Vatikán "zuří", že belgická policie provedla razii proti katolické církvi

26. 6. 2010

Vatikán konstatoval, že je šokován raziemi belgické policie do kanceláře katolické církve v Belgii, včetně "znásilnění" krypty v katedrále. Policie prý nejen prohledala hlavní církevní kanceláře a rezidenci jednoho kardinála, ale také vyvrtala díry do dvou hrobek arcibiskupů, stěžuje si Vatikán.

Belgie je jednou z mnoha zemí, kde byla katolická církev postižena sexuálními skandály. V dubnu tam odstoupil ze své funkce biskup z Brugg Roger Vangheluwe poté, co přiznal, že před dvaceti lety sexuálně zneužíval jednoho chlapce.

Policie v městě Leuven zkonfiskovala téměř 500 souborů a počítač z kanceláře církevní komise, která vyšetřuje obvinění ze sexuálních zločinů kněží. Policie také prohledala ústředí katolické církve v bruselské arcidiocési Mechelen severně od belgického hlavního města.

Biskupové, kteří tam zasedali, nesměli opustit místnost po dobu několika hodin a policie jim zkonfiskovala mobilní telefony, uvádějí církevní činitelé. Vyšetřovatelé vyvrtali dvě díry do hrobek dvou bývalých belgických primasů v mechelenské katedrále a spustila do nich kamery, aby se zjistilo, zda se v hrobkách neukrývají dokumenty.

Policie také provedla prohlídku v rezidenci belgického arcibiskupa kardinála Godfrieda Danneelse, který nedávno odešel do důchodu. Arcibiskup nebyl vyslýchán, ale z domu byl zkonfiskován počítač a dokumenty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.6. 2010