Stimulanti, škrty a škrti

26. 6. 2010 / Karel Dolejší

Spojené státy na rozdíl od zbytku světa - například od Británie, zemí eurozóny nebo Číny - stále disponují světovou rezervní měnou a mohou tedy ještě nějaký čas "řešit" svůj rozpočtový deficit tím, že jednoduše natisknou další peníze. Jak ovšem s odvoláním na teorii belgického ekonoma Roberta Triffina upozorňuje Francis E. Warnock, tato konstelace hrozí v okamžiku, kdy americké obligace přestanou být považovány za bezpečné, jejich rychlým globálním výprodejem. Vzhledem k tomu, v jakém stavu jsou finance jednotlivých států Unie - pouze dva, Montana a Severní Dakota, teď nečelí obrovským rozpočtovým deficitům - do budoucna přílišný optimismus rozhodně není namístě.

Automobil v ježnickém lese

26. 6. 2010 / Boris Cvek

Obracím se tímto mailem na Policii ČR a starostku města Krnov (kopii přeposílám i médiím). Dnes, v sobotu 26.6. po 19:00 hodině jsem se procházel v ježnickém lese a narazil jsem na automobil, který vjel do lesa díky otevřené závoře (závory jsou prý otevřené kvůli vytěžení popadaných stromů po květnových deštích, o večerech však v lese nikdo nepracuje, tak nechápu důvod).

Soud v Rumunsku zakázal snížení důchodů

26. 6. 2010

Rumunský Ústavní soud rozhodl, že pokus rumunské vlády snížit důchody penzistů o 15 procent je protiústavní. Soud své rozhodnutí nezdůvodnil, ale odbory vysvětlily, že starobní důchody v Rumunsku, které jsou částečně financovány z příspěvků zaměstnanců, chrání ústava.

Rumunská vláda premiéra Emila Boca se snaží snížit státní deficit ze 7,2 procent HDP na 6,8 procent HDP, aby mohla dostat půjčku od MMF ve výši 20 miliard dolarů. Vláda chtěla snížit důchody o 15 procent a už předtím snížila platy státních zaměstnanců o 25 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropská unie kritizovala přístroje na rozhánění teenagerů vysokofrekvenčním pískotem

26. 6. 2010

Parlamentní shromáždění Rady Evropy, jehož členem jsou poslanci ze 47 států, v pátek jednomyslně podpořila sílící požadavek, aby byly zakázány přistroje, které rozhánějí mladé lidi silným vysokofrekvenčním pískotem.

Tyto tzv. "komáří" přístroje slyší téměř každý člověk, jemuž je pod dvacet, ale málokdo, jemuž je nad 25 let. Silný pískot z těchto přístrojů se používá ve snaze zabránit teenagerům, aby postávali na rozích ulic. Pískot je jim nepříjemný.

Obama a Medveděv "vynulovali" americko-ruské vztahy

25. 6. 2010

Prezident Barack Obama ve čtvrtek prohlásil, že spolu s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem dosáhli "vynulování" vztahů mezi někdejšími protivníky z dob Studené války, které se v nedávných letech vyvíjely nebezpečným směrem. Přetrvávají rozdíly v otázkách, jako je například situace v Gruzii, ale na druhé straně dochází k rozšíření spolupráce v oblasti zpravodajství a protiteroristického boje. USA také konečně souhlasí se vstupem Ruska do Světové obchodní organizace (WTO).

Lékařská komora začne bojovat proti neetickému chování privátních lékařů

26. 6. 2010 / Milan Kubek

Prohlášení prezidenta České lékařské komory k neetickým a nekalým praktikám při získávání pacientů

Lékařské povolání patří mezi nejdůstojnější profese, proto také profesní dozor nad ním nenáleží živnostenskému úřadu, ale profesní komoře, podobně jako v případě advokátů, notářů a dalších svobodných povolání. Etické normy profesních komor pak do jisté míry regulují též reklamu tak, aby nebyla nedůstojná a zavádějící. Lékař je podle zákona povinen vykonávat povolání v souladu s jeho etikou a řídit se řády komory, včetně Etického kodexu.

Poslední ctnost...

26. 6. 2010 / Ladislav Žák

Hlasování poslanců ČSSD a KSČM o postech ve vedení poslanecké sněmovny pro Luboše Zaorálka a Vojtěcha Filipa dává i méně bystrému pozorovateli jasnou odpověď na otázku, kdo se může na koho spolehnout. Nezáleží na tom, že jsme si vedle třešňového skanzenu založili růžový dinopark, nevadí, že nemáme nic, co bychom mohli normálně myslícímu voliči nabídnout, nevadí ani to, že nemáme odvahu provést nějakou sebereflexi a počkáme si se sjezdem na období, kdy už nebude žádná potřeba, hlavně, když nehlasujeme ani s komunisty ani pro komunistu, říká si podstatná část vedení a poslanců ČSSD a bohorovně ignoruje vnitřní i vnější hlasy, které varují před touhle cestou do pekel.

Ruská otázka a český národní zájem

26. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Zajisté téma obšírné, plné absurdních spekulací, jen ten výsledek nás asi zarmoutí. Zvláště když nás včera média seznámila s "vážným" zjištěním BIS, která odhalila koncentrované úsilí ruských výzvědných služeb vůči naší zemi. A to mají špióni zájem o tak rafinované zdroje, jakými jsou dnešní studenti, kulturní pracovníci, čili opravdu potenciální spolupracovníci ohrožující zájmy Česka. Ještě že nás naši vyzvědači neinformovali, čemu se tyto intelektuální vrstvy věnují ve svém volném čase. Nechci ani domýšlet, na co všechno by narazili.

Šetřím šetříš šetříme

25. 6. 2010 / Marie Saša Lienau

Diskuze o radikálních úsporách v rozpočtech pobláznila řeckou dlužní tragédií nejen budoucí českou politickou reprezentaci. Ta na argumenty o dlužní pasti vsadila ve volbách a nalákala vyděšené voličstvo upadající středních vrstvy na škrcení opasků v zájmu nás všech a našich dětí. Opatrným hlasům jinak jistě konzervativních ekonomů, které vysvětlovaly, že nerozumným seškrtáním především v sociální oblasti státu dojde k dalšímu poklesu jen pomalu se vzpamatovávající ekonomiky, nebylo vůbec posloucháno, natož aby byly v boji o moc vyslyšeny.

Německý balíček

25. 6. 2010

SL│ Černo-žlutá vláda připravila největší balíček úspor v dějinách SRN. 80 miliard eur hodlá uspořit do roku 2014. Přehled ukazuje, v jakých oblastech ke krácení dojde.

Otevřte, to je André Breton

26. 6. 2010 / Karel Dolejší

Jsem pokryvač který zešílel
A desku za deskou až všechno shodím dolů strhávám domovní střechu
Abych lépe viděl jak z moře stoupá smršť...
André Breton: Zakletá studna

André Breton: Otevřte, to jsem já. Vybral a přeložil Petr Král. Sdružení Analogonu; www.analogon.cz, Praha 2009, 228 stran. ISBN 978-80-904419-0-3

Je jistě ironií osudu, že teprve pětasedmdesát let po vzniku Pražské surrealistické skupiny dostal český čtenář k dispozici ucelený výbor z poesie hlavní postavy surrealistického hnutí Andrého Bretona (1996-1966). Přes Bretonův klíčový význam byly dosud jeho básně česky publikovány pouze časopisecky či v několika málo antologiích. Časový odstup však nemusí být nutně na škodu, jakkoliv se sluší předeslat, že z díla tak komplexního autora si nepochybně každá doba, každá tradice, každý nakladatel a každý překladatel může sestavit výbor vlastní. Lze předpokládat, že před válkou by podobná kniha stála víceméně ve stínu poněkud nekritického obdivu; kdyby se dnes Bretonova odkazu zmocnily "tržní síly", nic by nezabránilo záměru zaplnit stránky výrony milostného lyrismu a roztomilismu, případně sbírkou kuriozit v podobě všech těch volavek, netopýrů, hranostajů a bílých sov; a dokonce i profesoři morálky by nalezli několik obecně humanistických deklarací, z nichž by sestavili tenounký svazeček, nad kterým by mohli kázat náboženství pokroku. Králův výbor, jak vysvětluje rozsáhlá závěrečná studie Neklidné sondy Andrého Bretona, je naproti tomu nepochybně determinován tradicí česko-slovenského surrealismu, který v některých ohledech svůj vzor přesáhl a (zčásti vlivem politických podmínek, v nichž musel po celé dekády působit) k němu získal kritický odstup.

Obamova válka proti "nepřátelským" informačním zdrojům

25. 6. 2010 / Daniel Veselý

Asi drtivá většina z nás definitivně zjistila, že se Obamova administrativa od té předešlé a velice nepopulární administrativy diametrálně neliší a v zahraničí lehce navazuje na Bushovu politiku, jak třeba předpověděla bývalá ministryně zahraničí Spojených států Condoleezza Riceová. Nemíním zde tuto řadu přinejmenším negativních skutků uvádět, i když se o nich v zahraničí ani u nás moc nepíše. Jedno z nových "bezpečnostních" opatření současné americké vlády se ovšem týká životů samotných Američanů. Washington podle něj totiž může autorizovat CIA k zavraždění amerického občana, pokud tento bude podezřelý z plánování teroristických aktivit proti Spojeným státům.

Svět po nadbytku

25. 6. 2010 / John Michael Greer

Shnuto do jedné věty, to vše dohromady znamená, že věk hojnosti je u konce. Období mezi lety 1945 - 2005, kdy se do ekonomik průmyslových národů vpíjelo téměř nepředstavitelné množství levné ropy, což život těchto národů proměnilo takřka k nepoznání, stále tvaruje větší část našeho myšlení a téměř všechna naše očekávání... Většina Američanů se v těchto dnech například stará o zařízení pohodlného důchodu, platí za stále dražší zdravotní péči, poskytuje svým dětem vysokoškolské vzdělání, prostě zabývá se občanskou vybaveností nejrůznějšího druhu, kterou považuje za důležitou. Dosud nevstoupilo ani do jejich nejtemnějších snů, že je třeba se starat o přístup k základním potřebám jako je jídlo, oblečení a přístřeší...

KD│ Už téměř čtyři desetiletí lze na obzoru naší budoucnosti jasně zahlédnout meze vývojové trajektorie průmyslové civilizace založené na neomezeném materiálním růstu na omezené planetě. Během této doby se objevil pozoruhodný paradox. Čím více se blížíme k mezím růstu, čím více tato omezení dopadají na náš každodenní život, a čím jasněji naše současná trajektorie míří k cihlové zdi obtížné budoucnosti, tím méně, zdá se, je většina lidí v průmyslovém světě schopna představit si jakoukoliv alternativu k udržování existujícího řádu, dokud se nerozloží.

Lov velryb bude znovu legální. Po 24 letech

25. 6. 2010

Po 24 letech globálního moratoria se zřejmě obnoví komerční lov velryb v "malém měřítku." V marockém Agadiru se na tom dohodla Mezinárodní velrybářská komise (IWC). Tento kompromisní návrh dává velrybářským zemím Japonsku, Norsku a Islandu možnost legitimizovat jejich odlov.

Podrobnosti: ZDE

Polsko: "Máme na rukou krev velryb"

25. 6. 2010

Lov velryb je krvavá záležitost. Představte si, že lovci vstoupí do lesa, prošpikují jelena harpunami a ještě živého ho na louce rozporcují. V každé normální zemi, v každé civilizované společnosti by to bylo uznáno za barbarské a zakázané, napsal v Gazetě Wyborczej Adam Wajrak.

Zápas o úspory...

25. 6. 2010 / Ladislav Žák

Nic nepobaví člověka s průměrným přehledem více než dramatická prohlášení našich starých i nových elit, koho z nás a o kolik v zájmu vlastních světlých zítřků zase odřou. Nesmiřitelný boj už zase zuří, jen se přenesl z plakátů ČSSD do rétoriky vítězů. Bojujeme s korupcí, s deficitem, s KSČM, samozřejmě s ruskými agenty a bůh ví s čím ještě. Jsou vyhlašovány stále nové a nové krize, takže po přečtení novin můžeme nebýt dojmu, že normálno je v nedohlednu...

Senátoři přistoupili na návrh ČEZu - rozhodování o velkých projektech se má stát formalitou

25. 6. 2010

Vliv na životní prostředí nemá být již nadále pro povolení stavby rozhodující. Senátoři schválili návrh senátora Jiřího Nedomy (ODS), několika jeho kolegů a společnosti ČEZ na novelu zákona o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. Senátní návrh, který nyní musí posoudit vláda a poslanci, rozšiřuje působnost zmíněného zákona také na vodní a energetickou infrastrukturu včetně velkých elektráren. Návrh zákona u těchto staveb umožňuje sloučit posouzení vlivů na životní prostředí (EIA) s územním i stavebním řízením.

Vedení Glasgow University ustoupilo odborům a nebude propouštět učitele

24. 6. 2010 / Jan Čulík

"Aktivní kampaň na všech frontách dokazuje, že členové našeho odborového svazu nepřipustí útoky na pracovní příležitosti a podpoří kolegy, kdykoliv jsou ohroženi."

Poté, co univerzitní učitelé hlasovali v minulých dnech drtivou většinou pro stávku proti rozhodnutí managementu univerzity propustit univerzitní učitele pracující na fakultě biologických věd a na fakultě pedagogiky, rozhodla ve středu správní rada University of Glasgow, že odborovému svazu, hrozícímu stávkou, vedení univerzity stoprocentně ustoupí.

ANALÝZA

Jak prohrát vyhrané volby

24. 6. 2010 / Oskar Krejčí

Stačily dva dny a z voličů se stal překvapený dav: jak je možné, že volby dopadly tak divně?

Údiv vyrůstá ze dvou zdrojů. Především byli překvapeni ti, kdo věřili výzkumům veřejného mínění. Omyl, který se opakuje snad každé čtyři roky. Kdy vlastně byly průzkumy volebních preferencí přesné? Matematické metody nestačí na chytračícího českého voliče a na politické tlaky. Tentokrát se výzkumy zmýlily ve dvou hlavních číslech: nadhodnotily volební potenciál sociální demokracie a podhodnotily potenciál TOP 09. Dvě chyby, které v součtu rozhodly o tom, kdo bude sestavovat vládu.

George Soros: Německé rozpočtové škrty mohou destabilizovat evropskou demokracii

24. 6. 2010

Euro je sporný konstrukt a rozpočtové škrty, které chce realizovat Německo, ztíží jiným zemím v eurozóně jejich úsilí získat konkurenceschopnost. To povede k hospodářské stagnaci, k sociálním a nacionalistickým nepokojům a může to ohrozit demokracii v Evropě, varoval ve středu ve své přednášce v Berlíně na Humboldtově univerzitě americký miliardář George Soros.

Soros r. 1992 vydělal miliardu dolarů, když investoval své peníze proti britské libře, a způsobil tak k obrovské ostudě britské vlády, její devalvaci i to, že libra vypadla z evropského směnného mechanismu.

Školy jako zboží v americké praxi

24. 6. 2010

Média hodně probírají téma zavedení školného, točí se však v poměrně banálním kruhu.. Aktuální číslo (25) týdeníku Respekt dokonce přineslo článek se zajímavým názvem "Školy jako zboží", ale jeho hlavním námětem nakonec byla na kost obraná otázka, zda je deset tisíc korun za semestr hodně, nebo málo. Zapomíná se, že české vysoké školy pravděpodobně čeká ještě podstatnější změna, a to sice srůst akademické a podnikatelské sféry (pokud tedy budoucí vládní koalice nezahodí Bílou knihu terciárního vzdělávání do koše). Jan Čulík již poukázalna to, jak by taková změna mohla vypadat v praxi, já zmíním případ popsaný Naomi Kleinovou v její knize Bez loga, píše Jan Vávra:

Obama "zrušil" McChrystala - co ale udělá s válkou v Afghánistánu?

24. 6. 2010 / Karel Dolejší

Agentury včera oznámily, že americký prezident Barack Obama po osobním setkání v Oválné pracovně odvolal z funkce velitele v Afghánistánu generála Stanleyho McChrystala, který s největší pravděpodobností odejde do výslužby. McChrystal se dopustil podobné chyby jako za korejské války Douglas McArthur; zpochybňováním politiky Bílého domu napadl princip civilní kontroly nad armádou, a jakmile to vyšlo najevo, prakticky nikdo nepochyboval, že jeho dny jsou sečteny. Na uvolněné místo ovšem nastupuje dosavadní velitel CENTCOMu generál David Petraeus - ano, ten Petraeus, který byl přednedávnem v Senátu usilovně grilován ve snaze donutit ho ke kritice prezidenta, což vyvrcholilo dokonce krátkou zdravotní indispozicí - a ten Petraeus, který byl architektem potlačení iráckého povstání.

Orientalismus s autoritativními rysy

24. 6. 2010 / Lukáš Zádrapa

Vzhledem k tomu, že se v textech Stanislava Komárka, biologa a "filozofa", opakovaně objevují čínské motivy za účelem obhájení některých protidemokratických myšlenek, považuji za záhodné se s touto praxí, či spíše poměrně rozšířeným ideovým komplexem, který jeho texty reprezentují v mediálním prostoru, vyrovnat několika sinologickými poznámkami.

Vzhledem k tomu, že popularizace sociálního darwinismu není mým oborem, se jménem této mediální postavy jsem se blíže setkal, až když jsem stejně jako on přispíval do čínského čísla revue Prostor (č. 77--78). Už tehdy mi připadlo pozoruhodné, jak je možné, že je mezi autory zařazen někdo, kdo podle dostupných údajů i podle šíře porozumění problematice viděl Čínu takříkajíc z rychlíku a o čínské kultuře má představu asi tak solidní jako konzument zájezdu do Číny, který letadlem přelétává mezi čínskými turistickými atrakcemi, o každodenním čínském životě. Co mě ovšem překvapilo a dodnes udivuje, je skutečnost, že se za filozofa označuje člověk, který na sebe nechává dýchat "východní dynamiku" s úrovní reflexe o mnoho nepřevyšující průměrného sinoromantika, nehoráznost, s níž vytahuje stará ultrakonzervativní témata, je pak vydávána za nekonformnost. Ale o tom, jak povážlivým tempem u nás probíhá inflace slov "filozof" či "spisovatel", jsem psát nechtěl.

Nová levice musí obnovit důvěru, že přes politiku lze něco změnit

24. 6. 2010 / Václav Adam

Velice mě zaujaly články v Britských listech, ve kterých se objevily úvahy o vzniku nové levicové strany (po vzoru německé Die Linke). Co by měla taková strana nabídnout? Především to, aby se začaly řešit konkrétní problémy lidí. Umírněná (sociálně demokratická) levice totiž nezřídka selhává. Žijeme v éře globálního kapitalismu, kdy finanční trhy mají často větší moc než vlády a parlamenty. Sociolog Jan Keller napsal na toto téma článek Zablokovaná politika (in: Krize, vize a realita české politiky - Úvahy nad inscenovanou skutečností, ISBN: 80-86316-32-7, ELK 2002) již v roce 2002. Jsme svědky toho, že pravice hovoří o nutnosti silné rodiny a obrany národních zájmů, ale ve skutečnosti jsou rodina i národní stát oslabovány nadvládou globálního kapitálu.

POVÍDKA

Na soutoku Labe s Temží se to spokojeně hemží

24. 6. 2010 / Milan Kozelka

"Jó Pardubice... To byla štace, tam to vodsejpalo! Pardubice byly zlomovej nářez," vzpomíná v londýnském baru Long Tall Sally Mick Jagger. Před lehce přivřenýma očima mu prokmitává rozlehlá rovina s tekoucí řekou a monumentálně rozklenutým nebem. V malé secesní špeluňce je prázdno, je brzy ráno, všední den, prší. Za zamženým sklem se probouzí postranní ulice, první ptáci zmateně poletují sem a tam. V rohu pod věšákem spí Keith Richards, v koutku úst mu visí vyhaslý joint.

Spor o škrty rozděluje G-20

24. 6. 2010

Otevřený spor mezi Německem a USA o to, jaká je správná cesta z krize, se projeví i na setkání dvaceti nejvýznamnějších průmyslových a rozvíjejících se ekonomik, které se koná o víkendu v Kanadě. Závěrečné prohlášení summitu bude napjatě očekáváno. Předběžný návrh, od nějž v pátek jednání odstartují, ukazuje, že ke společnému postoji zemí G-20 je hodně daleko.

Katolická výchova

23. 6. 2010 / Milan Valach

Volby skončily! Nyní se můžeme vrátit k věcem dlouhodobějším a podstatnějším. I když ne zcela radostným.

Stav české společnosti je katastrofální a dále se zhoršuje. Rozkládají se samotné základy mezilidských vztahů, které se brutalizují v míře, připomínající válečnou situaci. Mezi lidmi propuká válka, či jsme alespoň velmi blízko. Velmi patrné je to právě u mladé generace, a dokonce již i u dětí. Agresivní chování dětí ve škole je zachyceno např. na tomto videu. Na základě mých rozhovorů s řadou učitelů je tento trend potvrzován rostoucím počtem podobného chování žáků, jaké je popsáno v Učitelském zpravodaji č. 15/2010.

Německo a Rusko se sbližují

23. 6. 2010

A Spojené státy přihlížející sbližování Německa a Ruska budou vidět vznik aliance s obrovskou vahou, která by mohla ohrozit jejich globální zájmy.

Tato zpráva je převzata se svolením společnosti STRATFOR.

KD│ Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle bude podle pondělního prohlášení svého mluvčího ve středu informovat francouzské a polské úředníky o společném návrhu rusko-evropské "spolupráce v oblasti bezpečnosti". Návrh vzešel z rozhovorů mezi německou kancléřkou Angelou Merkelovou a ruským prezidentem Dmitrijem Medveděvem konaných počátkem června a je založen na návrhu Ruska vypracovaném v roce 2008. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov bude jednání přítomen. Andreas Peschke řekl: "Chceme to dále rozpracovat a projednat v rámci trojúhelníku [tj. Francie, Německa a Polska] v přítomnosti ruského ministra zahraničních věcí."

Vzkaz z Krnova pro Borise Cveka:

Drž hubu! Zákony se tu dodržovat nebudou

23. 6. 2010 / Boris Cvek

Dostal jsem varování, že jsem si krnovské dinosaury ze supervelké koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL poštval proti sobě. Je třeba se bát! Třeba by mi mohli ublížit! A určitě nevyjdou vstříc požadavku po dodržování zákonů, protože ji prostě pronáší rebel Cvek. Taková je mentalita komunální politiky. Cítíte tu zrůdnost, kdy zákony jsou dány všanc partičce dinosaurů, kterým se buď líbíte, nebo nelíbíte? Ale třeba po podzimních volbách tihle dinosauři v politice skončí jako Langer nebo Paroubek. Je to jen na nás občanech, zda komunální politici budou zodpovědní zákonům a veřejnému zájmu, nebo zda to bude jen partička dinosaurů s mnoho let budovanými vazbami na místní mafiánská prostředí. Lidi, nenechávejte si toto líbit. Proč dál mlčet? píše Boris Cvek a dodává na ilustraci email od jednoho z motorkářů, který pojížděním po krnovském lese porušuje zákon:

Necháš se válcovat, Slávku, necháš

23. 6. 2010 / Štěpán Kotrba

Až úsměvná je krátkozrakost těch, kteří nyní vedou ČSSD. Tak nějak jim nedošlo, že v Parlamentu se (prozatím) tvoří pravicový blok 118 hlasů, který postupuje strategicky a silově. Protože může. Pravice vždy prosazovala většinové heslo, že "vítěz bere vše". Sobotkova opozice má nejen Bohumínské usnesení (a je tak sama a komunisté musejí vyjednávat také sami), ale díky výsledkům podstatně snížený vyjednávací potenciál. Prakticky na nulu. "Poměrná" spravedlnost se neuplatňuje. Sociální ohledy nikdo na nikoho dnes nebere. Sobotkovy výkřiky se proto míjejí účinkem a jsou až směšné.

ANALÝZA

Političky jako ramlice

23. 6. 2010 / Anna Wintrová

Ve stylu populárního večerníčku o králících z klobouku se rozhodla zachovat sociální demokracie ve vztahu k ženám. Od svého sjezdu nemohla nebo spíše nechtěla zvolit místopředsedkyni. Ženy, které šly do tohoto boje na sjezdu, byly buď ostudně odmítnuty, protože neseděly stranickému vedení, některým regionálním představitelům a uzavřeným dohodám, či byly tak tvrdě tlačeny Paroubkem a jeho nejbližšími, takže i delegáti sjezdu usoudili, že čeho je moc, to je příliš.

Odmítnuta z tohoto důvodu byla nominantka stínového ministra kultury Jandáka a předsedkyně kulturní komise Kalistová, odmítnuta byla i kamarádka Paroubkovy přítelkyně Alena Borůvková. Jako nevhodné se naopak pro Paroubka a Tvrdíka ukázala jak bývalá nejvyšší státní zástupkyně Benešová, tak poslankyně Čurdová. Praha zase neprosadila proti ostatním poslankyni Kalábkovou.

BRITÁNIE:

Tvrdý státní rozpočet, avšak s úlevami pro chudé lidi

23. 6. 2010

Britský ministr financí George Osborne v úterý zveřejnil v rámci svého nového státního rozpočtu 40 miliard liber nových daní a rozpočtových škrtů. Účelem jeho opatření je za funkční období nynější vlády radikálně snížit britský státní deficit.

Osborne rozhodl, že od 1. ledna 2011 bude zvýšena míra DPH v Británii z nynějších 17,5 procent na 20 procent. Jenže DPH se v Británii neplatí z potravin, z oděvů pro děti a dalšího základního vybavení pro rodiny. Zvýšil daň z kapitálových zisků, uvalil daň na banky, zmrazil platy ve státním sektoru pro všechny zaměstnance s ročními příjmy vyššími než 21 000 liber a omezil přídavky na děti.

"Stop stav" jako svévolné omezování práv občanů?

23. 6. 2010 / Miloslav Štěrba

Jak lze vykládat ustanovení Listiny základních práv a svobod -- součást české ústavy -- že "občané mají za rovných podmínek přístup k voleným a jiným veřejným funkcím"? Jestliže k voleným a jiným veřejným funkcím vede cesta přes politické strany a zájemce narazí na překážku pojmenovananou jako "stop stav", nebo když strana zavede pro zájemce o členství tzv. čekací lhůtu?

Letmý pohled na kubánské zneužívání

23. 6. 2010 / Fabiano Golgo

Po zásahu katolických orgánů se Raul Castro rozhodl propustit ochrnutého disidenta Ariela Siglera, který je ve věku 47 téměř k nepoznání poté, co byl několik letech vystaven krutému zacházení, jakému všechny systémy, které nemohou přežít svobodu slova, vystavují ty, kteří se odvažují volají po demokracii. Věznění občané ostrova, kteří byli nuceni přijmout režim, jenž jim poskytl zdarma zdravotnictví a a vzdělávání (ovšem to, co se učí, je silně kontrolováno a kontaminováno ideologickými lžemi), což je však cena uložená za to, aby zůstali pasivní, dokonce i když vláda rozhoduje o jejich osobním životě. Vláda, která se domnívá, že nemůže přežít, pokud menšina vyjadřuje rozdílné názory na to, jak by si přála vést vlastní život. Pouze slabé systémy vyžadují plný soulad a odmítají opozici.

Stručně z nekubánské Ameriky

23. 6. 2010 / Karel Dolejší

Klaun nejsem já, ale tato obludně cynická a tak nevědomě naivní společnost, jež si hraje na serióznost, aby lépe zakryla své šílenství.
Salvador Dalí

Podle nedávno vydané aktualizace výroční zprávy Amnesty International o stavu lidských práv ve světě bylo jen v období od března do dubna v Hondurasu zavražděno šest novinářů informujících o dění po pravicovém puči z června 2009, který svrhl prezidenta Manuela Zelayu. Jde o malou ukázku rok trvající vlny vyhrožování a násilných útoků proti všem těm, kdo přinášejí zprávy o porušování lidských práv místní juntou legitimizovanou zmanipulovanými volbami, jejichž výsledek nicméně bez větších výhrad uznala Obamova administrativa. Vzhledem k situaci v zemi nejsou srdceryvné osobní příběhy, fotografie z vazby či faktické konfinace, a dokonce ani jména obětí k dispozici. Chcete-li se dojímat a ronit slzy nad nelidským osudem, ptejte se červů.

Přistěhovalce do Kanady trápí léčitelné choroby

23. 6. 2010 / Miloš Kaláb

Mnoho přistěhovalců do Kanady trpí chorobami o nichž nevědí, že se dají léčit. Nedostatek lékařů v této velké zemi znamená, že se mnozí nemocní ani k lékaři nedostanou, takže se ani nepokoušejí léčit se. K takovým závěrům dospěla studie, kterou provedla Ottawská univerzita. Mezi léčitelné choroby patří třeba deprese, tuberkulóza, chudokrevnost z nedostatku železa, hepatitída B, rakovina děložního čípku a HIV. Reportérka Pauline Tamová napsala v The Ottawa Citizen, že se dá těmto chorobám v Kanadě předcházet nebo se dají léčit zatímco v zemích, z nichž přistěhovalci přicházejí, znamenají takové choroby smrtelné ohrožení.

O obrovské moci čtenářů Britských listů

23. 6. 2010

Přibližně před měsícem, zhruba kolem českých všeobecných voleb, jsem se obrátil na čtenáře Britských listů - s velkými pochybnostmi - ani ne po třech měsících s dalším finančním apelem na podporu tohoto nezávislého listu.

Pod náporem práce se teprve nyní dostávám k podrobnějšímu zpracování výsledků finančního apelu, a mohu čtenářům sdělit ohromující skutečnost: Od zveřejnění apelu dne 26.5. 2010 se sebralo více než 400 000 Kč.

Čtenářům mnohokrát děkujeme a nesmírně nás těší, že mnozí z nich byli ochotni přiložit ruku k dílu, aby v českém prostředí byl nadále slyšen hlas Britských listů.

Víme, že peněz není nazbyt a v žádném případě nechceme čtenářům tahat peníze z kapes zbytečně. Uvědomujeme si velmi silně, kolik na provoz BL přispělo třeba důchodců, právě lidí, kteří nemají moc finančních prostředků. Všechny ty dary nesmírně zavazují. Jeden čtenář to napsal vlastně přesně: "Platím si za informace, které jinde neseženu."

Běžný provoz Britských listů, jak každý měsíc dokladujeme pravidelnými finančními zprávami, stojí přibližně 60 000 Kč měsíčně. V důsledku občanské odpovědnosti a uvědomělosti čtenářů je tedy naše existence zaručena skoro na rok.

Peníze nám umožní postupně provádět nutnou modernizaci serveru BL. S penězi však budeme zacházet nesmírně odpovědně a šetřit jimi co nejvíc. Bylo by dobré, kdyby čtenáři s finančními dary na BL, mohu-li to říci, nepřestávali, protože je velmi záhodno, abychom si nynější, takto neuvěřitelně rychle vzniklou finanční rezervu, aspoň po určitou dobu uchovali. Kdyby se během času podařilo udržet míru příspěvků na BL přibližně na oněch 60 000 měsíčně (před nynějším apelem to bylo cca 30 - 40 000), byla by existence Britských listů zajištěna.

Ještě jednou čtenářům mnohokrát děkujeme - můžete být za svou občanskou akci opravdu hrdi.

Jan Čulík, šéfredaktor

University of Glasgow drtivou většinou hlasovala pro stávku

23. 6. 2010

V odborovém hlasování členstva, které je v Británii od dob Margaret Thatcherové zákonnou povinností, vyjádřili univerzitní učitelé na University of Glasgow drtivou většinou rozhodnutí vstoupit do stávky proti propouštění svých kolegů, pokud vedení univerzity od tohoto rozhodnutí neustoupí. Jak v úterý informoval odborový svaz univerzitních učitelů University and College Union, 76 procent členů svým hlasem podpořilo stávku a 88,5 procent voličů akce "na hranici stávky".

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2010

2. 5. 2010

V dubnu 2010 přispělo finančně na Britské listy 202 osob celkovou částkou 38 685.45 Kč. Příjem z reklamy byl 8750 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4 2010 částku 15 861.28 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 608.13 eur a 883.67 GBP. Jsme plni uznání vůči čtenářům Britských listů, že umožnili další provoz našeho časopisu nedávným financováním nových serverů. Mnohokrát děkujeme a prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.