Juliana Assangeho bude vyslýchat britská policie

7. 12. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange se má v úterý dostavit v Británii před soud. Jeho právníci uvedli, že bude s policií diskutovat o evropském zatykači, který na něho byl vydán ve Švédsku za údajné sexuální trestné činy. Jennifer Robinsonová, právnička od firmy Finers Stephens Innocent, která Assangeho zastupuje, uvedla: "Dostali jsme zatykač. Vyjednáváme o schůzce s policií."

Jiný právník, zastupující Assangeho, Mark Stephens, řekl: "Assange nebyl z ničeho obviněn. Jednáme s policií o dobrovolné schůzce, abychom umožnili vznesení té otázky a odpovědi, kterých je zapotřebí."

Stephens vysvětlil, že schůzka se bude konat "v blízké budoucnosti", ale neudal přesnou dobu.

Assange apeluje na své stoupence, aby za něho zaplatili kauci. Uvedl, že očekává, že kauce bude asi 100 000 - 200 000 liber. Bude také zapotřebí, aby se za něho šest lidí zaručilo, jinak bude dán do vazby.

V posledních dnech sdělil Assange přátelům, že je stále více přesvědčen, že za pokusy švédské prokurátorky deportovat ho do Švédska jsou Spojené státy. Dodal, že původní obvinění proti němu bylo motivováno "osobními záležitostmi", ale že posléze se Švédsko začalo chovat jako "loutka" USA. Assange odmítá odcestovat do Švédska, protože se obává, že by tam nebyl spravedlivě souzen. Prokurátoři tam požáadli, aby byl držen na samotce a bez kontaktu s vnějším světem.

Během víkendu Assange oznámil, že je vyčerpán úsilím zorganizovat svou obranuy před švédským obviněním a zároveň zveřejňováním amerických diplomatických depeší, stejně jako vedením serveru Wikileaks, který se rozštěpil, protože někteří stoupenci se s Assangem rozešli kvůli tomu, jak prezentoval válečné depeše z Afghánistánu.

Až se Assange vzdá policii, bude muset do 24 hodin předstoupit před soud, kde bude žádat o propuštění na kauci. Plné slyšení, které bude řešit jeho deportaci, musí pak proběhnout do 28 dní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010