Ruská otázka a český národní zájem

26. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Zajisté téma obšírné, plné absurdních spekulací, jen ten výsledek nás asi zarmoutí. Zvláště když nás včera média seznámila s "vážným" zjištěním BIS, která odhalila koncentrované úsilí ruských výzvědných služeb vůči naší zemi. A to mají špióni zájem o tak rafinované zdroje, jakými jsou dnešní studenti, kulturní pracovníci, čili opravdu potenciální spolupracovníci ohrožující zájmy Česka. Ještě že nás naši vyzvědači neinformovali, čemu se tyto intelektuální vrstvy věnují ve svém volném čase. Nechci ani domýšlet, na co všechno by narazili.

Jen o den později se dovídáme, že americký prezident se dohodl s ruským hostem, že USA "silně" podpoří vstup Ruské federace do WTO a ruská strana zase zakoupí 50 ks Boeingů.

A jen tak mimochodem si vybavuji přemítání slavného kyrgyzského spisovatele Čingize Ajtmatova, který (viz jeho romány Stanice Bouřná -- 1981, či Popraviště -- 1986) v samotném předjaří demokratizace SSSR, otevřeně psal o budoucí nadvládě SSSR a USA nad lidstvem. Ovládaným z letadlové lodi zakotvené kdesi v Pacifiku. Tímto konstatováním však nechtěně dávám za pravdu ruským výzvědným složkám. Určitě jsou mezi nimi čtenáři Ajtmatova, nebezpečného to vizionáře.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 25.6. 2010