Obama a Medveděv "vynulovali" americko-ruské vztahy

25. 6. 2010

Prezident Barack Obama ve čtvrtek prohlásil, že spolu s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem dosáhli "vynulování" vztahů mezi někdejšími protivníky z dob Studené války, které se v nedávných letech vyvíjely nebezpečným směrem. Přetrvávají rozdíly v otázkách, jako je například situace v Gruzii, ale na druhé straně dochází k rozšíření spolupráce v oblasti zpravodajství a protiteroristického boje. USA také konečně souhlasí se vstupem Ruska do Světové obchodní organizace (WTO).

Prezidenti se vyjadřovali k Afghánistánu, přičemž Obama komentoval právě provedené změny ve velení, ale Medveděv pouze označil válku za "velmi těžký úkol" a vyhnul se podrobnějším vyjádřením. Došlo k dohodě ohledně koordinace humanitární pomoci obou zemí Kyrgyzstánu po nedávných etnických nepokojích, které vedly k zabití 2 000 lidí a k vyhnání 400 000 Uzbeků.

Setkání obou prezidentů se uskutečnilo po Medveděvově návštěvě Kalifornie, během níž se ruský prezident snažil zajistit účast místních firem při modernizaci ruské ekonomiky, a v předvečer zahájení kanadského summitu skupiny G-20.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.6. 2010