Svět po Wikileaks už nikdy nebude stejný

7. 12. 2010 / Jiří Kadeřávek

Reakce na noticku Třeba se Eretz plete

Od počátku kauzy lze sledovat uhranutí veřejnosti symbolem WikiLeaks. Je to stejné uhranutí jako když jsme sledovali první demostrace proti komunistickému režimu v 80-tých letech. Přenesu-li argumenty Eretzu do této doby, pak zřejmě neměli demonstranti na demonstrace chodit, protože jejich výsledkem přece bylo přijetí opatření na zajištění klidu.

Zaráží mne, že Eretz.cz zcela opomíjí sociologické dopady WikiLeaks, čekal bych více. Nejde přece o WikiLeaks jako takový. Ty jsou symbolem, platformou demonstrace a probuzení. Lidé jsou unaveni přetvářkou, lží a neupřímností a zbabělostí politiků. Podívejte se, kam jsme se dostali za posledních 10 let. Kdyby fungovali strážní psi demokracie, média, žádných WikiLeaks by nebylo třeba. Divíte se, že v době globalizace jsou politické akce globální? Je dobře, že jsou tu WikiLeaks dnes, zítra by už třeba bylo pozdě.

WikiLeaks jsou symbol a po WikiLeaks už nikdy nebude stejně jako před WikiLeaks, stejně jako se svět změnil po 11.9. I kdyby byly utaženy šrouby, povede to jen k větší rezistenci. Nyní je lidstvo na takové technologické úrovni, že politika se přenesla do digitální podoby a další revoluce a liberální hnutí budou na bázi Internetu růst. O transparenci se najednou dozvídá obyčejný člověk a nositeli jsou geekové, lidé pro které je informace z veřejné domény svatým grálem a její utajení zločinem (u privátních dat je to naopak). Najednou se o transparenci hovoří, není to prázdné slovo a WikiLeaks dokumentují, jakou moc mají informace.

Jestli způsobují Wikileaks škody? Promiňte, ale když se kácí les, létají třísky. Pokud WikiLeaks vrátí jen trochu moci občanům a pokoru politikům, tak budou ty škody tisíckrát vyváženy. Politici vědí, že informace vládnou světu a této formě síly rozumí. A informace jsou od nynějška mocí lidu.

Nezbývá než se připravit na to, kdo první zvolá: "Král je mrtev, ať žije král."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010