Americké ministerstvo zahraničí zve na oslavu Dne tiskové svobody

7. 12. 2010

Dokonale načasován přišel email od mluvčího amerického ministerstva zahraničí Philipa Crowleyho, píše deník Guardian:

Spojené státy s potěšením oznamují, že budou od 1. do 3. května 2011 ve Washingtonu pořádat Den světové tiskové svobody UNESCO.

Tématem oslav budou média pro jednadvacáté století: Nové hranice, nové překážky. Spojené státy kladou technologii a inovace do popředí svého diplomatického a rozvojového úsilí. Nová média dala svobodu občanům po celém světě, aby informovali o své situaci, aby vyjadřovali názory na světové události a vyměňovali si informace v prostředích občas nepřátelských takovým projevům občanova práva na svobodu vyjadřování. Jsme znepokojeni, že některé vlády se pokoušejí cenzurovat a umlčovat jednotlivce a omezovat volný tok informací. Světový den svobody projevu budeme oslavovat v kontextu naší neutuchající podpory rozšiřování tiskové svobody a svobodného šíření informací v dnešní digitální éře.

Ostudná drzost, poznamenává deník Guardian. To by si člověk nevymyslel.

Zdroj v angličtině ZDE

Švýcarská Pirátská strana naléhá na úřady, aby Švýcarsko poskytlo Assangovi azyl

7. 12. 2010

  • "To, co se stalo ve Spojených státech - politický nátlak, který vedl k potlačení svobody projevu soukromými firmami, jako PayPal, Amazon, EveryDNS a Tableau, se nesmí stát ve Švýcarsku. Proto musíme mít důslednou a nekompromisní politiku digitalizace. Server wikileaks.ch byl zaregistrován v červnu a po likvidaci amerických serverů Wikileaks se stal hlavním přístupovým bodem na Wikileaks. V neděli zaznamenal server Wikileaks.ch 4000 přístupů za sekundu. Naléháme na vás, abyste se postavili proti zásahům Spojených států a jejich velvyslance ve Švýcarsku. Otázka azylu pro Juliana Assange by měla být zkoumána v rámci digitální politiky," praví se v dopise švýcarské Pirátské strany švýcarské federální radě.
  • Americký senátor Joe Lieberman, šéf senátoního výboru pro domácí bezpečnost, řekl v televizi Fox News, že deník New York Times a další média budou možná také vyšetřována za to, že porušila americké protišpionážní zákony. Lieberman řekl na Fox News: "Podle mě spáchal list New York Times nejméně čin špatné občanské uvědomělosti, jestli spáchali trestný čin, to rozhodne ministerstvo spravedlnosti."
  • Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Philip Crowley tvrdil, že "Wikileaks spáchaly podle amerického zákona trestný čin." - Jak poznamenává deník Guardian Crowley ale neuvedl, podle jakého zákona, a v tom je problém.

Britský ministr spravedlnosti:

Assange se dopustil neodpovědného rošťáctví, ale trestný čin to není

7. 12. 2010

Konzervativní britský ministr financí Kenneth Clarke byl dotazován v rozhovoru na Channel Four News na případ Juliana Assange a Wikileaks. Na dotaz moderátora Jona Snowa odpověděl, že na něho Spojené státy nedělaly žádný nátlak, žádná americká instituce se v této věci s ním nespojila. Vyjádřil přesvědčení, že švédské soudnictví je robustně spravedlivé a vyjádřil také víru v objektivitu britských soudců. Dodal, že by se případem začal zabývat teprve, když by vyšly najevo nějaké nesrovnalosti.

Svoboda je penězi k nezaplacení

7. 12. 2010

"Svoboda je penězi k nezaplacení. Všechno ostatní si můžete pořídit s VISA kartou,"

napsal kdosi na Twitteru v souvislosti s tím, že firmy VISA a MASTERCARD zrušily možnost posílat finanční dary serveru Wikileaks prostřednictvím svých úvěrových karet.

Na Juliana Assangeho byla uvalena vazba do 14. prosince

7. 12. 2010

Zakladatel Wikileaks řekl u londýnského soudu, že bude bojovat proti své deportaci do Švédska. Podle tiskové kanceláře AP zřejmě vznikne delší soudní válka.

Soud se Assangeho dotázal, zda rozumí, že může souhlasit se svou deportací do Švédska.

Assange si odkašlal a řekl: "Rozumím a ten souhlas neposkytuji."

Soudce odmítl Assangeho propustit na kauci, protože, podle něho, jde o vážné obvinění, Assange má přístup k penězům a mohl by zmizet.

U soudu byli také novinář John Pilger a filmový režisér Ken Loach. Spolu s charitativní pracovnicí Jemimou Khan měli poskytnout finanční záruky, kdyby Assange byl propuštěn na kauci. Každý z nich za něho nabídli kauci 20 000 liber.

John Pilger před budovou soudu charakterizoval rozhodnutí soudkyně odmítnout propustit Assange na kauci jako "nespravedlivé". Všichni novináři by Assange měli podporovat na 100 procent, zdůraznil.

Novináři, právníci a politici australské premiérce:

Máte povinnost vystoupit na obranu Juliana Assangeho

7. 12. 2010

Vážená paní premiérko,

zaznamenáváme se znepokojením stále násilnější rétoriku zaměřenou proti Julianu Assangovi z Wikileaks.

"Měli bychom zacházet s Assangem jako se stejnými významnými teroristy: Zabíjte ho!" napsal konzervativní komentátor Jeffrey T Kuhner v deníku Washington Times.

William Kristol, bývalý šéf štábu viceprezidenta Dana Quayla, se ptá: "Proč nepoužíváme svých různých zdrojů k pronásledování, unesení či neutralizaci Juliana Assangeho a jeho spolupracovníků, ať jsou kdekoliv?"

"Pro není Julian Assange mrtvý?" píše prominentní americká komentátorka Jonah Goldbergová.

"CIA už měla Assangeho usmrtit," píše John Hawkins na stránkách Right Wing News.

Guardian: Rasistickým organizacím Visa a Mastercard konto nezrušily

7. 12. 2010

Charles Arthur, editor listu Guardian pro otázky technologie, poukazuje na to, že americké firmy VISA a MASTERCARD sice zrušily možnost posílet prostřednictvím jejich úvěrových karet finanční dary serveru Wikileaks, nezrušily však možnost posílat dary otevřeně rasistickým organizacím, jako je Ku Klux Klan.

Server Ku Klux Klanu používá internetové stránky "Christian Concepts". Ty přijímají finanční dary prostřednictvím úvěrových karet VISA a MASTERCARD od dárců, kteří jsou ochotni uvést, že jsou "běloši" a nejsou "rasově smíšeného původu". Dále musí dárce prohlásit, že "není ve sňatku s barevnou osobou, nemám partnerský vztah s barevnou osobou a nemám barevné potomky. Věřím v ideály západní křesťanské civilizace a v Ježíše Krista jako Božího syna."

Zdroj v angličtině ZDE

Úvěrové karty Visa zrušily přijímání finančních darů pro Wikileaks

7. 12. 2010

  • Mluvčí americké firmy Visa uvedl: "Visa Europe zrušily přijímání plateb pro Wikileaks prostřednictvím úvěrových karet Visa, dokud nebude vyšetřeno, zda činnost Wikileaks neporušuje operační předpisy podniku Visa."
  • Obě ženy v Assangově případě požadovaly, aby při sexu použil kondomu, bylo řečeno u londýnského magistrátního soudu v úterý odpoledne. Assangovi bylo přečteno obvinění. V jednom z obou případů prý měl Assange pohlavní styk se ženou, která spala. V druhém případě prý šlo o nucení k sexu.

    Žalobci, jménem švédských úřadů, namítali proti propuštění na kauci ze dvou důvodů: Assange se dobrovolně nevydal soudu a měl by zůstat ve vazbě pro vlastní ochranu.

  • Americký ministr obrany Robert Gates vyjádřil potěšení, že byl Assange zatčen. Když to uslyšel od reportérů během návštěvy amerických vojsk v Afghánistánu, na tváři se mu rozhostil úsměv. "To jsem neslyšel, ale to je dobrá zpráva!"

  • Diane Feinstein, demokratická předsedkyně amerického výzvědného senátního výboru, argumentuje ve Wall Street Journal, že by měl být Assange "energicky stíhán za špionáž". Píše:

    Zákon, který pan Assange stále porušuje, je Zákon o špionáži z r. 1917. Podle tohoto zákona je trestným činem vlastnit či šířit "informace týkající se obrany státu, které by mohly poškodit Spojené státy či dát výhodu jinému státu". Podle Zákona o špionáži je také trestným činem nevrátit takové materiály americkému státu. Důležité je, že soudy rozhodly, že se to týká utajovaných i neutajovaných inforamcí. Každé porušení tohoto zákona se trestá vězením do 10 let."

    "Assange tvrdí, že je novinář. Není to novinář, je to agitátor, který chce poškodit naši vládu, s jejíž politikou náhodou nesouhlasí, bez ohledu na to, kdo bude zraněn."

Julian Assange: Bouře kolem Wikileaks dokazuje, že je třeba posílit právo médií šířit pravdu

7. 12. 2010

Nic není horšího, než když vlády ohledně těch válek lidem lžou a pak od nich požadují, aby za ty lži obětovali své životy a své daně. Pokud je válka ospravedlnitelná, pak říkejte pravdu a lidé se rozhodnou, zda ji podporovat.

Spojené státy tvrdě přesvědčují jiné země, aby převzaly osvobozené vězně ze zálivu Guantánamo. Barack Obama souhlasil, že se setká se slovinským prezidentem, pouze pod podmínkou, že si Slovinsko vezme vězně.

  • Wikileaks odvážně zveřejňují fakta, kterých je zapotřebí ve veřejné doméně
  • Temná doba zkorumpované vlády v Queenslandu jsou důkazem toho, co se stane, když politikové umlčí média a zabrání jim, aby říkala pravdu.
  • Chci používat internetových technologií novým způsobem k šíření pravdy
  • Lidé říkají, že jsem proti válce. Není to pravda. Někdy lidé musejí vést války. Existují spravedlivé války.
  • Nynější australská vláda se snaží zastřelit nositele zpráv, protože nechce, aby byla známa pravda

To jsou základní myšlenky z článku Juliana Assangeho, který vyšel dnes v australském deníku The Australian:

Pokrytectví Ameriky a Clintonové, že "hájí svobodu projevu"

7. 12. 2010

Guardian cituje ze serveru Wikileaks internetového guru Clay Shirkyho:

Vládci v Myanmaru, Bělorusku, v Thajsku či v Rusku nám teď mohou právem říci: "Vy jste zlikvidovali doménu Wikileaks, shodili jste je v Americe z internetu a dokonce jste znemožnili občanům registrovat své protesty finančními dary, a to všechno bez soudního příkazu. Začali jste útočit na instituce v zahraničí, prostě proto, že jste se rozhodli, že se vám server WikiLeaks nelíbí. Pokud se takto mají chovat vlády, tak nám to tedy vyhovuje."

V tomto kontextu, dodává Guardian, usvědčují z pokrytectví Hillary Clintonovou tato její slova, která vyšla letos v časopise Foreign Policy:

Samy o sobě se nové technologie v boji o svobodu a pokrok nestavějí na žádnou stranu. Avšak Spojené státy se stavějí na konkrétní stranu. Podporujeme sjednocený internet, na němž má celé lidstvo rovný přístup k znalostem a myšlenkám. A uznáváme, že světová informační infrastruktura se stane tím, co my a ostatní z ní vytvoříme.

Tato výzva je možná nová, ale naše odpovědnost pomáhat zajistit volnou výměnu informací má kořeny ve zrození naší republiky. Slova prvního dodatku americké ústavy (která zaručují svobodu projevu) jsou vytesána do padesáti tun mramoru z Tennessee na průčelí této budovy. A všechny generace Američanů usilují o ochranu těchto slov, vytesaných do toho kamene.

Zdroj: ZDE

New York Times: Američané nemají zákon, podle něhož mohou zasáhnout proti Wikileaks

7. 12. 2010

New York Times píše:

Prokurátorům na americkém ministerstvu spravedlnosti se od července letošního roku, kdy Wikileaks zveřejnily dokumenty o válce v Afghánistánu, nepodařilo najít způsob, jak proti Assangovi zahájit trestní řízení. Zatímco je zjevně protizákonné, jestliže zpřístupní státní zaměstnanec s přístupem k tajným informacím tajný dokument serveru Wikileaks, naprosto není jasné, zda je porušením zákona, když Wikileaks tyto dokumenty zveřejní.

Americké ministerstvo spravedlnosti se pokoušelo zahájit proti Assangovi trestní stíhání podle amerického Zákona o špionáži, avšak tohoto zákona se nikdy nedalo použít úspěšně ke stíhání třetí strany, někoho, kdo dostal prozrazený dokument. Někteří právníci navrhovali, že by bylo možno obvinit Wikileaks, že ukradly vládní majetek, ale v pondělí varovali experti, že i s takovým obviněním jsou problémy.

Zdroj: ZDE

Jedna z žen, která ve Švédsku na Assangeho podala trestní oznámení, energicky popírá, že by šlo o obvinění zkonstruované Pentagonem. Assange obvinění ze sexuálních trestných činů také energicky popírá.

Co se dnes stane s Assangem u soudu

7. 12. 2010

Assangovo zatčení v úterý dopoledne povede k zahájení rychlého deportačního procesu, v rámci systému Evropského zatykače, píše Aufa Hirsch v deníku Guardian. V televizi Sky News uvedla, že Assangeho právníci budou u soudu argumentovat, že soudní deportační slyšení nemůže být férové v důsledku bezprecedentního zájmu médií.

Odborníci na švédské trestní právo v úterý dopoledne konstatovali, že o konkrétních obviněních vznášených vůči Assangovi není ve Švédsku nic známo. To je v souladu s právními požadavky, aby byla zachována v případě sexuálních trestných činů anonymita a aby nebyly soukromé informace šířeny na veřejnosti.

Julian Assange byl dnes v Londýně zatčen

7. 12. 2010

Toto je oficiální prohlášení londýnské policie:

Policisté z londýnské Metropolitní policie v úterý dopoledne zatkli Juliana Assangeho jménem švédských úřadů kvůli podezření ze znásilnění.

Julian Assange, 39, byl zatčen podle Evropského zatykače poté, co se dostavil na dohodnutou schůzku na londýnské policejní stanici dnes v 9.30 dopoledne.

Švédské úřady ho obviňují z jednoho aktu protizákonného násilí, dvou aktů sexuálního obtěžování a jednoho aktu znásilnění. Je obviňován, že tyto činy spáchal v srpnu 2010.

Assange bude dnes předvolán před magistrátní soud City of Westminster.

Jennifer Robinson, Assangova právní zástupkyně, informuje ve videorozhovoru pro deník Guardian, že až do pondělí do večera nebyl Assange seznámen s tím, z čeho je vlastně obviňován. Upozornila, že je to jasným porušením Evropské konvence o lidských právech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Assangovi stoupenci zlikvidovali server švýcarské banky

7. 12. 2010

Stoupenci zakladatele Wikileaks Juliana Assangeho zrušili hackerským útokem server švýcarské banky PostFinance, která v pondělí suspendovala Assangeho konto.

Vznikla tzv. Operation Payback (Operace odplata), která nyní také hrozí, že zlikviduje internetové stránky amerického bankovního systému PayPal, který také Wikileaks zrušil konto.

Na twitteru šíří skupina Operation Payback zprávy: "Paypal.com už spadl" Ano, střílíme teď! Dělejte to všichni!"

Podle zjištění Britských listů je však Paypal ZDE zatím funkční.

Zdroj: ZDE ZDE

Nezávislost internetu na vládách je předmětem alternativních řešení

7. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Myslím, že cloud computingu na dlouho odzvonilo. Mrtvá technologie, stejně jako firmy, které se nyní posraly před americkou vládou. A myslím, že se začne prosazovat vyšší redundance při ukládání a distribuci jakýchkoliv dat. Že budou posilovat komunitní pravidla, mnohdy odlišná od zákonů. Mass-mirroringu WikiLeaks už se účastní 730 serverů po celém světě. A přibývají další. Na Amazon či jiné poskytovatele hostingu, kteří jsou vázáni respektovat vládní příkazy, už dnes fakt nikdo nespoléhá.

Internet se po dvacet letech své existence (z donucení) vrací k principům, ze kterých vzešel - k univerzitní svobodě a armádní robustnosti. K nezávislosti. Nemyslím si, že by vlády zrušily celý internet, protože k tomu není důvod. Stačí zastrašit nebo v případě neposlušnosti eliminovat ty, kteří poskytují internetové služby kvůli zisku. Závislost na americké (ne)vládní organizaci ICANN se ale ukazuje být neudržitelná, protože všechny "oficiální" národní domény jsou pod kontrolou a v jurisdikci nějakých vlád a DNS servery, které překládají číselnou IP adresu do srozumitelné řeči, jsou v tuto chvíli díky historii pod laskavým dozorem Velkého bratra v USA. Podle mnohých je řešením P2P distribuce DNS záznamů, podle jiných je to vytvoření ještě sofistikovanějších způsobů ochrany před vyřazením "nepohodlného" obsahu. Otázkou je, že málokterý uživatel je geek, který si rozumí s příkazovou řádkou unixu a rozumí topologii sítí... či kutil, který bude vyrábět svépomocí laserová pojítka, aby poslal e-mail do sousedova baráku... Kdo z vás je připojen do unikátní české svépomocné CZFree sítě, jen okrajově propojené s internetem?

DNS a další služby, které tvoří internet tak, jak ho většina z vás zná, byly vytvořeny jako pomůcky pro "obyčejné" uživatele "neškodného" obsahu. A těch je naprostá většina. Problém je, že bouřlivý rozvoj internetu nerespektoval vstupní premisy z počátku vývoje a příliš se při rozvoji spolehl na všeobecný kybernetický mír a obsahově tolerantní rozvoj, nesený maximami liberálních idejí. Mír nyní skončil. Začala válka o kontrolu obsahu. P2P a PirateBay, WikiLeaks. Začala válka a mírová infrastruktura je příliš zranitelná. Liberální ideje jsou mrtvé. Podlehly brutální moci vládních autorit. Je čas přemýšlet a čas zbrojit. Čas 451° Fahrenheita je tady. Nicméně nechci se učit Tolstého nazpaměť.

podrobnosti Root.cz ZDE

Wikileaks: NATO má nové tajné plány na obranu pobaltských zemí před Ruskem

7. 12. 2010

Washington a jeho západní spojenci poprvé od ukončení studené války vypracovali tajné vojenské plány na obranu východní Evropy před ruskou hrozbou. Vyplývá to z amerických diplomatických depeší zveřejněných na serveru WikiLeaks.

Americké ministerstvo zahraničí nařídilo informační blokádu, když bylo toto rozhodnutí začátkem letošního roku přijato. Od ledna 2010 byl plán rozpracován.

Zruší vlády internet?

7. 12. 2010

Útok proti Wikileaks by měl být probuzením pro všechny lidi, kteří měli růžové fantazie o tom, na čí straně stojí poskytovatelé služeb cloud computing. Jsou to firmy jako Google, Flickr, Facebook, MySpace a Amazon. Poučením je, že čím více jim budete důvěřovat, tím více jednoho dne budete zklamáni.

Jak nedávno napsal v Guardianu Simon Jenkins: "Odhalování tajných informací je vždycky chaotické a jde až na hranici morálních a právních limitů. Často je neodpovědné a většinou je ztrapňující. Ale nezbývá nám nic jiného, když regulace nedělá nic, politikové jsou zbabělci, právníci mlčí a analýzy jsou zkorumpované." Vlády zuří - je to jen rozmazlený řev císařů, jejichž šaty roztrhal internet.

Zveřejňováním amerických diplomatických depeší na serveru Wikileaks došlo k první vážné konfrontaci mezi etablovaným pořádkem a kulturou internetu, píše v deníku Guardian John Naughton. Americké firmy Amazon, eBay a PayPal náhle "zjistily", že jejich obchodní podmínky jim brání poskytovat služby Wikileaks. Reakce na zveřejňování materiálu na Wikileaks jsou zlovolné, ostré, koordinované a potenciálně všeobsáhlé.

FRAŠKA:

Wikileaks: Jak Polsko zuřilo, že nedostalo z USA Patrioty

7. 12. 2010

Polská média oslavovala skutečnost, že Spojené státy údajně vyslaly do Polska rakety Patriot. Z amerických diplomatických depeší však vyplývá, že baterie Patriotů, rozmístěná na severovýchodě Polska, neměla žádné rakety.

Letos v květnu začali Američané konečně na základnu Morag, nedaleko Kaliningradu na ruském území, rotačně vozit rakety Patriot. Po dobu dvou let předtím tvrdili polský premiér, ministr zahraničí a obrany polské veřejnosti, že americké Patrioty už v zemi jsou rozmístěny a jsou účinnou obranou proti Rusku.

Wikileaks: Jak se Polsko hašteřilo o obranu s USA

Polsko chce protiraketový štít na obranu před Ruskem

7. 12. 2010

Spojené státy ujistily Polsko, že rakety Patriot dokáží ochránit Polsko před jakoukoliv zemí. Varšava se bojí Ruska víc než Íránu či Sýrie

Obamova vláda sdělila Polsku, že nový navrhovaný protiraketový systém USA a NATO, který má potenciálně zlikvidovat případné útočné rakety z Íránu či ze Sýrie, může být pozměněn tak, aby zlikvidoval "rakety přilétající odkudkoliv".

Spojené státy chtějí postavit Juliana Assangeho před soud

7. 12. 2010

Americký generální prokurátor "připravuje celou řadu opatření" jak zastavit zveřejňování prozrazovaných amerických dokumentů

Mezinárodní tlak na Juliana Assangeho v pondělí večer zesílil. Americký generální prokurátor informoval, že schválil "podstatné" akce, jejichž cílem má být trestní stíhání zakladatele serveru Wikileaks za to, že zveřejnil tisíce diplomatických depeší.

Juliana Assangeho bude vyslýchat britská policie

7. 12. 2010

Zakladatel serveru Wikileaks Julian Assange se má v úterý dostavit v Británii před soud. Jeho právníci uvedli, že bude s policií diskutovat o evropském zatykači, který na něho byl vydán ve Švédsku za údajné sexuální trestné činy. Jennifer Robinsonová, právnička od firmy Finers Stephens Innocent, která Assangeho zastupuje, uvedla: "Dostali jsme zatykač. Vyjednáváme o schůzce s policií."

Jiný právník, zastupující Assangeho, Mark Stephens, řekl: "Assange nebyl z ničeho obviněn. Jednáme s policií o dobrovolné schůzce, abychom umožnili vznesení té otázky a odpovědi, kterých je zapotřebí."

Assange se možná vzdá britské policii

7. 12. 2010

Právník zakladatele WikiLeaks Juliana Assangeho se v pondělí snažil zařídit výslech svého mandanta britskou policií kvůli vyšetřování údajných sexuálních trestných činů muže, jehož mocní tohoto světa nenávidí se svorností nevídanou od dob 2. války v Perském zálivu.

Svět po Wikileaks už nikdy nebude stejný

7. 12. 2010 / Jiří Kadeřávek

Reakce na noticku Třeba se Eretz plete

Od počátku kauzy lze sledovat uhranutí veřejnosti symbolem WikiLeaks. Je to stejné uhranutí jako když jsme sledovali první demostrace proti komunistickému režimu v 80-tých letech. Přenesu-li argumenty Eretzu do této doby, pak zřejmě neměli demonstranti na demonstrace chodit, protože jejich výsledkem přece bylo přijetí opatření na zajištění klidu.

Novinky.cz: Nespokojení zemědělci v rámci stávky zablokují před Prahou jednu z dálnic

7. 12. 2010 / Jiří Hlavatý

Tento článek na Novinkách mě dnes velmi zaujal, píše Jiří Hlavatý. Je zajímavé sledovat, jak militantní reakce se objevili v následné diskuzi k tomuto článku (viz. dole). Nebudu zřejmě sám, kdo z těchto reakcí vyčte, že pokud se zde skutečně jedná o obraz úrovně informovanosti české veřejnosti o problematice masivního znevýhodnění českých zemědělců dotační politikou a jeho faktických dopadů, tak se bohužel musíme ptát, zda je vůbec možné tuto úroveň zařadit alespoň na úroveň žáků prvního stupně ZŠ.

Lidové noviny: 28 procentní propad

7. 12. 2010 / Fabiano Golgo

Donedávna šéfredaktor časopisu Pátek Lidových novin, Jan Müller píše v týdeníku Strategie, upozorňuje Fabiano Golgo:

"Zdá se, že historie (placených) novin se blíží ke konci. Hospodářské a Lidové noviny ztratily za poslední dva roky 23 a 28 procent čtenářů (porovnání za září), ostatní na tom nejsou o moc lépe. Deník Dnes se snaží chytat čtenáře čím dál bulvárnějším provedením, ale moc mu to nejde (19% propad). Taky proto, že podbízení čtenářským pudům nefunguje, jak je vidět na Blesku (-14 %). Vydavatelé najímají všelijaké experty, kteří ve snaze obhájit svůj plat vymýšlejí spoustu teorií, jak novinám vrátit čtenáře, respektive příjmy z inzerce, ale zatím nikdo na nic nepřišel."

Jan Müller ví, o čem mluví.

JENŽE LN PÍŠÍ NĚCO JINÉHO: "Lidovým novinám i serveru Lidovky.cz roste čtenost

19. listopadu 2010 13:10

Já mám jiné informace než Lidovky, obdobné informacím, které publikuje Jan Muller. ZDE, píše Golgo. Podnik Mafra ovšem tyto informace popírá.

Arogance a posměch:

Česká televize znevažuje demokratické právo stávkovat

7. 12. 2010 / Václav Novotný

Moc média, v tomto případě ČT, prezentuje bez skrupulí 7.12.2010 v 8,47 hodin moderátorka v Studiu 6 výběrem z emailu, který byl televizi zaslán k vyhlášené anketě, kdo se z diváků stávky účastní. Moderátorka čte příspěvek diváka: Rád se stávky účastním, protože se dostanu zadarmo do Prahy.

Bude někdy ČT veřejnoprávní?

7. 12. 2010 / Václav Novotný

Otvírat si televizi a přepnout na kanál ČT začíná být čím dál rizikovější pro zachování vlastního duševního zdraví. Možná by stálo za to dát na obrazovku blikající titulek, podobný, jako je na cigaretách: sledování ČT může způsobit vážné zdravotní potíže. Jen namátkou, co dokázala při pondělku tzv. veřejnoprávní ČT vyprodukovat.

Dopis pacientům

7. 12. 2010 / Radka Pourová

Vážení pacienti,

Dlouho jsem přemýšlela nad tím, jestli je nutné Vás oslovovat touto formou, ale veškeré komentáře k diskusím o aktivitě "Děkujeme, odcházíme!" ať již na internetu, v rádiu nebo televizi mne vedou k přesvědčení, že to nutné je.

Aktivita "Děkujeme, odcházíme!" je vnímána především jako hnutí bojující za zvýšení platů lékařů. Ano, to je hlavní heslo, ale uvědomme si prosím, že v dnešní době zaměřené na peníze a zisk bylo třeba stanovit nejpalčivější problém a na ten se zaměřit. Aktivita "Děkujeme, odcházíme!" je jedním z posledních možných zoufalých výkřiků z řad lékařů, kteří chtějí upozornit na stav našeho zdravotnictví. Chtěla bych zde sama za sebe prezentovat svůj pohled na krizi zdravotnictví, která dávno předcházela krizi ekonomické, která jí pouze dále prohloubila.

POZVÁNKA

Ungerman: Zemní plyn a...

6. 12. 2010

ŠOK│ Na Vysoké škole mezinárodních a veřejných vztahů Praha tentokrát uslyšíte bývalého předsedu komplexu národohospodářských komisí ČSSD, poradce vlád Vladimíra Špidly, Stanislava Grosse a Jiřího Paroubka pro ekonomickou strategii, dnes makroekonomického experta ČMKOS a autora Britských listů

Ing. Ing. Jaroslav Ungerman, CSc.
Zemní plyn
...problémy a perspektivy

ve čtvrtek 9. 12. 2010 16:00

Praha 5, U Santošky 17, Velká aula. Přijďte včas. Po začátku nebude nikdo vpuštěn!
plakát ve formátu PDF ZDE

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost TÉMA BL

články Jaroslava Ungermana ARCHIV BL

Slon(i) v porcelánu

7. 12. 2010 / Jiří Baťa

Je mi až trapné se opakovat v názoru, že ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek je člověk zcela nekompetentní vést toto ministerstvo. Není dne, abychom se nedozvěděli další a další absurdity v jeho návrzích a názorech, kterými řeší své povinnosti a problémy, které mu na krk pověsila koaliční smlouva, vypracovaná vládou rozpočtové (ne)odpovědnosti.

POZVÁNKA:

Integrace muslimů v USA a v České republice

7. 12. 2010


INFO USA v Moravské zemské knihovně v Brně
Velvyslanectví USA v Praze
Libertas Independent Agency o.s.
v srdečně zvou na panelovou diskuzi

Integrace muslimů v USA a České republice

Debatovat se bude o americké zkušenosti s integrací muslimských přistěhovalců a o možnostech využití těchto poznatků v České republice.

Panelisté:

"Email z nás udělal laboratorní krysy"

7. 12. 2010

Email udělal z kancelářských zaměstnanců pouhé laboratorní krysy zoufale hltající "granule sociální interakce" a neschopné promýšlet informace do hloubky, tvrdí uznávaný expert a bývalý redaktor Harvard Business Review Nicholas Carr.

Únik informací

7. 12. 2010 / Petr Jánský

Nevím, proč se někdo podivuje, že unikají informace. Vždycky unikaly. Jen poštovní holuby, vysílačky, diplomatické depeše, Maty Hari, motáky z kriminálů atd. nahradila elektronika.

Revolta... ale zač?

7. 12. 2010 / Karel Dolejší

Bývá vždy vážnou chybou zaměňovat vlastní psychické potřeby za psychické potřeby vůbec. Právě tak se ale často chovají ti, jež Jan Stern v jednom ze svých esejů označil za "narkomany jáského ideálu". V historii existují velice dlouhá období, během nichž se o politickou a občanskou svobodu bohužel starají už pouze menšiny; myslím, že jednoho z nich jsme se právě dožili. Pokoušet se za zmíněných okolností burcovat lid může ovšem vést ke stejně tristním důsledkům, jako Havlovy abstraktní úvahy o údajně vystrašeném zelináři zkritizované Petrem Rezkem za maskované elitářství - nebo dokonce ještě k něčemu horšímu. Do podobné pasti upadl tento týden také americký žurnalista Chris Hedges.

České republice se nedaří čelit obchodování s lidmi za účelem jiných forem vykořisťování a nucené práce

7. 12. 2010

Obchodování s lidmi a pracovní vykořisťování je denní realitou pro stovky tisíc lidí na celém světě. I v České republice dnes najdeme ženy a muže, kteří pracují za vykořisťujících podmínek. "Odhadujeme, že se jedná o desítky, spíše ale o stovky lidí," říká Petra Kutálková z organizace La Strada ČR. "Smutným faktem zůstává, že za obchodování s lidmi za účelem jiných forem vykořisťování a nucené práce dosud nebyl nikdo pravomocně odsouzen," dodává. La Strada ČR vydala publikaci Příliš úzká brána k lidským právům, která se zabývá mezinárodními standardy a problémy České republiky při vyhledávání a identifikaci obchodovaných osob. Publikace je součástí projektu Assesment of the human rights impact of anti-trafficking laws and measures.

The Atlantic Monthly: Ostudné útoky na Juliana Assangeho

6. 12. 2010

Julian Assange a voják Bradley Manning udělali obrovskou veřejnou službu tím, že na Wikileaks zveřejnili statisíce tajných amerických vládních dokumentů, píše renomovaný americký intelektuální časopis The Atlantic Monthly. Jak se dalo čekat, nikdo za to není vděčný. Bradley Manning čelí 52 letům věznění a je v současnosti zadržován na samotce na vojenské základně v Quantico ve Virginii. Má zakázány návštěvy i svých rodičů.

Assange je terčem oficiálního zastrašování od vysoce postavených příslušníků Obamovy vlády. Je to deprimující pro všechny, jimž záleží na americké tradici svobodného tisku. A skutečně šokující je reakce některých novinářů. Například Steve Coll v časopise New Yorker označil to, co dělají WikiLeaks za "vandalismus" a za "diverzní akce, inspirované Prvním dodatkem americké ústavy".

Dějinná změna

6. 12. 2010 / Jan Čulík

Na internetu najdeme nepřeberné množství nejrůznějších názorů, i konspiračních teorií. Je férové informovat i o poněkud za vlasy přitažených spekulacích, že zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange a celý jeho server jsou jen sofistikovanou psychologickou operací americké tajné služby CIA, a že za zveřejněním tajných amerických diplomatických depeší je CIA, Mossad a miliardář George Soros. Tvrzení jsou to zajímavá, bohužel ti, kteří tato obvinění vznášejí, nepřinášejí absolutně žádné důkazy.

To, co píší diplomaté, není názor vlády

6. 12. 2010 / Uwe Ladwig

Ačkoliv si to lidé myslí, to, co píše jeden diplomat, není automaticky názorem americké vlády a taky to není názor "Američanů". Tohle zjednodušování se najde všude, ale shoda je nepravděpodobná. Také by se nemělo zapomínat na to, že ani Obama ani Clintonová nečtou všechny diplomatické depeše, upozorňuje Uwe Ladwig.

O pozadí Wikileaks, vládní kontrole a internetu

6. 12. 2010 / Petr Frish

JČ napsal v článku Dějinná změna

"V těchto dnech došlo - v důsledku toho, co udělal Julian Assange - vskutku k podstatné dějinné změně.

Nebo ne?"

Jako člen "držitelů černé magie", tedy programátorů, bych řekl 'Spíš ne', nebo přesněji ne v tom, v čem JČ tu epochální změnu vidí. Totiž že by si lidé mohli vytvořit nový kód antiamerikanismu, antiimperialismu a antiglobalizace. ....Není to vyloučeno.

Tři čtvrtiny Čechů odmítají výstavbu mešit

7. 12. 2010

tisková zpráva

Jménem Libertas Independent Agency o.s., sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů, vyjadřujeme znepokojení nad výsledky průzkumu veřejného mínění společností SANEP. Skutečnost, že podle společnosti SANEP si většina Čechů myslí, že mírové soužití s českými muslimy je nereálné, ukazuje na úspěšnost propagandy islamofobních skupin v České republice.

Respekt: "Američtí diplomaté jsou chytří a pracovití lidé"

6. 12. 2010

"Pokud chtěl Assange opravdu zlepšit svět, možná se mu to dokonce povedlo -- zveřejnění tajných depeší značně nabourává představu zastánců konspirativních teorií, že Američané se spikli proti celému světu. A ukazuje se, že američtí diplomaté jsou vesměs velmi chytří a pracovití lidé, kteří ve velké většině věrně slouží své zemi a mají jasno v tom, jaké hodnoty jsou pro demokracii důležité. Nejlépe je to vidět právě na depeších z Ruska."

Milan Šimečka

Kompletní článek ZDE

BBC: Britská policie obdržela zatykač na Assangeho

6. 12. 2010

Britská policie obdržela v pondělí odpoledne evropský zatykač na Juliana Assangeho. Vydala ho švédská prokurátorka v Goteborgu, které chce Assangeho vyslechnout v souvislosti s obviněními z údajných sexuálních zločinů, které Assange popírá. Očekává se, že Assange bude předvolán k soudu ve věci deportace do 24 hodin, informuje BBC.

Švýcarská poštovní banka PostFinance zmrazila účty Juliana Assangeho. Jde o obranný fond a osobní Assangeho peníze ve výšiu 31 000 euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vizuální akce na podporu středeční stávky

6. 12. 2010

Tisková zpráva iniciativy ProAlt

V souvislosti s plánovanou stávkou a na její podporu připravuje iniciativa ProAlt krátkou vizuální akci. Obracíme se tímto způsobem především na ty, kteří nejsou organizováni v odborech a neplánují se do stávky zapojit jako zaměstnanci. Stávkující nebojují pouze za své oprávněné zájmy, ale také za kvalitu veřejných služeb, solidaritu a proti neodpovědné politice vlády, čímž hájí naše zájmy společné. Toto bude hlavním vzkazem celé akce.

Sraz pro novináře je v úterý 7. 12. v 10:20 na Václavském náměstí "u koně".

Americký diplomat: Naše diplomatická služba je téměř úplně nefunkční

6. 12. 2010

  • Obamova vláda plánuje radikální přesuny diplomatů, vojenských činitelů a operativců výzvědných služeb na amerických velvyslanectvích po celém světě. Prozrazené diplomatické depeše prý znemožňují, aby diplomaté zůstali ve svých funkcích. "V krátkodobé perspektivě jsme téměř úplně nefunkční," konstatoval vysoký americký diplomat.
  • Policii v kanadském Vancouveru požádal právník, aby začala vyšetřovat, zda se bývalý poradce kanadského premiéra nedopustil trestného činu tím, že požadoval usmrcení Juliana Assangeho. Minulý týden se v televizní diskusi vyjádřil Tom Flanagan, že by se měl najmout někdo, kdo by Assangeho zabil. Posléze řekl, že tohoto svého výroku lituje. Assange v pátečním rozhovoru s deníkem Guardian konstatoval, že lidé, kteří požadují jeho smrt, by měli být trestně stíháni za vyzývání k vraždě.
  • Server cablesearch.org zprovoznil internetový vyhledávač, kde lze v dosud zveřejněných dokumentech WikiLeaks vyhledávat slova a výrazy.
  • Zatímco američtí studenti jsou varováni, aby se na dokumenty, zveřejněné WikiLeaks, ani nepodívali, naopak indičtí studenti jsou vyzýváni, aby dokumenty studovali. Studenti diplomacie v indickém Foreign Service Institute, jsou vyzýváni, aby studovali styl, stručnost, preciznost a pregnantnost vyjadřování v amerických diplomatických depeších.
  • Komentátor David Aaronovich z deníku Times označil zveřejňování tajných amerických depeší za "vandalismus".
  • Televize Al Džazíra popřela, že je editoriálně pod tlakem katarské vlády. Konstatovala, že je pod častým tlakem regionálních i mezinárodních vlád, ale "nikdy se nevzdala své odvážné redakční politiky, která se řídí podle principů svobody projevu".
  • Značná část médií líčí Juliana Assangeho jako zloducha, který vydírá svět.

Podrobnosti v angličtině ZDE

WikiLeaks zveřejnily seznam amerických základen a zařízení "klíčových pro americkou bezpečnost"

6. 12. 2010

Server WikiLeaks vydal dlouhý seznam klíčových základen a jiných součástí infrastruktury, kterou Spojené staty považují za životně důležitou.

V únoru 2009 požádalo americké ministerstvo zahraničí všechny americké diplomatické mise v zahraničí, aby sepsaly všechny části vojenské i civilní infrastruktury, jejichž likvidace by kriticky poškodila bezpečnost amerického státu.

Na seznamu jsou ropovody, komunikace a dopravní uzly.

Šest slov, která by neměla uniknout pozornosti

6. 12. 2010 / Jiří Jírovec

Kdysi dávno vznikl text 2000 slov. Autoři pak zlenivěli do Několika vět, načež petice a výzvy zplaněly do nevěrohodnosti. Následující text poukazuje na to, jak snadno lze přehlédnout několik slov, která mohou vést k vytvoření společnosti, o níž bude málokdo stát.

Těch šest slov, obalených několika dalšími, pronesl 17. září 2009 Jaromír Drábek, tedy člověk, jemuž ani vzdáleně nehrozí, že by snad někdy okusil jiné plody své politické práce než nějakou tu trafiku. Zde jsou: "...Město získá výhodu levné pracovní síly" - tedy v případě, že města přijmou vládní hru na přísnost vůči lidem na spodním žebříčku české společnosti a budou s vládou spolupracovat na projektu veřejně prospěšných prací.

Alternativy české budoucnosti

Reformy podle představ pravicové vlády

6. 12. 2010 / Milan Sova

Vystoupení předsedy vlády Petra Nečase v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce dalo celkem jasné signály vládní alternativy pro příští roky: reformy jsou nutné, naše verze je promyšlená a sociálně citlivá. Pokud dílčí úprava postihne střední vrstvu, nelíbí se mi, ale stoprocentně ji podporuji. Budeme o reformách vždy diskutovat a věcně je veřejnosti vysvětlovat, ale jiná verze prostě není možná: dělají to přece všechny státy Evropy. Pro českou pravici existuje jen jako záporný vzor situace v Řecku a Irsku, ani slovo o plánech pravicové maďarské vlády, ani slovo o představách Německa a Francie na řešení vyvážeností zásahů a udržením žádoucí úrovně kupní síly domácího spotřebitele.

Pozn. red.: České vládní škrty jsou zbytečné, jsou ideologicky motivované. ČR má snad nejmenší zadluženost v Evropě. Naopak země potřebuje strategické investice, aby unikla osudu otrocké země, která bude pro rozvinuté ekonomiky provádět jen špatně placené nekvalifikované práce. Podrobnosti ZDE

Protiústavnost zákona o státní památkové péči

6. 12. 2010 / Aleš Uhlíř

7. října proběhla na ČT24 zpráva o dražbě bronzové přilby římského vojáka z konce 1. století, nalezené v západní Anglii. Autorem unikátního archeologického nálezu je amatérský hledač pokladů. V aukční síni Christie's byla přilba vydražena za 2,3 milionu liber (64 milionu korun), což je desetinásobek vyvolávací ceny. Jedna polovina připadne nálezci, druhá majiteli pozemku. Představme si, že k nálezu této přilby došlo u nás, že ji někde u Mušova na jižní Moravě, kde je římské osídlení doloženo četnými nálezy, našel český kolega anglického amatérského hledače pokladů, tedy "detektorář". Jaké by pro něj z nálezu vyplývaly právní povinnosti a co by mohl sám ze zákona očekávat?

Assange: Obama by měl rezignovat, pokud schválil špehování činitelů OSN

6. 12. 2010

Americký prezident Barack Obama by měl odstoupit, pokud mu bude dokázáno, že schválil špehování činitelů OSN americkými diplomaty, konstatoval zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange v neděli v rozhovoru pro španělský deník El País, informuje tisková kancelář AFP.

"Celý rozhodovací řetězec lidí, kteří si byli vědomi tohoto příkazu a schválili ho musí rezignovat, pokud mají být Spojené státy považovány za důvěryhodný stát, který respektuje zákonnost. Ten příkaz je tak vážný, že není vyloučeno, že ho musel schválit prezident," řekl Assange a dodal:

"Obama musí odpovědět na otázky, zda o tomto protizákonném příkazu věděl a kdy. Pokud odmítne odpovědět, anebo vyjdou najevo důkazy, že tyto akce schválil, musí odstoupit," zdůraznil Assange.

POdrobnosti v angličtině ZDE

O chudobě v ČR a EU

6. 12. 2010 / Pavel Stránský

Nedávno informovala česká média o tom, že Česká republika je na tom s chudobou v rámci EU vůbec nejlépe, respektive, že je v ní chudobou ohroženo nejnižší procento lidí. Tak jsem se na to s odstupem času detailně podíval a mohu o tom podat tuto zprávu.

Soud, na který čekám, aneb to v druhé konfederaci jsou agenti

6. 12. 2010 / Aleš Macháček

Vyhláška č.17/1996 Sb. článek 3 písmeno c stanoví, že městskou veřejnou dopravou se bezplatně přepravují ti, kteří za komunismu vykonali vazbu nebo trest v délce alespoň 12 měsíců a jsou účastni rehabilitace podle zákona 119/1999 Sb. Poslední zpráva od PID zní, že v tomto případě nemusí mít občan OPENCARD.

Vybaven tímto textem z Libri prohibiti a rehabilitačním rozsudkem jezdím pražskou městskou dopravou a i v případě kontroly jsem po léta neměl problém.

Mýtus nových tváří v politice

6. 12. 2010 / Stanislav A. Hošek

Při sebelepší snaze nenalézám argumenty pro přesvědčení, že noví politici jakkoliv změní současný politický systém v naší zemi. A absolutně nechápu, že se zmíněné přesvědčení může změnit v tak uhlířskou víru, že jeho nositele vyžene doslova na barikády, jako tomu bylo v den ustavování vedení magistrátu v Praze. Zastupitelská demokracie v ČR už svým vznikem a především dalším vývojem v celém polistopadovém období, totiž k takové víře nedává podle mého vědomí příliš mnoho důvodů.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za listopad 2010

4. 12. 2010

V listopadu 2010 přispělo finančně na Britské listy 215 osob celkovou částkou 44512.45 Kč. Příjem z reklamy byl 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.11. 2010 částku 54 681.71 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní