Spojené státy chtějí postavit Juliana Assangeho před soud

7. 12. 2010

Americký generální prokurátor "připravuje celou řadu opatření" jak zastavit zveřejňování prozrazovaných amerických dokumentů

Mezinárodní tlak na Juliana Assangeho v pondělí večer zesílil. Americký generální prokurátor informoval, že schválil "podstatné" akce, jejichž cílem má být trestní stíhání zakladatele serveru Wikileaks za to, že zveřejnil tisíce diplomatických depeší.

Eric Holder, který nespecifikoval, o jaké akce se jedná, také řekl, že jeho ministerstvo spravedlnosti zkoumá, jak zastavit proud zveřejňovaných diplomatických depeší.

Banka ve švýcarsky oznámila, že zmrazila Assangovo konto, protože prý poskytl "falešné informace". Předtím zmrazila i americká komerční firma PayPal konto serveru WikiLeaks. Assange měl na Paypalu 61 000 dolarů a 37 000 dolarů na kontu ve Švýcarsku.

Americký generální prokurátor řekl na tiskové konferenci ve Washingtonu: "Životy lidí, kteří pracují pro americký lid, byly ohroženy. Americký lid byl sám ohrožen těmito akcemi, které jsou podle mého názoru arogantní, pošetilé a nejsou nijak konstruktivní. Děláme všechno, co můžeme."

Na otázku, zda by mohl být Assange stíhán podle amerického Zákona o špionáži, Holder uvedl: "To je určitě něco, co by hrát roli mohlo, ale existují i jiné zákony, jiné nástroje, které máme k dispozici." Holder dodal, že schválil celou řadu blíže nespecifikovaných akcí v rámci trestního vyšetřování WikiLeaks.

Holder odmítl říci, zda se Obamova vláda pokusí WikiLeaks zlikvidovat. "Nechci tady hovořit o tom, co můžeme udělat," řekl. "Zkoumáme, co můžeme udělat, abychom zastavili proud těchto informací."

Obamova vláda čelí kritice od amerických konzervativců, že proti serveru Wikileaks dosud nezasáhla.

Švýcarská banka Post Finance uzavřela v pondělí Assangovo konto, protože prý vyšlo najevo, že Assange poskytl falešné informace týkající se jeho trvalého pobytu, když konto otevřel."

Server Daily Beast citoval nejmenovaný zdroj v Obamově vládě, z něhož vyplynulo, že americké ministerstvo zahraničí plánuje odvolat některé své velvyslance. Zdroj tvrdil,že by v některých případech bylo nebezpečné ponechat velvyslance na svých místech.

V hlasování amerického týdeníku Time o Osobnost roku je Assange na čelném místě. Není vyloučeno, že to hlasování vyhraje.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010