New York Times: Američané nemají zákon, podle něhož mohou zasáhnout proti Wikileaks

7. 12. 2010

New York Times píše:

Prokurátorům na americkém ministerstvu spravedlnosti se od července letošního roku, kdy Wikileaks zveřejnily dokumenty o válce v Afghánistánu, nepodařilo najít způsob, jak proti Assangovi zahájit trestní řízení. Zatímco je zjevně protizákonné, jestliže zpřístupní státní zaměstnanec s přístupem k tajným informacím tajný dokument serveru Wikileaks, naprosto není jasné, zda je porušením zákona, když Wikileaks tyto dokumenty zveřejní.

Americké ministerstvo spravedlnosti se pokoušelo zahájit proti Assangovi trestní stíhání podle amerického Zákona o špionáži, avšak tohoto zákona se nikdy nedalo použít úspěšně ke stíhání třetí strany, někoho, kdo dostal prozrazený dokument. Někteří právníci navrhovali, že by bylo možno obvinit Wikileaks, že ukradly vládní majetek, ale v pondělí varovali experti, že i s takovým obviněním jsou problémy.

Zdroj: ZDE

Jedna z žen, která ve Švédsku na Assangeho podala trestní oznámení, energicky popírá, že by šlo o obvinění zkonstruované Pentagonem. Assange obvinění ze sexuálních trestných činů také energicky popírá.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010