politice se fantazie ve vyspělých zemích do značné míry omezila na kvantitativní uvolňování, zatímco rozvíjející se ekonomiky stály a stojí před úkolem, jak uspět ve světě kapitálu, který neovládají - za pravidel, na jejichž tvoření se obvykle ani nemohly podílet.

Začínáme vysílat Rozhovory Britských listů na Regionální televizi.cz

11. 4. 2015

čas čtení < 1 minuta



Regionální televize (www.regionalnitelevize.cz) bude od nadcházejícího týdne vysílat pravidelné patnáctiminutové Rozhovory Britských listů. Regionalni televizi.cz, je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu. První Rozhovor Britských listů uvidíte v pátek 17. dubna v 19 hodin a pak bude reprízován několikrát během dalšího týdne.

Třetinu vojáků v jemenské válce tvoří děti

15. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Od počátku saúdské intervence do jemenské války zahynulo přes 600 osob. Třetinu "živé síly" v tomto konfliktu přitom tvoří dětští vojáci, které obě strany konfliktu běžně rekrutují, uvádí UNICEF. A mnoho dalších je vystaveno válečným traumatům v roli bezmocných obětí.

Ztrácí Západ vojenskou převahu?

15. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Promluvte si s těmi, kdo jsou zodpovědní za obranu Západu a nedávno odstoupili, a objevíte velmi znepokojenou skupinu lidí, konstatuje Mark Urban pro BBC.

Prochází česká levice krizí?

15. 4. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 6 minut

Asi před týdnem se znovu objevila zpráva, že se poslanec za ČSSD Jaroslav Foldyna chystá v rámci své strany založit levicovou platformu DOLEVA. Netrvalo dlouho a tento úmysl se změnil v realitu. O čem to ale vypovídá? O demokracii v ČSSD? O snaze vymezit se vůči jejímu předsedovi Bohuslavu Sobotkovi? V prvé řadě to vypovídá o (ne)fungování sociální demokracie coby levicové strany.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

O republikánském Obamovi, aneb Surio Mario Martinéz Juaréz Ferdinando

15. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Měnící se demografická situace ve Spojených státech vede k tomu, že i ve vrcholné politice se dokonce na postech nejvyšších objevují zástupci nebílých neprotestantů. V principu na tom není vůbec nic špatného, ale zároveň je záhodno nepouštět ze zřetele Adornův postřeh v "Minima moralia", že kolonizovaní zpravidla nedokáží kriticky přemýšlet o cizí kultuře, do níž se právě s velkým úsilím integrovali.

OBSE: Počet případů porušení příměří na Ukrajině narůstá

15. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

Zvláštní monitorovací mise OBSE na Ukrajině sledující dodržování dohody Minsk II. hlásí "masivní nárůst" počtu porušení příměří, zejména kolem Doněcku a obce Šyrokyne. Boje pokračují i na jiných úsecích fronty, ale mají sporadický charakter, zatímco ve zmíněných dvou oblastech se bojuje nepřetržitě.

Česká republika jako kastovní společnost

14. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Exposlanec Šnajdr, jeden z obviněných v kauze kupčení s mandáty ODS, učinil velkomyslnou nabídku: Vzdá se milionového odškodného, pokud se mu stát za obvinění omluví ZDE. Z hlediska předpokladu, že zákony v tomto státě platí pro všechny stejně, je takový výsledek mnohaměsíčního vyšetřování nepochopitelný. Avšak jakmile si uvědomíte, že fakticky žijeme v kastovní společnosti, vše do sebe nádherně zapadá.

Šéf Světové banky požaduje zastavení dotací na fosilní paliva a jejich zdanění

14. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Šéf Světové banky Jim Yong Kim argumentuje, že chudé země "cítí botu globálního oteplování na svém krku" a požaduje okamžité zavedení daní z fosilních paliv a zastavení dotací pro fosilní paliva, v boji proti globálnímu oteplování.

Kim zdůraznil, že je šílené, že vlády zvyšují množství používaného uhlí, ropy a plynu tím, že zákazníkům na jejich potřebu poskytují dotace.

Ideální republikánský kandidát do souboje s Hillary Clintonovou v hledáčku bratří Kochů

Marco Rubio vstupuje na scénu

14. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Jako třetí oficiálně ohlásil svou kandidaturu v prezidentských volbách 2016 Marco Rubio. Stejně jako předchozí dva, Ted Cruz (Texas) a Rand Paul (Kentucky) je v současnosti senátorem, a to v jednom z klíčových volebních států, na Floridě. Rubio je z několika důvodů nejvíce perspektivním kandidátem, které může "grand old party", čili GOP, jak se přezdívá Republikánské straně, v současnosti vygenerovat. Jeho kniha American Dreams, která takticky vyšla před nedávnem, je symbolickým vzkazem typicky republikánským voličům, kterí chtějí věřit, že ideologie amerického snu žije. Rubio ji totiž zosobňuje.

Zatímco se ministři zahraničí "Normandské čtyřky" sešli v Berlíně, OBSE hlásí silné boje na Donbase

14. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Když se v pondělí večer sešli ministři zahraničí Německa, Francie, Ruska a Ukrajiny v Berlíně, boje mezitím opět sílily. OBSE hlásí "silné boje" z okolí Doněcka a obce Šyrokyne východně od přístavu Mariupol. Mezinárodní pozorovatelé jen v neděli zaznamenali více než 1 100 explozí v okolí Doněcka a stovky případů nasazení dělostřelectva a minometů na jižní frontě.

Experti na občanská práva varují před novým francouzským "špionážním" zákonem

"Návrh zákona o sledování je vážným ohrožením svobod"

14. 4. 2015

čas čtení 4 minuty

Převážná část francouzských poslanců podporuje předlohu zákona, který by poskytl zpravodajským službám přístup k množství údajů podezřelých z terorismu. Tři experti na občanská práva vysvětlují, proč by francouzská veřejnost měla být velmi, velmi znepokojena.

O každodenním vykořisťování obyčejných lidí

13. 4. 2015

čas čtení 7 minut

Nikdy od regularizace zaměstnaneckého zákona ve čtyřicátých letech devatenáctého století nebyla mocenská nerovnováha mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem tak extremní jako dnes.

Britští politikové se rádi promenují nyní před volbami před kamerami v pracovních helmách a v pracovních pláštích dělníků. Protože práce je pro politiky nová obsese. Všichni politikové před volbami hovoří o "tvrdě pracujících rodinách".

Je ale zvláštní, že o tom, za jakých podmínek lidi dnes pracují, politikové nehovoří.

Novodobí nevolníci

13. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Autentická zkušenost "zaměstnance", z dneška a přímo ze života. Studentka, které vedu studijní práci, vykládá o tom, jak těžké je najít zaměstnání. Když už nějaké najde, buď se ji snaží zaměstnavatel zneužít ještě před tím, než vůbec nastoupí, nebo přichází na pohovor na práci, ze které se vyklube něco úplně jiného, samozřejmě horší činnost za horší platové podmínky. Nebo může pracovat za potupných podmínek, pod dohledem vševidoucího velkého bratra. Co je nejhorší, říká "takhle je to ale všude". Naprostá rezignace na to, že vydírání, psychický nátlak hraničící s terorem a nuzné pracovní podmínky jsou něco nepřípustného. Je to prostě všude...

Auto kontra člověk

13. 4. 2015 / Jan Sláma

čas čtení 11 minut

Kritizovat něco co je téměř modlou velké části lidstva není jednoduché. Jedná se totiž o auta. Lidé je obdivují, ukazují se s nimi, fotografují se s nimi, autosalony je předvádějí s krásnými dívkami. Muži na ně lákají děvčata jednak tím, že v nich vypadají mužně, alespoň si to myslí, a jednak tím, že jimi prezentují svou naditou peněženku.

Saúdská Arábie může už o pozemní invazi do Jemenu jen snít

13. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Pákistánský parlament jednomyslně odmítl žádost saúdskoarabského spojence o vyslání vojáků do intervence v Jemenu ZDE. Bez těchto vojáků (nebo bez Egypťanů, kteří si však dobře pamatují, jak v Jemenu dopadli za Násira) se však Saúdové pravděpodobně vůbec neodváží nějaké rozsáhlé pozemní operace v sousední zemi. Vše co jejich malá nezkušená armáda zvládne jsou tak nanejvýš rozsahem malé a časově omezené příhraniční nájezdy. Masivní pozemní invaze s účastí 150 000 vojáků, kterou původně Rijád oznámil, se ukazuje jako propagandistická bublina, která splaskla.

Jak vznikající ruská ideologie ohrožuje Vladimira Putina

13. 4. 2015

čas čtení 3 minuty

Tím že ruský prezident podnítil vznik konzervativní nacionalistické ideologie vytvořll současně podmínky pro to, aby tato ideologie dříve nebo později vytvořila jeho nástupce, píše Taťána Stanovaja z Moskevského centra pro politické technologie.

Zemřel Günter Grass, magický realista a černé svědomí SPD

13. 4. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Nejslavnější poválečný německý spisovatel Günter Wilhelm Grass, který dnes zemřel ve věku 87 let, kombinoval magický realismus v literatuře s reálným politickým aktivismem. Souběžně s tím, jak nasvěcoval nežádané a skrývané detaily německé minulosti, pokoušel se kdysi přinést Německu také lepší budoucnost. Přímočará podpora SPD v 60. a 70. letech ovšem nakonec uvolnila prostor příkré distanci vůči znovusjednocení Německa - již mnozí kolem vnímali div ne jako vykoupení a konec dějin - když se Grass se svou v podstatě ještě dětskou zkušeností z SS začal obávat starých německých běsů. V závěru života se stal velmi kontroverzní postavou, když napadl nekriticky proizraelskou politiku německé vlády a spolupráci na budování izraelských jaderných kapacit.

Pravidelný týdenní přehled o událostech ve vzdělávání

Asociace ředitelů gymnázií ministrovi: Jste filiálka Svazu průmyslu a Hospodářské komory

13. 4. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Nebývale tvrdou reakci na tzv. dlouhodobý záměr vzdělávání (2015 - 2020) zveřejnila Asociace ředitelů gymnázií. Ministerstvo školství se prý chová jako filiálka lobbyistických organizací zaměstnavatelů. Záměr obsahuje pro české vzdělávání řadu pozitivních návrhů, ve srovnání se zeměmi jako Dánsko či Finsko však máme zhruba 25 let zpoždění. Ministr školství Chládek však posílil své postavení v ČSSD, kde je nyní v předsednictvu, což lze vnímat jako zelenou pro jeho svérázné pojetí rozvoje vzdělávání. První průzkum svého druhu v ČR ukázal, jak velký vliv má školní docházka na budoucí sociální a ekonomickou uplatnitelnost Romů. Více v pravidelném týdenním souhrnu Beduin, připravovaném vzdělávacím think-tankem EDUin.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za březen 2015

7. 4. 2015

čas čtení 2 minuty

V březnu 2015 přispělo 199 čtenářů finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 45 939,60 Kč dále .

Zůstatek byl koncem března 2015 179 819,02 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
29284