WikiLeaks zveřejnily seznam amerických základen a zařízení "klíčových pro americkou bezpečnost"

6. 12. 2010

Server WikiLeaks vydal dlouhý seznam klíčových základen a jiných součástí infrastruktury, kterou Spojené staty považují za životně důležitou.

V únoru 2009 požádalo americké ministerstvo zahraničí všechny americké diplomatické mise v zahraničí, aby sepsaly všechny části vojenské i civilní infrastruktury, jejichž likvidace by kriticky poškodila bezpečnost amerického státu.

Na seznamu jsou ropovody, komunikace a dopravní uzly.

Podle společnosti BBC je zřejmě toto dosud nejkontroverznější dokument, který WikiLeaks vydaly.

Definice bezpečnosti amerického státu je podle zveřejněných diplomatických dokumentů velmi široká. Na seznam jsou například i

  • důl na kobalt v Kongu
  • továrna v Austrálii, která vyrábí protilátky proti hadímu kousnutí
  • továrna na inzulín v Dánsku

Geografický rozsah dokumentu je podle BBC "pozoruhodný". Pokud se Spojené státy chystají vést globální válku proti terorismu, toto je globální seznam nejdůležitějších součástí světové infrastruktury. Na seznamu je i mnoho průmyslových a lékařských zařízení.

Některá zařízení jsou označena jako unikátní. Tak křižovatka ropovodu Nadym na západní Sibiři je charakterizována jako "nejdůležitější součást plynařské infrastruktury na celém světě".

Za velmi důležité jsou označeny i konkrétní farmaceutické podniky nebo firmy vyrábějící výrobky z krve.

Deník Tímes se dotazuje: Je tohle seznam potenciálních cílů pro teroristy?

Wikileaks však zveřejnily pouze prostý seznam. Neudaly přesnou adresu těchto infrastrukturních bodů, ani nezveřejnily informace o bezpečnostním zabezpečení zmíněných základen a infrastrukturních prvků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 6.12. 2010