Nezávislost internetu na vládách je předmětem alternativních řešení

7. 12. 2010 / Štěpán Kotrba

Myslím, že cloud computingu na dlouho odzvonilo. Mrtvá technologie, stejně jako firmy, které se nyní posraly před americkou vládou. A myslím, že se začne prosazovat vyšší redundance při ukládání a distribuci jakýchkoliv dat. Že budou posilovat komunitní pravidla, mnohdy odlišná od zákonů. Mass-mirroringu WikiLeaks už se účastní 730 serverů po celém světě. A přibývají další. Na Amazon či jiné poskytovatele hostingu, kteří jsou vázáni respektovat vládní příkazy, už dnes fakt nikdo nespoléhá.

Internet se po dvacet letech své existence (z donucení) vrací k principům, ze kterých vzešel - k univerzitní svobodě a armádní robustnosti. K nezávislosti. Nemyslím si, že by vlády zrušily celý internet, protože k tomu není důvod. Stačí zastrašit nebo v případě neposlušnosti eliminovat ty, kteří poskytují internetové služby kvůli zisku. Závislost na americké (ne)vládní organizaci ICANN se ale ukazuje být neudržitelná, protože všechny "oficiální" národní domény jsou pod kontrolou a v jurisdikci nějakých vlád a DNS servery, které překládají číselnou IP adresu do srozumitelné řeči, jsou v tuto chvíli díky historii pod laskavým dozorem Velkého bratra v USA. Podle mnohých je řešením P2P distribuce DNS záznamů, podle jiných je to vytvoření ještě sofistikovanějších způsobů ochrany před vyřazením "nepohodlného" obsahu. Otázkou je, že málokterý uživatel je geek, který si rozumí s příkazovou řádkou unixu a rozumí topologii sítí... či kutil, který bude vyrábět svépomocí laserová pojítka, aby poslal e-mail do sousedova baráku... Kdo z vás je připojen do unikátní české svépomocné CZFree sítě, jen okrajově propojené s internetem?

DNS a další služby, které tvoří internet tak, jak ho většina z vás zná, byly vytvořeny jako pomůcky pro "obyčejné" uživatele "neškodného" obsahu. A těch je naprostá většina. Problém je, že bouřlivý rozvoj internetu nerespektoval vstupní premisy z počátku vývoje a příliš se při rozvoji spolehl na všeobecný kybernetický mír a obsahově tolerantní rozvoj, nesený maximami liberálních idejí. Mír nyní skončil. Začala válka o kontrolu obsahu. P2P a PirateBay, WikiLeaks. Začala válka a mírová infrastruktura je příliš zranitelná. Liberální ideje jsou mrtvé. Podlehly brutální moci vládních autorit. Je čas přemýšlet a čas zbrojit. Čas 451° Fahrenheita je tady. Nicméně nechci se učit Tolstého nazpaměť.

podrobnosti Root.cz ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 7.12. 2010