Ve švýcarském tunelu zahynulo 28 lidí - z toho 22 dětí

14. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Belgie truchlí za své mrtvé poté, co autobus s 52 lidmi, který se vracel do Belgie z lyžařského zájezdu, narazil v úterý v tunelu ve Švýcarsku na zeď. Příbuzní dětí na zájezdu odletěli do Švýcarska. Mnozí rodiče nevěděli, zda jsou jejich děti mezi živými nebo mrtvými.

Autobus havaroval v úterý krátce po 21. hodině nedaleko Sierre, ve švýcarském kantonu Valais, nedaleko hranice s Itálií.

Většině dětí bylo kolem 12 let. Autobus byl jeden ze tří vozidel, najatých jednou křesťanskou organizací. Ostatní dva autobusy dojely bezpečně.

Děti týden lyžovaly ve Val d'Anniviers ve švýcarských Alpách. Děti v autobusu, který havaroval, byli ze základní školy v Lommel nedaleko holandských hranic a z Heverlee nedaleko Leuvenu. Většina obětí byli Belgičané, ale zemřelo také sedm holandských dětí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pospíšil může větší ostudě ještě zabránit

14. 3. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 3 minuty

Soudní mlýny usoudily, že malíř tykadel Roman Svoboda si už užil relativní svobody víc než je zdrávo a jeho umístění do šatlavy je na pořadu dne. Dostal výzvu k nastoupení "trestu", který ovšem on sám vnímá jako násilí, jež stát svým postupem v jeho případě legitimizuje.

Přátelé Romana Smetany připravují širokou solidární akci, s níž čtenáře BL během v příštích dnech seznámíme.

Nečas politizuje Bártův proces

14. 3. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 6 minut

Premiér Nečas se dal slyšet , že se bojí, aby se ze soudu s Vítem Bártou nestal politický proces.

To, že celý případ je od počátku svrchovaně politický, zřejmě Nečasovi uniká. Stejně jako to, že pokud Bárta uplácel, nešlo o víc než o reakci na politické manévry kolem VV, v nichž je, jak se zdá, slušně namočena i ODS prostřednictvím Tluchoře a Drobila.

Demokracie je vláda lidu: Genitiv? Dativ?

14. 3. 2012 / Jan Polívka

čas čtení 7 minut

V uplynulém týdnu bylo ve středu zájmu českého publika (kromě banalit, jako stoprocentní nárůst ceny vajec, nejvyšší historická cena benzinu a nafty, poctivost či nepoctivost voleb ruského prezidenta) především jednání pražského soudu, který řeší spor pánů Bárty, Škárky a slečny Kočí o tom, zda těch mizerných pár set tisíc, které se objevily v obálkách, bylo půjčkami či úplatky. Pokud by se tohoto námětu chtěl ujmout dramatik v pokušení vytvořit absurdní komedii, bylo by to jen vcelku mizerné téma, které -- pokud by mělo vzbudit zájem - by musel doplnit řadou atraktivních zápletek.

Stav světa: Německá strategie

14. 3. 2012

čas čtení 16 minut

Pokud přijmete německý pohled na věc, který tvrdí, že dluhová krize je výsledkem nezodpovědného utrácení, pak zní německý návrh rozumně. Pokud přijmete pohled Jihoevropanů, kteří považují krizi za důsledek samotné koncepce Evropské unie, pak to co Německo prosazuje je uvalení německé nadvlády prostřednictvím ekonomiky. - Stručně řečeno, mezi ruskou a německou ekonomikou existuje podstatná synergie. Přidejte k tomu, ž se Němci cítí být pod silným tlakem Spojených států, aby se zapojili do akcí, z nichž touží být vynecháni, zatímco Rusové vidí v Američanech ohrožení vlastních zájmů, a jsou na stole politicko-vojenské zájmy, které mají Německo i Rusko společné. - Takové spojení by mělo potenciál zvrátit mocenskou rovnováhu ve světě.

KD│ Myšlenka, že by Německo mohlo mít samostatnou národní strategii, protiřečí všemu, co si Německo od 2. světové války přálo, a všemu, co si svět od Německa přál. V jistém smyslu byla celá struktura moderní Evropy vytvořena tak, aby těžila z výhod německého ekonomického dynamismu a současně se vyhnula hrozbě německé nadvlády. Když píšeme o německé strategii, rýsujeme tím možnost, že základní struktura Západní Evropy po 2. světové válce a Evropy jako celku po roce 1991 spěje ke svému konci.

Otevřený dopis papeži Benediktu XVI. ve věci restitucí církevního majetku

14. 3. 2012

čas čtení 7 minut

Svatý otče,

tímto otevřeným dopisem se na Vás obracíme jako na nejvyšší autoritu římskokatolické církve, vedeni svým svědomím a též citem pro minulost a její souvztažnost k budoucnosti. Jako občané České republiky chceme vyjádřit údiv nad společným záměrem římskokatolické církve a naší současné vlády převést značné nemovité majetky patřící českému státu do soukromého vlastnictví římskokatolické církve. Kromě těchto nemovitostí, jejichž cena je odhadnuta na 75 miliard korun českých, má ČR po třicet let splácet finanční úhradu, která s inflací může dosáhnout dalších 96 miliard korun českých. Legislativní proces k přijetí zákona, který tento převod zaručí, už probíhá, navzdory nesouhlasu osmdesáti procent občanů naší republiky.

Autoritářská osobnost postmoderní doby: Hypotéza o posunu vnějších projevů autoritářské osobnosti při posunu držení moci směrem k silným firemním ekonomickým subjektům

14. 3. 2012 / Ladislava Smítková Janků

čas čtení 24 minut

Vzhledem ke z historického hlediska relativně nedávným zkušenostem lidské společnosti s totalitním ideologiemi fašismu a komunismu představuje studium autoritářských osobností a vzestupu autoritářství jeden z důležitých směrů výzkumu poválečné psychologie. Mezi nevýznamnější představitele výzkumu zaobírajícího se autoritářstvím patřili E. Fromm a T. Adorno, kteří se zabývali studiem autoritářské osobnosti v kontextu fašismu (tzv. frankfurtská a kalifornská škola); jejich následovníci pak rozvíjeli základní teze formulované Frommem a Adornem a jejich spolupracovníky v kontextu extrémních levicových a pravicových ideologií. Většina prací zkoumá autoritářství v kontextu politických postojů; výjimkou jsou práce věnované vzestupu autoritářství v armádním prostředí. Metody určené k rozpoznání autoritářské osobnosti pak vycházejí z výzkumů názorů autoritářských osobností v kontextu jejich postojů k fašismu, eventuálně (u modernějších prací) ke komunismu.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Dobrá rada nad zlato

14. 3. 2012 / Pavel Urban

čas čtení 5 minut

Na internetu koluje dopis (například zde : http://www.dluhcr.cz/blog/), adresovaný "Vážený státe, pane Klausi, pane Nečasi, pane Kalousku, pane Johne, pane Sobotko a soudruhu Filipe, ..." jehož autor má zjevně pocit, že za své daně nedostává adekvátní protihodnotu.

Proto se ptá, jak by se mohl odhlásit ze státního penzijního systému, protože mu nevěří.

POZVÁNKA:

Přednáška Klientelismus v Čechách

14. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Spolek českých právníků VŠEHRD všechny srdečně zve na přednášku politoložky a předsedkyně Akreditační komise ČR Prof. VLADIMÍRY DVOŘÁKOVÉ. Tématem přednášky bude KLIENTELISMUS a jeho podoby v České republice. Slovo zajisté padne i na kauzu plzeňských práv.

Středa 14. března, PF UK (nám. Curieových 7), místnost č. 100, od 16:00 do 19:00 hodin.

Koho volit v příštích volbách

14. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Do příštích řádných parlamentních voleb už zbývají jen dva roky. Koho, ale volit? Vždyť podle rozšířeného mínění jsou lumpové beztak z politiků všichni, a kdo ještě není, ten se jím brzy stane. Nechceme-li ale vládu nad zemí svěřit suverénovi s absolutní mocí budeme muset vybírat z těch stran, které jsou k dispozici. Historie českých politických stran je košatá a prosazování známých a příbuzných na důležité posty spolu s rozchvacováním majetku tato země pamatuje i z dob, kdy se politické strany jmenovaly Jednota či Utrakvisté. Pro všechny, kdo tápají ve výběru, jsem vytvořil jednoduchý nástroj na výběr politické strany. Není to stoprocentně vážné, ale ani úplně lehkovážné, protože jsem se pokusil vybrat klíčový význam, který je podstatou volby při zachování logiky rozhodovacího stromu. Otázky nelze chápat absolutně, jde spíše o směřování otázky k mnohem širšímu tématu, píše Zdeněk Zábojník.

Problém české neparlamentní občanské opozice v roce 2012

14. 3. 2012

čas čtení 4 minuty

Dovolte mi přidat svůj názor do diskuse k problematice českých protestů proti současné vládě. Je to vlastně také názor k problému existujících občanských iniciativ a 150 registrovaných politických stran. Pravdu mají určitě lidé, kteří tvrdí, že současné politické parlamentní strany jsou množinou různě zkorumpovaných politiků, kteří se od sebe liší jen tím, kteří kmotři za nimi stojí. Proto by občanské protesty měly volat po tom, aby se změnily podmínky vládnutí, protože nestačí jenom vyměnit současné politiky. Na tom se již shodne nejen většina českého národa, píše Václav Princ.

ČEŠTÍ VÝSTŘEDNÍCI:

Bývalý vysoký manager z Generali PPF prosazuje demontáž státu

13. 3. 2012 / Václav David

čas čtení 4 minuty

Pozn. red., úterý 13 hodin: Firma Generali PPF rozvázala pracovní poměr s Pavlem Sikorou. "Názory pana Sikory jsou jeho čistě osobní a jeho zaměstnavatel s nimi zásadně nesouhlasí. Propojování osobních názorů pana Sikory s naší společností nás velmi poškozuje. Rád bych Vás proto požádal, abyste ve svém článku doplnil, že Generali PPF Holding se od názorů pana Sikory, který již není manažerem naší skupiny, zcela a zásadně distancuje," napsal Britským listům RIchard Kapsa, tiskový mluvčí firmy Generali PPF a tajemník její správní rady. Pracovní poměr s Pavlem Sikorou byl rozvázán od 1. dubna 2012 a v současnosti už nezastává manažerské místo. Rozvázání pracovního poměru s Pavlem Sikorou nemá souvislost s článkem zveřejněným v Britských listech.


Původní článek:

Pavel Sikora je členem Strany svobodných občanů a pracuje jako top manager skupiny Generali PPF, konkrétně na pozici Director Group Treasury at Ceska pojistovna a.s. V komentářích na Facebooku (jeho profil je ZDE, Pavel Sikora potvrdil emailem, že je to skutečně jeho profil) prohlašuje, že zvoní státům hrana a lze očekávat transformaci na nestátní svobodné společnosti. Jako příklad takových společností uvádí starověký Izrael v době Soudců), jižní část Somálska ovládanou milicemi Al-Šabáb spolupracujícími se Svazem islámských soudců, nebo kmenová území v Afghánistánu a Pákistánu. Tvrdí, že tato území jsou hospodářsky svobodnější než současné státy.

Jeho názor by se dal shrnout touto citací: "Stát je zločinecká organizace, která od svých otroků vybírá daně."

Zesměšňovat utrpení jednoho národa na úkor jiného je hanebnost, pane Koenigsmarku

13. 3. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 13 minut

Reakce na článek Alexe Koenigsmarka "...v příběhu Kurdů chybí zlý Žid ZDE"

Pan Koenigsmark napsal článek, ve kterém bagatelizuje palestinský boj za lidská práva způsobem, který bych dohledal spíš v Rudém právu na přelomu 40. a 50. let než dnes. Jistěže jsou Kurdové utlačovaným národem, ale pan Koenigsmark se po konstatování, že se jejich osudu nevěnuje tolik pozornosti, protože "v příběhu Kurdů chybí zlý Žid", raději ani o jejich útlaku dál nerozepisuje.

Kurdové žijí převážně v Turecku, Iráku, Sýrii, Íránu, Afghánistánu, Arménii, Ázerbájdžánu, Jordánsku, Egyptě a Libanonu. O tom, že jsou v těchto zemích v různé míře porušována jejich práva není vůbec sporu. Ale ani v těchto zemích nedochází k systematické destrukci životního prostoru Kurdů jako v případě Palestinců obývajících Izraelem okupovaný Východním Jeruzalém a Západní břeh ani k jejich trvalému uvěznění na úzkém pásu zničené země, který je periodicky bombardován ZDE. Nicméně je pravda, že byl kurdský národ v Iráku a Turecku vystaven genocidě, o čemž se pan Koenigsmark nerozepsal ať již z ideologických důvodů, či jen z čiré neznalosti. Učiním tak místo něho, neboť je třeba, aby se celá řada lekcí z minulosti neúprosně připomínala.

Německo neplní vlastní úsporná opatření ani z poloviny

13. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Od evropských zemí se očekává, že budou kvůli dluhové krizi plnit tvrdá úsporná opatření. Jenže Německo, které tato opatření samo prosazuje, není zrovna nejlepším příkladem. List Spiegel zjistil, že Berlín nedokázal splnit své vlastní úsporné cíle pro rok 2011. A zaostává i letos.

Vládní reformy jsou šílené a asociální

13. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Ve svém rozhovoru pro Právo dne 12. března se ústavní soudkyně Eliška Wagnerová mimo jiné vyslovila velmi kriticky k současným vládním reformám. Na otázku týkající se reformních zákonů vlády Petra Nečase odpověděla:

Eufemisticky řečeno, jsou problematické. Pokud to mám říct otevřeně, tak jsou šílené, asociální, a já nechci žít ve státě, který se chová jako asociál. Tato republika byla v roce 1918 zakládána na humanismu, Masarykova idea říká, že stát žije myšlenkami, z nichž vznikl. A když se dneska podívám, jestli jsou tu aspoň zbytky humanismu? Máme tedy nárok na to, abychom přežívali dál? Sice přeháním, ale to jsou věci, které mě rozčilují, tyto reformy mnoho lidí uvádějí do opravdové bídy, vidíme to dnes a denně. V takto spravovaném státu žít prostě nechci.

Určitou naději do budoucna vidí Eliška Wagnerová v rozvoji občanské společnosti:

Probouzí se občanská společnost, a to je dobře. Demokracie není úplná, pokud v ní fungují jen instituce, politické strany, a lidé přitom jen nadávají v hospodách. Pokud je něco tíží, tak musí mít potřebu i mezi volbami dát se dohromady a vyjádřit svůj názor. A to se začíná dít. Neříkám, že je to samospasitelné, ale je to obohacení, dokompletování demokracie. Situace jistě není beznadějná.

Celý rozhovor je ZDE

Nový americký zákon:

Udávání úplatkářství je nyní lukrativní

13. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Podle programu, vytvořeného podle Doddova a Frankova zákona z r. 2010, má nárok každý, kdo udá úplatkářství, neplacení daní a další podvody v podnicích na 10 až 30 procent finančních prostředků, které se americkému regulačnímu orgánu Securities and Exchange Commission podaří od podniků vysoudit. Může to vést k obrovskému finančnímu prospěchu pro udavače, který odhalí podvod, vedoucí k mnohamilionovému narovnání.

Podle deníku Financial Times posílají americkým inspekčním úřadům po zprovoznění výše zmíněného programu udavači z množství podniků velké množství tipů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

OSN obvinila Spojené státy z mučení Bradleyho Manninga

13. 3. 2012

čas čtení 1 minuta

Mimořádný zpravodaj OSN pro otázky mučení oficiálně obvinil americkou vládu z krutého a ponižujícího zacházení s Bradleym Manningem, americkým vojákem, který byl vězněn téměř rok na samotce kvůli podezření, že předal americké diplomatické depeše serveru WikiLeaks.

Juan Mendez dokončil čtrnáctiměsíční analýzu zacházení s Bradleym Manningem od doby, kdy byl voják v květnu 2010 zatčen. Dospěl k názoru, že americká armáda se provinila nejméně krutým a nelidským zacházením, protože Manninga po dobu 11 měsíců věznila 23 hodin denně za podmínek, které zřejmě také byly mučením.

"Mimořádný zpravodaj dospěl k názoru, že uvalení mimořádně kárných podmínek věznění na člověka, který nebyl shledán vinným ze žádného trestného činu, je porušením jeho práva na jeho fyzickou a psychickou integritu i presumpce neviny," píše Mendez.

Zpráva byla zveřejněna jako příloha k analýze mimořádného zpravodaje o otázce lidských práv pro Valné shromáždění OSN.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Konzumace červeného masa způsobuje desetinu předčasných úmrtí

13. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Požívání i malého množství zpracovaného masa, jako je slanina, párky či salám, může způsobit zvýšení pravděpodobnosti úmrtí až o pětinu, zjistili vědci z Harvard School of Medicine. Pojídání bifteků zvyšuje pravděpodobnost úmrtí o 12 procent.

Studie zjistila, že snížení konzumace červeného masa na množství menší než 42 gramů denně (to je ekvivalent jednoho velkého bifteku týdně) by vedlo k poklesu téměř 10 procent předčasných úmrtí u mužů a asi 8 procent předčasných úmrtí u žen.

Červené maso obsahuje velké množství nasycených tuků a slanina a salámy obsahují velké množství soli. Nahradí-li se konzumace červeného masa kuřecím či rybím masem nebo zeleninou, celozrnnými potravinami snížuje riziko předčasného úmrtí o dvacet procent, zjistila studie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak to tedy je s Národní radou Holešovské iniciativy s 15. březnem?

12. 3. 2012 / Petr Kužvart

čas čtení 12 minut

Nestačím se divit! Datum vyhlášeného celonárodního protestu se velice přiblížilo - a začaly se množit útoky a výzvy, aby občané zůstali doma. A argumenty? Ty formulují podle všeho lidé, kteří si dosti povrchně přečetli publikované texty a chytili se různých zmínek v nich. A také si našli některé účastníky Holešovské inicativy a vzhledem k jejich profilu to celé šmahem odsoudili.

Kdo by věřil, že je 110 cm  totéž co 1,1 metr

12. 3. 2012 / Miloš Kaláb

čas čtení 21 minut

Sečítání i odečítání je pro žáky základní školy zapeklitá záležitost, násobení je utrpení a dělení je nezvládnutelné. Zejména zakazuje-li škola biflování. Jak naučit násobilku, aniž by se tím zatěžovala dětská mysl a jsou-li děti nabádány, aby místo biflování "konceptualizovaly inovativní řešení komplexních problémů", což je má připravit pro novou ekonomiku založenou na technologii? Kanadská škola dnes nedokáže naučit děti počítat během vyučovacích hodin, doma to rodiče nezvládají a "záchranná síť" (soukromí učitelé) ve formě mimoškolních lekcí přijde na více než 1800 dolarů ročně. Děti, které vycházejí ze škol, neznají ani základní početní úkony a nemohou být přijaty do mnoha volných míst v obchodě ani v průmyslu k velké nelibosti zaměstnavatelů. Taková je dnes situace v Kanadě. Přistěhovalců z jiných zemí, kterým počítání nedělá problémy, není dost.

Ten obraz viset nebude

12. 3. 2012 / Petr Wagner

čas čtení 1 minuta

Pan Kanda se domnívá, že Ficovo vítězství posílí pravici v české republice. Zde jde zjevně o nedorozumění. Pravice v ČR nepotřebuje posílit. Je silná, dokonce nejsilnější v historii. Jistě již nelze mluvit o většině 118 hlasů, ale pořád je ta většina dostatečná a bezpečná.

Kdyby...

Po všech pravicových nadějích byla schopná prezentovat pozitivní výsledky.

Kdyby se nezabývala většinu času vládnutí jenom sama sebou. Kdyby nás netahala do nesmyslných příběhů obálek.

Neubližujme zvířatům

12. 3. 2012 / Egon T. Lánský

čas čtení 4 minuty

Krátce po pádu komunismu v Československu se někteří Češi a někteří Slováci rozhodli, že si společný stát rozdělí. Ne že by to oba národy spolu nemohly vydržet, jen si v obou pár lidi přálo mít doma moc. Plnou. To současně mít nemohli, tak si rozdělili společný stát, který, chudák, za to nemohl.

Vraždění, které spáchal americký voják, vyvolalo v Afghánistánu vážné napětí

12. 3. 2012

čas čtení 2 minuty

Americký voják začal v noci ve vesnici Zangabad v Kandaháru nedaleko své vojenské základny střílet nekontrolovaně kolem sebe a usmrtil 16 osob, z toho 9 dětí. Afghánský prezident Hamid Karzai uvedl, že něco takového je "nemožné odpustit".

K bezprecedentnímu útoku na rodiny, které spaly ve svých domovech, došlo, když už byla v Afghánistánu ostře kritická nálada vůči Američanům poté, co vyšlo najevo, že američtí vojáci na jedné vojenské základně spálili výtisky koránu. Tento incident vyvolal řadu dní smrtelného násilí.

Nynější usmrcení 16 civilistů zřejmě vyvolá po celém Afghánistánu ještě silnější hněv a vyvolá otázky v Kábulu i ve Washingtonu o budoucnosti stále nepopulárnější války.

Před americkou vojenskou základnou v Zangabadu protestovalo asi 1000 osob.

Mezi mrtvými byla mladá dívka oblečená v zelenočervených šatech, který byla zastřelena do čela. Mrtvoly jiných obětí vypadaly částečně spálené. Jeden vesničan uvedl, že vrah je zabalil do přikrývek a podpálil.

Není tomu poprvé, co američtí vojáci úmyslně zabíjeli afghánské civilisty, avšak je bezprecedentní, že se vražd dopustil jediný voják. Po útoku byl zatčen a nesnažil se svůj útok skrývat.

Nový zákon posílí práva věřitelů

Lichvářům bude k vymáhání peněz stačit i ústní dohoda s dlužníkem

12. 3. 2012

čas čtení < 1 minuta

Lichváři, kteří u nás prožívají zlatou horečku, protože jim v cestě nestojí žádný jednoznačný zákon proti lichvě, dostanou možnost, jak se ještě snadněji dostat k majetku lidí ve finanční tísni. K uplatnění jejich nároků, včetně astronomických úroků, jim bude brzy stačit jen ústní dohoda s dlužníkem vyslovená klidně i v hospodě. Vyplývá to z nového občanského zákoníku, píše v Právu reportér Jindřich Ginter.

Celý článek ZDE

Je podstatou romantické lásky žena?

12. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Stále častěji trnu nad tím, co mladí "adepti žurnalistiky" dokážou vymyslet. Jedna taková adeptka si vzala jako téma pomyslnou soutěž mezi sv. Valentýnem, oslavou lásky, a MDŽ v tom, jak jsou tyto slavnostní dny mezi lidmi zpopularizovány a zkomercionalizovány.

Není zde ani stín úvahy o zcela rozdílné podstatě obou těchto oslav, ba dokonce tu splývá žena s představou romantické lásky, což je nedůstojné především vůči ženám, protože ty mají ve společnosti přece mnohem širší funkci než jenom partnerství.

Spojovat ženu s romantickou (milostnou) láskou je navíc naprosto mužské vnímání světa, pro většinu žen a gayů to bude přece zase muž, kdo je symbolem romantické lásky.

Vize přímé demokracie

12. 3. 2012 / Johan Bartoš

čas čtení 12 minut

Ještě před několika lety zcela nemyslitelné se stává skutečností. Ve společnosti se všeobecně mluví o tom, že v dnešním systému už nadále nemůžeme či snad nechceme pokračovat. Donedávna neotřesitelný kapitalismus zpochybňuje stále více a více lidí. Všude se mluví o tom, že potřebujeme alternativu, novou cestu, nový směr, jenže nikdo neví jaký. Obecně je přijímáno, že nic z toho, co jsme již vyzkoušeli, nebylo lepší než současný systém, přesto se zdá, že v něm není možno pokračovat. Nezdá se, že by bylo možno odstranit sebevražedné tendence kapitalismu. A i kdyby tu byla možnost celosvětově aplikovatelného kapitalismu "s lidskou tváří" a někdo s ní přišel a přednesl ji jako konkrétní, konstruktivní návrh, jaká politická síla jej bude prosazovat? Může v krátké době prostřednictvím dnešních politických systémů projít taková změna po celém světě?

Nejdřív řež, potom měř

12. 3. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 2 minuty

Opak jednoho našeho chytrého pořekadla by asi parafrázoval význam rady: nejdřív bombarduj, a přemýšlej o tom až potom. Vždyť to přece tak hezky fungovalo v Iráku. Nebo ne? Tak nějak ironizuje Maureen Dowd - známá dlouholetá komentátorka washingtonského listu The New York Times, nositelka Pulitzerovy ceny, majitelka břitkého jazyka - tu radu, která je dnes tak často slyšena v jist©ch kruzích. A to obzvláště jako kritika na snahu, kterou vyjadřuje US prezident Barack Obama, analyzujme nejdřív cenu té války a to, co bude potom.

Potřebujeme více osvícenství a racionalismu

12. 3. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Brutální vraždění mladých lidí za styl účes či oblékání v zemi, kde západní vojáci přišli přinést svobodu od strašného Saddáma, je něco naprosto děsivého. Nedaleko od Evropy se ve "svobodném Iráku" mravnostní policie odvažuje té nejhorší brutality na dospívajících dětech kvůli oblékání.

A veřejné zdůvodnění? Dodržování náboženských hodnot, údajné mravnosti.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

34130