Evropská unie kritizovala přístroje na rozhánění teenagerů vysokofrekvenčním pískotem

26. 6. 2010

Parlamentní shromáždění Rady Evropy, jehož členem jsou poslanci ze 47 států, v pátek jednomyslně podpořila sílící požadavek, aby byly zakázány přistroje, které rozhánějí mladé lidi silným vysokofrekvenčním pískotem.

Tyto tzv. "komáří" přístroje slyší téměř každý člověk, jemuž je pod dvacet, ale málokdo, jemuž je nad 25 let. Silný pískot z těchto přístrojů se používá ve snaze zabránit teenagerům, aby postávali na rozích ulic. Pískot je jim nepříjemný.

Al Aynsley-Green, anglický komisař pro děti, požaduje zákaz těchto přístrojů, protože mladé lidi démonizují a porušují jejich lidská práva.

Místní úřady v Británii nyní používají více než 3000 těchto přístrojů k rozhánění mladých lidí dříve, než by došlo k nepokojům.

Aynsley-Green kritizoval skutečnost, že tyto přístroje nerozlišují, zda mladý člověk páchá nějaký trestný čin či ne. Štrasburské parlamentní shromáždění v pátek označilo tyto přístroje za "silně urážlivé". "Diskriminují mladé lidi, jako by to byli ptáci či hmyz, které chceme odehnat."

"Komáří" přístroje se prodávají v Belgii, ve Francii, v Německu, v Irsku, v Holansku a ve Švýcarsku a Parlamentní shromáždění Rady Evropy apeluje na vlády, parlamenty a komunální úřady, aby zakázaly jejich užívání na veřejnosti i jejich prodej pro používání v soukromých prostorách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.6. 2010