FRAŠKA:

Wikileaks: Jak Polsko zuřilo, že nedostalo z USA Patrioty

7. 12. 2010

Polská média oslavovala skutečnost, že Spojené státy údajně vyslaly do Polska rakety Patriot. Z amerických diplomatických depeší však vyplývá, že baterie Patriotů, rozmístěná na severovýchodě Polska, neměla žádné rakety.

Letos v květnu začali Američané konečně na základnu Morag, nedaleko Kaliningradu na ruském území, rotačně vozit rakety Patriot. Po dobu dvou let předtím tvrdili polský premiér, ministr zahraničí a obrany polské veřejnosti, že americké Patrioty už v zemi jsou rozmístěny a jsou účinnou obranou proti Rusku.

Takže když polské vládě r. 2008 Spojené státy sdělily, že rakety Patriot nebudou funkční, alespoň ne zpočátku, zuřiví Poláci si stěžovali, že očekávali operačně funkční zbraně a ne "květiny v kořenáčích", jak to vyplývá z amerických diplomatických depeší.

Ani tehdy Polsko neznalo plnou pravdu. Loni v únoru napsal tehdejší americký velvyslanec ve Varšavě do Washingtonu: "Polští činitelé nemají plné informace o tom, co Spojené státy plánují a zamýšlejí udělat co se týče plánované rotace baterie Patriotů zde v Polsku, ale mají očekávání - některá jsou naivní, jiná jsou taktická.

Toto je správná chvíle na to, abych zdůraznil, že mezi námi a Poláky je obrovská propast v komunikaci. Polákům nebylo sděleno, že baterie Patriot bude rotovat bez raket - tedy nejenže v původní fázi nebude operačně funkční ta rotace, ale nebude funkční v rámci našich dnes platných záměrů nikdy. Takže vznikne otázka základní definice pro Poláky: Je baterie Patriot ještě pořád Patriot, když nemá funkční rakety? Poláci si myslí, že nejenže začnou být rakety Patriot během času funkční, ale že budou začleněny do polské protiletecké obrany a posílí ji."

Polsko se také domnívalo, že USA na základnu s Patrioty vyšle 110 Američanů, Spojené státy plánovaly vyslat maximálně 30.

Až v listopadu loňského roku sdělil Versbow Polsku naplno, že baterie Patriot "bude mít pouze cvičební funkci". Američané nasypali sůl do polských ran zdůrazněním, že "baterie Patriot nebude nikdy funkční. Bylo jim dáno najevo, že cvičební funkce baterie bude omezena jen na základní seznámení, protože je platné omezení na informace k tomuto systému, které může být zrušeno jen tehdy, kdyby se Polsko rozhodlo Patrioty koupit."

Veřejně dál tvrdilo polské politické vedení, že americké Patrioty jsou klíčové pro polskou národní obranu, soukromě však zdůrazňovali polští politikové, že Patrioty mají jen "politický význam".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010