Dějinná změna

6. 12. 2010 / Jan Čulík

Na internetu najdeme nepřeberné množství nejrůznějších názorů, i konspiračních teorií. Je férové informovat i o poněkud za vlasy přitažených spekulacích, že zakladatel serveru WikiLeaks Julian Assange a celý jeho server jsou jen sofistikovanou psychologickou operací americké tajné služby CIA, a že za zveřejněním tajných amerických diplomatických depeší je CIA, Mossad a miliardář George Soros. Tvrzení jsou to zajímavá, bohužel ti, kteří tato obvinění vznášejí, nepřinášejí absolutně žádné důkazy.

Obdobná obvinění vznesl íránský prezident Ahmadinežád, ruský premiér Putin a zřejmě si to myslí i vedení čínské komunistické strany. Není to zas tak překvapivé: zveřejněny byly koneckonců drby a tajné informace z amerických diplomatických depeší, tyto depeše prezentují americký názor na svět.

Komentátoři mohou psát, že americké zahraniční politice může jen prospět, dostanou-li se na veřejnost informace, že všichni šéfové arabských států na Blízkém východě si myslí, že by měli Američané vybombardovat Írán, že Čína si přeje sjednocení Severní a Jižní Koreje, že Rusko je zločinecký a mafiánský stát, či že katarská televize Al Džazíra, která se léta honosí svou editoriální nezávislostí, je ve skutečnosti názorově v kapse šejků, kteří ji financují.

Jenže otázka je, může zveřejnění těchto skrytě šířených názorů amerických diplomatů skutečně prospět americké diplomacii? O co vlastně Julian Asssange usiluje? Na jedné straně je chvályhodné, že se dostalo do veřejné domény tolik informací, které ukazují, jak zkorumpovaná je světová politika. Na druhé straně je asi pravda, jak na to poukazuje celá řada komentátorů, že nemají-li světu vládnout války, měla by asi existovat důvěrná diplomacie. Assangovi se podařilo podniknout na ni naprosto zásadní útok. Američanům už teď nikdo nikdy nebude věřit a nebude se s nimi bavit, protože si nikdo nemůže být jist, že se to, co řeknou při koktejlu ambasadorovi, neobjeví za pět minut na webu. Je to dobře, nebo špatně? Bývalo by lepší, abychom nevěděli o tom, jak korupčně je řízen dnešní svět, a aby mohla dále probíhat zákulisní spiklenecká srozumění, která možná někdy zabraňují válkám, anebo je ve veřejném zájmu lepší to, co udělal Assange?

Ať je tomu jakkoliv, došlo k tomu, co se asi muselo stát. Současný stav technologického rozvoje umožňuje volné šíření informací. Kdyby americké diplomatické depeše nezveřejnil Assange, vyskytl by se dříve nebo později někdo jiný.

V té souvislosti mě velmi fascinuje jedna věc. Od letošního léta zveřejníl Assange velké množství dokumentů, obsahujících údaje o válečných zločinech, které spáchali američtí vojáci v Afghánistánu a v Iráku.

Je pozoruhodné, že nad tím se nikdo nevzrušoval a žádný prokurátor ve Spojených státech nezahájil proti zdokumentovaným pachatelům těchto válečných zločinů trestní stíhání.

Teprve když byly zveřejněny americké diplomatické depeše, v nichž o životy lidí v podstatě nejde, jde v nich jen o mocenské spekulace, je oheň na střeše a američtí politikové se chovají hystericky. Jak je to možné? Jsou diplomatické "drby" opravdu důležitější než lidské životy?

Komentátor britského hospodářského deníku Financial Times Jevgenij Morozov napsal jednu velmi zajímavou věc. Americký útok proti WikiLeaks může mít podle něho neočekávané důsledky:

WikiLeaks by se mohly proměnit z hrstky dobrovolníků v globální hnutí zpoliticizovaných počítačových expertů, kteří se budou chtít pomstít. Dnešní WikiLeaks usilují o svobodu projevu, ale velmi rychle by si mohly vytvořit nový kód antiamerikanismu, antiimperialismu a antiglobalizace. Agresivní pokusy potrestat WikiLeaks - například blokováním jejich internetové adresy či pronásledováním jejích členů by mohly způsobit, že se Assange - či nějaký jeho nástupce - stane předákem mocného nového globálního hnutí, které by bylo schopné ochromit práci vlád a korporací po celém světě.

Není to vyloučeno. Znám programátory. Jsou si dobře vědomi, že jsou "držiteli černé magie" - dokáží dělat věci, které obyčejní smrtelníci neumějí. Tito lidé nebudou ochotni přijmout omezení své svobody projevu jen proto, že jim to nařízují nějací "idioti" (kteří programovat vůbec neumějí) z nějaké "vlády".

Jediným možným řešením je asi - zrušit internet. Ale je to řešení realistické?

V těchto dnech došlo - v důsledku toho, co udělal Julian Assange - vskutku k podstatné dějinné změně. Možná závažnější, než byl pád komunismu ve východní Evropě.

Nebo ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.12. 2010