Úvěrové karty Visa zrušily přijímání finančních darů pro Wikileaks

7. 12. 2010

  • Mluvčí americké firmy Visa uvedl: "Visa Europe zrušily přijímání plateb pro Wikileaks prostřednictvím úvěrových karet Visa, dokud nebude vyšetřeno, zda činnost Wikileaks neporušuje operační předpisy podniku Visa."
  • Obě ženy v Assangově případě požadovaly, aby při sexu použil kondomu, bylo řečeno u londýnského magistrátního soudu v úterý odpoledne. Assangovi bylo přečteno obvinění. V jednom z obou případů prý měl Assange pohlavní styk se ženou, která spala. V druhém případě prý šlo o nucení k sexu.

    Žalobci, jménem švédských úřadů, namítali proti propuštění na kauci ze dvou důvodů: Assange se dobrovolně nevydal soudu a měl by zůstat ve vazbě pro vlastní ochranu.

  • Americký ministr obrany Robert Gates vyjádřil potěšení, že byl Assange zatčen. Když to uslyšel od reportérů během návštěvy amerických vojsk v Afghánistánu, na tváři se mu rozhostil úsměv. "To jsem neslyšel, ale to je dobrá zpráva!"

  • Diane Feinstein, demokratická předsedkyně amerického výzvědného senátního výboru, argumentuje ve Wall Street Journal, že by měl být Assange "energicky stíhán za špionáž". Píše:

    Zákon, který pan Assange stále porušuje, je Zákon o špionáži z r. 1917. Podle tohoto zákona je trestným činem vlastnit či šířit "informace týkající se obrany státu, které by mohly poškodit Spojené státy či dát výhodu jinému státu". Podle Zákona o špionáži je také trestným činem nevrátit takové materiály americkému státu. Důležité je, že soudy rozhodly, že se to týká utajovaných i neutajovaných inforamcí. Každé porušení tohoto zákona se trestá vězením do 10 let."

    "Assange tvrdí, že je novinář. Není to novinář, je to agitátor, který chce poškodit naši vládu, s jejíž politikou náhodou nesouhlasí, bez ohledu na to, kdo bude zraněn."

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010