Nejdřív řež, potom měř

12. 3. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 2 minuty

Opak jednoho našeho chytrého pořekadla by asi parafrázoval význam rady: nejdřív bombarduj, a přemýšlej o tom až potom. Vždyť to přece tak hezky fungovalo v Iráku. Nebo ne? Tak nějak ironizuje Maureen Dowd - známá dlouholetá komentátorka washingtonského listu The New York Times, nositelka Pulitzerovy ceny, majitelka břitkého jazyka - tu radu, která je dnes tak často slyšena v jist©ch kruzích. A to obzvláště jako kritika na snahu, kterou vyjadřuje US prezident Barack Obama, analyzujme nejdřív cenu té války a to, co bude potom.

Mitt Romney, ten nadějný kandidát na prezidenta, věří, že bombardování Iránu bude procházka parkem (cakewalk), přičemž jeho dosavadní zkušenosti zahraničních záležitostí byly prokázány hlavně v tom, že lyžaři na olympiádě v Salt Lake City měli dokonalou sjezdovku, pokračuje Maureen Dowd. Mitt Romney prohlašuje, že když Obama bude znovu zvolen, Irán získá atomové zbraně a svět to pocítí. Tak podobně se vyjadřoval i Dick Cheney před volbami 2004, kdy varoval voliče, že když bude zvolen John Kerry, bude to vést k teroristickým útokům. Ta výstraha zněla: vy zemřete.

Na nedávném shromáždění AIPAC , vlivné to organizace americko-izraelského přátelství, podobné názory podpořila Liz Cheney - která ve vládě G.W. Bushe držela významné pozice - že přece každý ví, jak Amerika je nesmírně dobrá v rozpoznání, kdy nějaká země dosáhne nukleárních schopností. Dáme jí za pravdu, když si vzpomeneme, jak její otec, viceprezident Dick Cheney, se proklatě mýlil o zbraních hromadného ničení v Iráku?

Barack Obama na tiskové konferenci nedávno poznamenal, že když navštěvuje nemocnice s vojáky zraněnými v jejich válkách a podepisuje dopisy rodinám, jejichž drazí se už z těch válek nevrátí, tak plně na něj doléhají ty následky a cena. A pochmurně dodal, obyčejně ti, kteří jsou tak nadšeni těmi válkami, nejsou ti, kteří platí tu cenu.

0
Vytisknout
10036

Diskuse

Obsah vydání | 14. 3. 2012