Amerika izolována ve svém požadavku, aby svět stimuloval hospodářský růst

26. 6. 2010

Známky hlubokých neshod na summitech G8 a G20 v Torontu ohledně toho, jak rychle by vlády měly seškrtat výdaje ve snaze snížit státní deficit, vyvolal v pátek na finančních trzích nervozitu.

Spojené státy varují, že se svět vrátí k hluboké recesi, pokud začnou všechny ostatní země najednou snižovat státní deficit.

Americký prezident Obama zdůraznil, že si přeje, aby skupina G20 uznala, že světové hospodářství je neoddělitelně provázáno a že úkolem vlád je podporovat růst.

Avšak německá kancléřka Angela Merkelová trvá na tom, že snižování státních rozpočtů neochromí hospodářský růst. Německu poskytuje podporu i prezident Evropské komise, José Manuel Barroso a předseda Evropské ústřední banky Jean-Claude Trichet, který si také nemyslí, že by úsporná opatření mohla vyvolat stagnaci. Amerika je ve svém postoji, požadujícím, aby vlády dál podporovaly rozvoj ekonomiky finančními stimuly, stále více osamocena.

Obama varoval Evropu, že se nedá očekávat, že Spojené státy svou poptávkou uspokojí všechny země a že "země, které mají přebytek" - čímž má na mysli Německo a Čínu - musejí najít způsob, jak stimulovat světovou ekonomiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.6. 2010