O obrovské moci čtenářů Britských listů

23. 6. 2010

Přibližně před měsícem, zhruba kolem českých všeobecných voleb, jsem se obrátil na čtenáře Britských listů - s velkými pochybnostmi - ani ne po třech měsících s dalším finančním apelem na podporu tohoto nezávislého listu.

Pod náporem práce se teprve nyní dostávám k podrobnějšímu zpracování výsledků finančního apelu, a mohu čtenářům sdělit ohromující skutečnost: Od zveřejnění apelu dne 26.5. 2010 se sebralo více než 400 000 Kč.

Čtenářům mnohokrát děkujeme a nesmírně nás těší, že mnozí z nich byli ochotni přiložit ruku k dílu, aby v českém prostředí byl nadále slyšen hlas Britských listů.

Víme, že peněz není nazbyt a v žádném případě nechceme čtenářům tahat peníze z kapes zbytečně. Uvědomujeme si velmi silně, kolik na provoz BL přispělo třeba důchodců, právě lidí, kteří nemají moc finančních prostředků. Všechny ty dary nesmírně zavazují. Jeden čtenář to napsal vlastně přesně: "Platím si za informace, které jinde neseženu."

Běžný provoz Britských listů, jak každý měsíc dokladujeme pravidelnými finančními zprávami, stojí přibližně 60 000 Kč měsíčně. V důsledku občanské odpovědnosti a uvědomělosti čtenářů je tedy naše existence zaručena skoro na rok.

Peníze nám umožní postupně provádět nutnou modernizaci serveru BL. S penězi však budeme zacházet nesmírně odpovědně a šetřit jimi co nejvíc. Bylo by dobré, kdyby čtenáři s finančními dary na BL, mohu-li to říci, nepřestávali, protože je velmi záhodno, abychom si nynější, takto neuvěřitelně rychle vzniklou finanční rezervu, aspoň po určitou dobu uchovali. Kdyby se během času podařilo udržet míru příspěvků na BL přibližně na oněch 60 000 měsíčně (před nynějším apelem to bylo cca 30 - 40 000), byla by existence Britských listů zajištěna.

Ještě jednou čtenářům mnohokrát děkujeme - můžete být za svou občanskou akci opravdu hrdi.

Jan Čulík, šéfredaktor

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.6. 2010