Německý balíček

25. 6. 2010

SL│ Černo-žlutá vláda připravila největší balíček úspor v dějinách SRN. 80 miliard eur hodlá uspořit do roku 2014. Přehled ukazuje, v jakých oblastech ke krácení dojde.

  • Sociální dávky: Tato oblast, která tvoří víc než polovinu spolkového rozpočtu, se má stát „efektivnější“. Zásadně chce koalice dosud povinné dávky převést na dávky „podle zvážení „– např. v dotacích pro začleňování lidí hledajících zaměstnání. To má motivaci pro přijetí (jakékoliv) práce zvýšit.
  • Nezaměstnaní: V dávkách pro nezaměstnané koalice škrtá. Tak má dojít např. k naprostému vyškrtnutí příplatků při přechodu z režimu „arbeitslosengeld I“ na „arbeitslosengeld II“ (dvě různé, na sebe navazující podpory v nezaměstnanosti, pozn.překl.), které byly dosud vypláceny po dobu dvou let. Dosud dostávají jednotlivci v prvním roce nezaměstnanosti až do 160 eur měsíčně, v druhém roce až 80 eur. Pro manžele je to maximálně jednou tolik. Škrtem chce stát uspořit 200 milionů eur.
  • Příjemci dávek z programu Hartz-IV (pro dlouhodobě nezaměstnané): Příjemcům z „Hartz-IV“ má být kompletně seškrtána rodičovská dávka. Potenciál těchto úspor obnáší 400 milionů eur. Příjemci Hartz-IV také už nebudou v budoucnosti sociálně pojištěni. Pojistné na důchodové zabezpečení pro dlouhodobě nezaměstnané placené z peněz daňových poplatníků (1,8 miliardy eur ročně) totiž zcela odpadne.
  • Spolková agentura práce a pojištění pro dobu v nezaměstnanosti: Pojištění pro dobu v nezaměstnanosti se má v budoucnosti obejít bez půjček nebo příplatků. To by mohlo vést ke zvýšení ke zvýšení sazby pojistného, které bylo dosud do roku 2011 stanoveno na tři procenta. Spolková agentura práce by pak měla dávky silněji poskytovat podle vlastního rozhodnutí a tím své výdaje stlačit o 1,5 až 3 miliardy eur.
  • Rodičovská: Rodiče s vyššími příjmy obdrží v budoucnosti o něco méně. Horní hranice částky zvící maximálně 1800 eur měsíčně se nechce koalice dotknout. Ale základ pro výpočet rodičovské se má stanovit už jenom na 65 procent namísto dnešních 67 procent, leží-li čistý příjem nad 1240 eur měsíčně. Sečteno pod čarou – spolkovému rozpočtu se podle očekávání spolkové vlády uleví o 200 milionů eur ročně.
  • Příspěvek na topení: Příspěvek na topení pro příjemce příspěvku na bydlení má odpadnout. Vláda očekává úsporu o 100 milionů eur.
  • Snižování subvencí: Do testovny se mají dostat i finanční pobídky a daňová zvýhodnění. Omezením výjimek z ekologické daně pro energeticky obzvlášť intenzivní podniky se má státní kasa dobrat ročně až o 1,5 miliardy eur navíc.
  • Daně z palivových článků: Zvláštní dodatečné zisky energetických koncernů z plánovaného prodloužení provozu atomových elektráren mají být odčerpávány. Tím si spolková vláda slibuje roční dodatečné příjmy ve výši 2,3 miliardy eur.
  • Poplatky z letecké dopravy: Pro cestující je plánován ekologický poplatek. Má do kasy přihrát ročně cca. jednu miliardu eur, má být vybírána při odletech z německých letišť a diferencována podle kritérií jako hlučnost a spotřeba energie.
  • Odvody z finančních trhů: Banky se mají podílet na nákladech krize tzv. transakční daní finančních trhů. Spolková vláda přitom staví na (společném) mezinárodním nebo evropském postupu, vymiňuje si ale také vlastní, národní řešení. Usiluje se přitom o řešení k 1. lednu 2012.
  • Železnice: Deutsche Bahn má výraznou část svých budoucích zisků odvádět na stát jako svého vlastníka. Pro léta 2011 až 2014 naplánovala spolková vláda každoročně 500 milionů eur jako příjmy z dividend. Dosud si mohl tento koncern, který je ve vlastnictví spolkového státu, kompletně ponechat.
  • Armáda SRN – Bundeswehr: Ozbrojené síly očekává dalekosáhlá reforma. Cílem je, aby se od roku 2013 každoročně ušetřily dvě miliardy eur. Mluví se o redukci vojenských sil o 40 000 vojáků z povolání a na čas. Vojenská a náhradní služba v délce 6 měsíců má zůstat zachována.
  • Spolkový stát a úředníci: Počet státních zaměstnanců se má do roku 2014 snížit až o 15 000 pracovních míst. Navíc se spolkoví úředníci budou muset zříct v roce 2011 plánovaných navýšení vánočních příplatků. To znamená zkrácení jejich příjmů o 2,5 procent. Celkově se mají výdaje spolkového státu ve středním výhledu snížit o 4,4 miliardy ročně.
  • Berlínský městský zámek: Znovuvýstavba Berlínského městského zámku jde k ledu. Původně se první výkop plánoval již na počátek roku 2011. Bývalá rezidence pruských králů a německých císařů má být nyní obnovena až od roku 2014. Z toho vyplývají úspory ve výši 400 milionů eur.

Zdroj Der Spiegel ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.6. 2010