Přátelům Romana Smetany

20. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Původní úmysl založit úzký Výbor na obranu Romana Smetany ztroskotal. Stalo se tak v důsledku nečekaného zájmu čtenářů Britských listů, kterých se do "výboru" přihlásilo několik desítek. Protože výbor je od slova výběr a výbor s masovou členskou základnou logicky přestal výborem být, změnil jsem rámec tohoto společenství na podstatně volnější.

Popudlivý mrzutý a hrubý Gauck

20. 2. 2012 / František Řezáč

čas čtení 2 minuty

Komentátor deníku Tageszeitung (TAZ) nazývá nominanta na úřad německého spolkového prezidenta Joachima Gaucka ve svém dnešním sloupku "popudlivým, mrzutým a hrubým reakcionářem".

Teď dostávají německá média toho, kterého chtěla bezpodmínečně mít ve vzácné jednomyslnosti před půldruhým rokem (Gauck prohrál tehdy volbu s nyní odstoupivším Wulffem, pozn. překl.). "Lepší prezident" titulkoval tehdy Der Spiegel, "Yes we Gauck", doplňoval mimořádně kreativně Bild am Sonntag - a také v TAZ se většina kolegů neptala, který čert našeptal Zeleným a ještě více SPD nominovat tohohle ješitného endéeráckého flanďáka...

Tykadla

20. 2. 2012 / Stanislav Křeček

čas čtení 3 minuty

Představte si, že někdo je odpovědným nepřítelem např. skupiny Kabát nebo České filharmonie. Kdykoliv se objeví nějaký plakát takového hudebního tělesa, počmárá jej sprosťárnami a urážlivými poznámkami, a pokud je na plakátě i fotografie, přimaluje zobrazeným osobám tykadla, začerní zuby apod. Nějakou chvíli si normální člověk bude poklepávat na čelo nad takovou klukovinou, ale když to trvá delší dobu, může někoho napadnout, že člověk s takovouto obsedantní poruchou konec konců způsobuje někomu jinému škodu a měl by s tím přestat, nebo nést následky svého jednání. Pokud se do věci vloží státní orgány, tak asi nejprve vyzvou čmárala, aby s tím přestal, a pokud pokračuje v jednání, které je v každé normální společnosti od určité intenzity bezpochyby trestné, je odsouzen k nějakému mírnému trestu. Je-li tím trestem výkon obecně prospěšných prací, pak je evidentní, že pokud jej odsouzený odmítne vykonat, změní se tento trest na trest odnětí svobody. Nic nenormálního by na tom asi sotva kdo rozumný hledal.

Vykadla

20. 2. 2012 / Leopold Kyslinger

čas čtení 3 minuty

Zatím jsme neratifikovali "obchodní" dohodu ACTA a tak si snad mohu dovolit citovat z internetových stránek ČSSD ... Osvícené 18. století přichází s rovností před státem (Rousseau, Montesquieu). Lidé nejsou nevolníky, podřadnými osobami, ale svéprávnými a hrdými občany! Skončilo to "Aux armes citoyens. Marseillaisa: "Do zbraně občané". Po té přicházejí další osvícení právníci s rovností před zákonem. Ale skončilo to stejně jako předcházející pokusy o definování rovností lidí... Citát je z článku Lidská práva versus realita, jehož autorem je JUDr. Stanislav Křeček. 

Postoj pana Křečka ukazuje na zkaženost všech politických stran

20. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Velice mne pobavil článek Tykadla od Stanislava Křečka. Dalo by se na něj reagovat různými variacemi na lidovou moudrost "Vrána vráně oči nevyklove" (pan Křeček je poslanec za ČSSD, pana Smetanu přitom chce dostat do vězení hlavní oficiální protivník ČSSD - ODS). Nicméně pan Křeček jako poslanec si zřejmě živě dokáže představit sám sebe na plakátu s tykadly a reaguje dle zásady, že nepřítel mého nepřítele (=občana) je mým přítelem, píše Radek Svítil.

Za špatnou pověst politiků média nemohou

20. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Pane Křečku, reaguji na váš článek Tykadla. Než použijete přirovnání, tak se zamyslete, jestli opravdu sedí. Většina přirovnání totiž pokulhává. Ať už z logického zkratu autora nebo vědomého vytvoření demagogické berličky. Opravdu nevidíte rozdíl mezi čmáráním sprosťáren na plakáty České filharmonie a vyjádřením bezmoci a znechucení nad současným politickým prostředím?, píše Jan Samko.

Z článku pana Křečka je cítit strach z občana

20. 2. 2012 / Jindřich Bešťák

čas čtení 4 minuty

Vážený pane Křečku, vašemu názoru a postoji z pozice letitého politického matadora jaksi rozumím. Navíc jsem dost dlouho pracoval i ve státní správě a měl jsem co do činění se specifickými právními normami. Snad mám tedy alespoň průměrně vyvinuté právní vědomí občana ČR.

Přesto se ve mě něco zvedlo proti Vašemu výkladu a proti povzdechu o našem, dle vás jistě zcela nedostatečném, "právním vědomí", jak obecně míníte. Myslím však, že přirovnáním tzv. "čmárání" po plakátech politiků s hypoteticky možným čmáráním např. po plakátech České filharmonie jste asi mířil na "divočáka", ale trefil "slavíka". Je přece nepochybné, že se zde jedná primárně o věc politickou.

Pan Křeček ignoruje dvě zásadní věci

20. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Článek pana Křečka Tykadla publikovaný dnes v Britských listech, zcela ignoruje dvě důležité věci: veřejný zájem, který mají soudy chránit, a podjatost soudce v situaci, kdy manželka bývalého vrcholného politika Ivana Langera soudí člověka, který čmárá po předvolebních plakátech politických stran.

Prezident Nejvyššího kontrolního úřadu František Dohnal pravomocně odsouzen

20. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Městský soud v Praze zamítl Dohnalovo odvolání proti rozhodnutí obvodního soudu, který mu dal podmíněný trest za to, že r. 2010 Dohnal spáchal svými obstrukcemi trestný čin, když odmítl poslance vpustit ke kontrole hospodaření NKÚ. Dohnal bude muset okamžitě odejít z funkce. Trestní oznámení na Dohnala podal šéf kontrolního výboru Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM).

Další podrobnosti např: ZDE

Zajímá Dohnalův případ veřejnost a média?

20. 2. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který si získal vynikající pověst za dob, kdy ho vedl Lubomír Voleník, má v posledních letech hroznou pověst díky současnému šéfovi Františkovi Dohnalovi (dříve hejtman kraje Vysočina, navržený za KDU-ČSL).

Považuji za naprostou katastrofu, vede-li úřad, který má kontrolovat hospodaření se státními penězi, člověk, který nemá plnou a bezmeznou důvěru veřejnosti, jako ji měl Lubomír Voleník.

Člověk, hodnoty a kapitalismus

20. 2. 2012 / Milan Valach

čas čtení 41 minut

Něco se děje! Ve společnosti narůstá neklid, nespokojenost a podráždění. V podvědomí se usazuje strach. Co s námi bude? Strach se mění ve zlobu a nenávist. Vlastně nevíme, co se to s námi děje, nevíme, co se stane. Jen nejasně tušíme, že to nic dobrého nebude.

Syrský režim má podporu 55% Syřanů, kteří se obávají vypuknutí sektářské války

20. 2. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Můžeme si myslet, že jde o pěkně vypečenou kachnu, ale průzkum veřejného mínění publikovaný v lednu katarskou nadací Doha Debates ukázal, že 55% dotázaných Syřanů si nepřeje, aby Asadův režim padl, a to především kvůli obavám, že by země zabředla do občanské války, nikoliv proto, že by byl vládní režim oblíbený. Průzkum veřejného mínění také ukázal, že většina dotázaných si přeje svobodné volby a více práv. Je to tak trochu ironie, že tyto informace pocházejí z Kataru, když si uvědomíme, že to byl katarský emír, který volal po arabské intervenci do Sýrie a že na území Sýrie na straně protivládních rebelů operují i katarské jednotky.

Když dva dělají totéž, není to totéž

20. 2. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 6 minut

Snad nikdo nepochyboval, že německý exprezident Christian Wulff, ač nerad, odstoupí ze své funkce. Donutily jej k tomu jeho osobní chyby, které jsou více než dostačující, aby jej k rezignaci donutily. K tomu snad jen pár postřehů. Především, že stejně jako německý prezident, tak i prezident český je jen člověk. Každý člověk bez výjimky udělá tu menší, tu větší chybu, hloupost, neprozřetelnost, někdy vědomě, jindy nevědomky. Ale udělá. Záleží ovšem na okolnostech ale též, jaké postavení ve společnosti zastává. Na stejné chyby se totiž hledí a zcela jinak, jestliže je udělá člověk z ulice, nebo člověk z politiky, tedy veřejně činný. To už nemluvím o tom, je-li takový člověk prezident.)

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Pentagon spouští projekt Avatar

20. 2. 2012

čas čtení < 1 minuta

Vojáci kontrolující mechanické tělo androida, který zaujme místo člověka na bitevním poli. Nebo také sofistikovaná technologie, která zaznamená paprsek laseru a přeruší ozařování cíle. To je projekt Avatar zahájený Pentagonem.

Bude Moldávie střílet na ruská letadla?

20. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Moldavský parlament přijal v prvním čtení zákon o obraně vzdušného prostoru. Pokud vstoupí v platnost, mohou se terčem palby stát i letouny náležející ruským mírovým silám v Podněstří. Předseda komise pro státní bezpečnost Podněstří Vladislav Finagin sdělil listu Nězavisimaja gazeta, že úmysl Kišiněva kontrolovat vzdušný prostor "s pomocí vrtulníků a letounů NATO" je krokem směřujícím k vytěsnění Ruska z regionu a současně nátlakem na separatistický podněsterský region.

Kapitalismus: Je potřeba retro?

19. 2. 2012 / Tibor Vaško

čas čtení 16 minut

„Organizovaná chamtivost vždy zvítězí nad dezorganizovanou demokracií“

Matt Taibbi

Dosti „neotřelé“ názory na současný stav světa lze najít stále častěji. Jeden názor je např. od Daniela Bensaida, jež říká, že současný politický prostor je totalitární s lidskou tváří, založený na despotismu trhu. Další zajímavý názor představuje LEAP (Laboratoire Européen d'Anticipation Politique), francouzský think-tank, který vede Franck Biancheri,který v roce 1998 vydal prognostický scénář "EU 2009: Když vnuci Franka, Hitlera, Mussolini a Pétaina převezmou kontrolu nad Evropou". Ten říká, že vzhledem k mýtu o konci dějin a konečném vítězství západních idejí si příslušníci globálních elit nedovedou představit budoucí svět, v němž tendence by nebyly dány ve Washingtonu nebo na Wall Streetu, kde „anglo-americké“ by nutně neznamenalo „moderní“ a kde dolar by již nebyl králem.

Podobně jako ve východní Evropě před rokem 1989, naše média ani naší vůdcové, říká Biancheri, nejsou schopni pomoci nám „představit si nepředstavitelné“. Mají zato plné ruce práce, aby nám pomohli „zapomenout nezapomenutelné“, zejména socio-ekonomické důsledky krize na celém světě.

Lotyšsko odmítlo ruštinu jako oficiální jazyk

19. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Asi 75 procent Lotyšů odmítlo v referendu zavedení ruštiny jako druhého oficiálního jazyka, přestože v zemi žije asi třetina Rusů a ruština se běžně používá jako lingua franca. Lotyšsko má 2,1 milionu obyvatel. Ruští obyvatelé země tvrdí, že jsou už dvacet let diskriminováni. Etničtí Lotyši považovali referendum o zavedení ruštiny jako druhého oficiálního jazyka za útok na nezávislost Lotyšska. Mají hlubokou nedůvěru vůči Rusku a obávají se, že Moskva chce prostřednictvím ruské menšiny v Lotyšsku ovlivňovat tamější politiku.

"Společnost je rozdělena do dvou tříd - jedna má plná práva a práva druhé jsou znásilňována," sdělil listu Guardian jeden Rus. "Lotyšská většina automaticky předpokládá, že všichni Rusové jsou vinni, takže musíme pořád prokazovat věci, které bychom prokazoval neměli muset."

Referenda se účastnilo více než 70 procent voličů.

Za sovětského režimu se do Lotyšska a sousedních pobaltských republik přestěhovaly statisíce Rusů. Mnoho z nich se nikdy nenaučilo lotyšsky a po vzniku nezávislosti jim bylo odepřeno lotyšské občanství, což znamená, že nesmějí pracovat ve vládních funkcích. Pro získání lotyšského občanství je nutno složit jazykovou zkoušku z lotyšštiny.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Půst pomáhá proti nemocem mozku

19. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Pokud člověk nejí jeden nebo dva dny v týdnu, oddaluje to nástup Alzheimereovy a Parkinsonovy choroby a dalších degenerativních nemocí, zjistili američtí vědci z Národního ústavu pro stárnutí v Baltimore.

Vědci vědí už dávno, že snížení potravy prodlužuje život až o 40 procent. Bylo to dokázáno u krys a myší a podobné dopady vznikají i u lidí. Omezení přísunu kalorií aktivuje v mozku dvě chemikálie, které ovlivňují posílání zpráv mezi buňkami. Vede to k růstu neuronů v mozku. Mozkové buňky se dostávají pod mírný tlak, což má pozitivní dopad. Vědci argumentují, že jde o proces hluboce zakotvený v evolučním procesu. Když byl nedostatek potravy, naši předci se museli snažit ji vyhledávat. Přežili ti, jejichž mozek fungoval nejlépe.

Člověk by měl dodržovat po jeden nebo dva dny v týdnu půst a po zbytek týdne jíst, co chce, argumentují američtí vědci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Hitler "měl ve Francii nemanželského syna"

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Během 1. světové války ve Francii měl Hitler jako německý voják krátkodobý poměr s šestnáctiletou francouzskou dívkou Charlottou Lobjoie. Seznámil se s ní v červnu 1917 v městě Fournes-in-Weppe nedaleko Lille. Byl tam na opušťáku.

Lobjoiová později řekla svému synovi: "Jednoho dne jsem kosila s ostatními ženami trávu, když jsme na druhé straně ulice uviděli německého vojáka. Měl skicák a kreslil. Ženám to přišlo zajímavé a chtěly vidět, co kreslí. Požádaly Charlottu, aby se s ním dala do řeči.

Hitler a Charlotta Lobjoiová spolu krátce chodili a Lobjoiové se pak narodil v březnu 1918 syn, Jean-Marie, který byl počat jednoho "opilého" večera v červnu 1917.

Matka mu řekla: "Když byl tvůj otec přítomen, což nebylo často, bral mě na procházky do krajiny. Ale většinou to dopadlo špatně. Otec v přírodě přednášel projevy, kterým jsem nerozuměla. Francouzsky neuměl a měl projevy v němčině k imaginárnímu obecenstvu. Na mou reakci tvůj otec vždycky zuřil, tak jsem raději nereagovala."

Jean-Marie byl později adoptován a přijal jméno Loret. V roce 1939 bojoval proti německé invazi a bránil Maginotovu linii. Zemřel ve věku 67 let v roce 1985.

Naproti tomu belgický novinář Jean Paul Mulders tvrdí, že podle jeho testů DNA (Mulders údajně analyzoval zaschlé sliny na poštovních známkách, nalepených na dopisy odeslané Loretem) Loret Hitlerovým synem nebyl.

Podrobnosti ve francouzštině ZDE

Britská vláda vyplatila 2 miliony liber za věznění dětí

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Britské ministerstvo vnitra bylo donuceno zaplatit 1 milion liber odškodného 40 vězněným přistěhovalcům, protože to byly děti. Další milion zaplatila za náklady spojené s vyšetřováním tohoto případu.

40 dětských přistěhovalců bylo nesprávně vězněno ve vazebních střediscích pro imigranty. Britská vláda přiznala, že tato praxe porušovala zákon a údajně ji změnila. Podle informací listu Guardian jsou však i nadále ve vazebních střediscích vězněny děti.

Čína podpořila Assada, syrské jednotky střílely na pohřební průvod

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Čína naléhá na prezidenta Bashara al-Assada a jeho režim, aby začal vyjednávat s Arabskou ligou a se syrskou opozicí. Syrské bezpečnostní jednotky však dál útočí na prodemokratické aktivisty.

Náměstek čínského ministra zahraničí Zhai Jun se setkal v sobotu s prezidentem Assadem krátce předtím, než syrské jednotky střílely v Damašku na pohřební průvod.

Zhai se také setkal se syrskou opozicí a uvedl, že je "Čína hluboce znepokojena prohlubvující se krizí", avšak dodal, že "z čínské zkušenosti vyplývá, že se národ nemůže vyvíjet bez stability".

Čínský činitel uvedl, že jeho vláda podporuje Assadův plán na uspořádání referenda o ústavní reformě, které se má konat příští týden, ale naléhal na Assada, aby spolupracoval s opozicí, s arabskou ligou a arabskými zeměmi a nalezl řešení. Čína a Rusko nedávno vetovaly rezoluci Rady bezpečnosti OSN o Sýrii, založenou na návrzích Arabské ligy.

O několik hodin poté střílely Assadovy bezpečnostní jednotky na pohřeb tří muží, usmrcených bezpečnostními jednotkami v pátek. Zabily při tom nejméně jednu osobu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

My Řekové umíme odpouštět, ale ne zapomenout

18. 2. 2012

čas čtení 3 minuty

Svoji bolest a celoživotní boj uzavřela do obálky 86letá Řekyně, která poslala dopis Angele Merkelové. ... Paní Konti doručila svůj dopis, napsaný v němčině, na německou ambasádu v Aténách 7. února, tedy před nedávným rychlým vývojem událostí a požádala, aby byl poslán oficiálně na úřad německé kancléřky, píše lamiastar.gr.

Proč si Václav Klaus zaslouží tykadla

17. 2. 2012 / Michal Pavlásek

čas čtení 8 minut

Ač za Václava Havla byly milosti udělovány jako na běžícím pásu a společnost značně polarizovaly, a současný prezident jich uděluje o poznání méně, diskuzím kolem nich se zřejmě nikdy nevyhneme. A vyhýbat bychom se jim ani neměli. Mohou být totiž zajímavou zprávou o stavu, míře a podobě spravedlnosti u nás.

Roman Smetana: Byl bych rád, pokud by můj postoj byl pro další lidi inspirativní

17. 2. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 5 minut

Od středečního rána jsem byl zavalen desítkami mailů, které vyjadřovaly podporu Romanovi Smetanovi, který byl soudkyní okresního soudu v Olomouci Markétou Langerovou odsouzen za pomalování plakátů. Mezi pisateli byli i právníci, kteří mu nabídli pomoc. Jednou ze zpráv, které jsem během dne otevřel, byla i ta od pana Smetany:

"Jsem rád, že lidé mají o moji kauzu zájem, na straně druhé jsem rozený samotář a současná vysoká medializace mne dosti psychicky zatěžuje, dokonce více, než hrozba vězení. Budu především rád, pokud někoho můj přístup v budoucnu pozitivně inspiruje, já už bohužel cítím, že jsem své schopnosti a síly prozatím využil nadoraz. Jak se kdo k věci postaví je pochopitelně na něm samém, já osobně od nikoho nic neočekávám. Založení výboru na mou obranu je sice zajímavý počin, Vaší aktivitě nemíním nijak bránit, cítím se ale zároveň tak trochu trapně, protože jsem v minulosti nikomu podobným způsobem nepomohl, nejsem aktivista."

Sýrie v globálním a regionálním zápasu o moc a jako předpolí k útoku na Írán

17. 2. 2012 / Daniel Veselý

čas čtení 13 minut

Kostky jsou vrženy. Schyluje se k dalšímu velkému konfliktu na Středním východě. Tentokrát jde o nastolení "práva a pořádku" v Sýrii a strategické ukotvení Západu tamtéž na úkor Ruska a Číny. Ropa zde nehraje primární roli jako v Libyi a celý spor lze vnímat ve dvou nebo třech základních fázích, jak v relaci Democracy Now! konstatuje přední britský specialista na Střední východ Patrick Seale.

Hradecké studentské hnutí 2012:

Otevřený dopis vládě České republiky

17. 2. 2012

čas čtení 2 minuty

Vážený pane premiére, vážení členové vládního kabinetu, Vláda České republiky se chystá projednávat návrhy věcných záměrů zákona o vysokých školách a o finanční pomoci studentům. Oba tyto návrhy odmítá odborná veřejnost i reprezentace vysokých škol -- Rada vysokých škol a Česká konference rektorů. Proti návrhům se tvrdě ohradila také naprostá většina akademických senátů veřejných vysokých škol a akademický senát Univerzity obrany.

Británie posílá tanky k Rýnu

17. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Je tomu už pořádně dlouho, co si britské tanky probojovaly cestu k Rýnu - celých 67 let. A tak se Němci budou divit, až zjistí, že ministerstvo obrany plánuje další tažení na východ, i když poněkud nekonvenční a vynucené rozpočtovými škrty.

DOKUMENT

Mikis Theodorakis: Výzva k jednotné frontě lidově demokratického odporu

17. 2. 2012

čas čtení 11 minut

Legendární řecký skladatel Mikis Theodorakis (*1925), autor tisícovky písní, které zlidověly a staly se renesancí řecké lidové kultury, autor symfonických skladeb, autor filmové hudby k Elektře a Řeku Zorbovi - 1964 a filmu Serpico - 1973, ikonický bojovník proti pravicové diktatuře v Řecku, nyní při návštěvě parlamentu během athénské demonstrace proti schválení "úsporného balíčku" řekl: "Země je pod okupací. ... Nestačí být rozhořčený. Musíme být informovaní a odhodlaní. ... S trpělivostí a klidem pracujme na sjednocení lidí." Mikis Theodorakis v prohlášení vzkázal poslancům, že chce vidět na vlastní oči lidi, kteří budou hlasovat pro Memorandum. "Připravujete se hlasovat pro smrt Řecka". Radikálně levicový politik a spisovatel Manolis Glezos (*1922), který byl na demonstracích zatčen pořádkovou policií, řekl, že "přítomnost Theodorakise v parlamentu vyjadřuje úzkost a strach lidí o osud země."

Přinášíme vám "Theodorakisovu výzvu k lidové vzpouře", která zelektrizovala masy lidí v Athénách k masivnímu odporu proti vládě velké prostituční koalice pravicové konzervativní Nové demokracie a sociálně demokratické strany PASOK. │ŠOK - Jiné zprávy

Otloukánek Dobeš

17. 2. 2012 / Jiří Jírovec

čas čtení 14 minut

Ministr Josef Dobeš se stal otloukánkem, což je nespravedlivé hned z několika důvodů. Stal se ministrem, protože byl ve stranické hierarchii VV dost vysoko. Díky trojkoaličnímu kšeftování na něj vybylo školství. Když se podíváme na české politiky, zjistíme, že takměř žádný nezastává úřad úměrný dosaženému vzdělání. Výjimkou snad jsou ministři spravedlnosti a zdravotnictví. Je to ale nakonec jedno, protože politiku, alespoň podle převládajícího mínění, stejně určují partajní kmotři.

Írán obchází západní sankce nákupy obilí za ruble

17. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

Írán v posledním týdnu nakoupil v různých zemích takřka půl milionu tun pšenice. Použitím ruských rublů se snaží obejít soustavu západních sankcí. Existují také zprávy o soukromých nákupčích, kteří jednají s Ruskem o dalších nákupech obilí.

27394

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Quákejte, co slina na jazzyk přinese, je to kůl

17. 2. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Pan Miroslav Švec zaslal redakci fotografii billboardu firmy Top Skin. Tato reklama používá pravopisné inovace hodné facebookových statusů lehce slabomyslné pubertální mládeže, jíž je patrně také určena. Doporučujeme zájemcům nechat si bezbolestně nastřílet cvočky v kruhu kolem celých úst, a nejen tam. Pak se vám to teprve bude quákat, uvidíte...

27393

Monitor Jana Paula:

Pes na kolečkách a kočka v kapse

17. 2. 2012 / Jan Paul

čas čtení 2 minuty

To je název knihy Jaroslava Vanči, která se mi před časem dostala do rukou, a která stojí za to napsat o ní pár slov. Proč? Protože už dlouho jsem nečetl tak názorově ostře vyhraněnou knihu, která by mě přivedla k zamyšlení způsobem nevtíravým, dobromyslným a lidsky přívětivým. A to je to, čím je krásná, autorovo myšlení je břitké, místy ostré jako žiletka, a přitom člověčenství z ní vykukuje na všechny strany. Vanča v ní nenechává bez kritického povšimnutí nic, co bychom nežili v aktuální současnosti, avšak jeho jazyk je poetický, psaný s velkou úctou a láskou k mateřštině.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za leden 2012

18. 2. 2012

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2011 přispělo finančně na Britské listy 256 osob bankovním příkazem celkovou částkou 92 904.72 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v listopadu 2011 částkou 10 938 Kč, příjem z reklamy byl 9000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31. 1. 2012 částku 135 736.21 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

35642