BRITÁNIE:

Tvrdý státní rozpočet, avšak s úlevami pro chudé lidi

23. 6. 2010

Britský ministr financí George Osborne v úterý zveřejnil v rámci svého nového státního rozpočtu 40 miliard liber nových daní a rozpočtových škrtů. Účelem jeho opatření je za funkční období nynější vlády radikálně snížit britský státní deficit.

Osborne rozhodl, že od 1. ledna 2011 bude zvýšena míra DPH v Británii z nynějších 17,5 procent na 20 procent. Jenže DPH se v Británii neplatí z potravin, z oděvů pro děti a dalšího základního vybavení pro rodiny. Zvýšil daň z kapitálových zisků, uvalil daň na banky, zmrazil platy ve státním sektoru pro všechny zaměstnance s ročními příjmy vyššími než 21 000 liber a omezil přídavky na děti.

Osborne varoval, že rozhodnutí nesnižovat rozpočty na zdravotnictví a na zahraniční pomoc znamenalo, že během celého vládního funkčního období bude muset být snížen rozpočet všech ministerstev o celkových 25 procent, avšak dodal, že vůči obraně a školství se bude projevovat určitá mírnost.

Zatímco ratingové agentury Osbornův nový státní rozpočet přivítaly a libra stoupla, četní komentátoři varují, že Osbornův drastický rozpočet může vyvolat novou hospodářskou krizi. Televize se shodují v tom, že zásadní je míra škrtů a jejich načasování - a že nikdo v současné situaci neví, zda rozpočet povede k ozdravění, nebo naopak k nové, katastrofální finanční krizi.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.6. 2010