Co se dnes stane s Assangem u soudu

7. 12. 2010

Assangovo zatčení v úterý dopoledne povede k zahájení rychlého deportačního procesu, v rámci systému Evropského zatykače, píše Aufa Hirsch v deníku Guardian. V televizi Sky News uvedla, že Assangeho právníci budou u soudu argumentovat, že soudní deportační slyšení nemůže být férové v důsledku bezprecedentního zájmu médií.

Odborníci na švédské trestní právo v úterý dopoledne konstatovali, že o konkrétních obviněních vznášených vůči Assangovi není ve Švédsku nic známo. To je v souladu s právními požadavky, aby byla zachována v případě sexuálních trestných činů anonymita a aby nebyly soukromé informace šířeny na veřejnosti.

Avšak aktivace evropského zatykače znamená, že Assange byl nyní ve Švédsku oficiálně obžalován a může být ve Švédsku delší dobu vězněn.

Assangovi právní zástupci však hodlají bojovat proti jeho deportaci. Argumentují, že úřady Assangovi neposkytly informace o zatykači, který byl proti němu vydán ve Švédsku, a na základě argumentace o lidských právech. Poukazují na to, že Assange může být neprávem ve Švédsku zbaven svobody a že mu hrozí nespravedlivý soudní proces.

Mediální zájem na Assangově případu zřejmě zkomplikuje veškeré další trestní procesy a skutečnost, že švédské soudy nepoužívají poroty, podpoří argumentaci, že Assange nebude obětí mediálního a veřejného zájmu.

Assange u soudu bude muset potvrdit svou totožnost a soud určí, kdy se bude konat slyšení o deporaci. K němu musí dojít do 21 dnů. Zásadní otázko je, zda bude Assange mezitím propuštěn na kauci. Právníci připravují velkou kauci, nejméně 100 000 liber a také záruku od partnerů.

Znásilnění se však ve Švédsku považuje za závažný trestní čin a kauce nemusí být povolena.

Pokud bude Assange deportován do Švédska, může být pak odtamtud deportován do dalších zemí, včetně USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010