Novináři, právníci a politici australské premiérce:

Máte povinnost vystoupit na obranu Juliana Assangeho

7. 12. 2010

Vážená paní premiérko,

zaznamenáváme se znepokojením stále násilnější rétoriku zaměřenou proti Julianu Assangovi z Wikileaks.

"Měli bychom zacházet s Assangem jako se stejnými významnými teroristy: Zabíjte ho!" napsal konzervativní komentátor Jeffrey T Kuhner v deníku Washington Times.

William Kristol, bývalý šéf štábu viceprezidenta Dana Quayla, se ptá: "Proč nepoužíváme svých různých zdrojů k pronásledování, unesení či neutralizaci Juliana Assangeho a jeho spolupracovníků, ať jsou kdekoliv?"

"Pro není Julian Assange mrtvý?" píše prominentní americká komentátorka Jonah Goldbergová.

"CIA už měla Assangeho usmrtit," píše John Hawkins na stránkách Right Wing News.

Takové výzvy nelze bagatelizovat jako pouhé řeči. Za poslední desetiletí jsme byli svědky normalizace mimosoudních opatření, která byla kdysi nemyslitelná. Od převážení vězňů k výslechům do cizích zemí až k mučení.

Bez ohledu na politické kontroverze, týkající se Wikileaks, Assange má i nadále právo dělat si své věci v bezpečí a má i právo na férové zacházení při případných právních postupech proti němu.

Jak je známo, Assange je australským občanem.

Proto vás žádáme, abyste jménem australské vlády odsoudila požadavky, aby byl pan Assange fyzicky zlikvidován, a zdůraznila veřejně, že zajistíte, aby Assange obdržel veškerá práva a veškerou ochranu, která mu náleží, bez ohledu na to, zda pocházejí protizákonné výhrůžky od jednotlivců či od států.

Žádáme vás, abyste veřejně potvrdila, že Austrálie podporuje svobodu politické komunikace, že neodeberete panu Assangovi cestovní pas, pokud nebudou existovat jasné důkazy, že takový krok je důvodný, že poskytnete panu Assangovi podporu a pomoc a učiníte všechno ve vašich silách, aby právní postup vůči němu plně odpovídal zásadám práva a procedurální férovosti.

Jsme přesvědčeni, že tento případ je významnou hranicí. Má důsledky, které jdou daleko mimo případ Assange a Wikileaks. V mnoha částech světa běžně umlčují hrozby zavražděním ty, kteří chtějí vydat či rozšiřovat kontroverzní materiál. Pokud toto podněcování k násilí proti panu Assangovi, nositeli Mediální ceny Amnesty International, bude dovoleno, vznikne v anglicky mluvícím světě znepokojující nová skutečnost.

V této klíčové době záleží na důrazném prohlášení od vás a vaší vlády.

Podepsáno: 185 právníků, novinářů a politiků

Kompletní text v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010