Necháš se válcovat, Slávku, necháš

23. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Až úsměvná je krátkozrakost těch, kteří nyní vedou ČSSD. Tak nějak jim nedošlo, že v Parlamentu se (prozatím) tvoří pravicový blok 118 hlasů, který postupuje strategicky a silově. Protože může. Pravice vždy prosazovala většinové heslo, že "vítěz bere vše". Sobotkova opozice má nejen Bohumínské usnesení (a je tak sama a komunisté musejí vyjednávat také sami), ale díky výsledkům podstatně snížený vyjednávací potenciál. Prakticky na nulu. "Poměrná" spravedlnost se neuplatňuje. Sociální ohledy nikdo na nikoho dnes nebere. Sobotkovy výkřiky se proto míjejí účinkem a jsou až směšné.

ČSSD musí čekat na kosti, které odpadnou od stolu prozatímní vládní většiny a nebo důstojně na odpadky rezignovat předem. Což se nestalo. ČSSD trucuje a škemrá zároveň. Dětská reakce... Srovnejte si titulky v médiích, které tentokrát nejsou komentářové, ale vycházejí z citátů zastupujícího předsedy "nejsilnější opoziční strany", dost slabé na to, aby nebyla schopna zablokovat nic :

Se sociálními demokraty se nikdo o jejich představách nebavil. ČSSD nakonec od vládní koalice dostala milostivě jednoho místopředsedu. KSČM nic. Prý koalice šetří... Vyjednávací sílu může získat opozice až při názorovém rozkolu koalice. Do té doby poraženému vítězi voleb sluší skromnost a askeze.

Opozice si prozatím musí zvykat na jinou roli. Nejen v sněmovně.

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.6. 2010