Obama "zrušil" McChrystala - co ale udělá s válkou v Afghánistánu?

24. 6. 2010 / Karel Dolejší

Agentury včera oznámily, že americký prezident Barack Obama po osobním setkání v Oválné pracovně odvolal z funkce velitele v Afghánistánu generála Stanleyho McChrystala, který s největší pravděpodobností odejde do výslužby. McChrystal se dopustil podobné chyby jako za korejské války Douglas McArthur; zpochybňováním politiky Bílého domu napadl princip civilní kontroly nad armádou, a jakmile to vyšlo najevo, prakticky nikdo nepochyboval, že jeho dny jsou sečteny. Na uvolněné místo ovšem nastupuje dosavadní velitel CENTCOMu generál David Petraeus - ano, ten Petraeus, který byl přednedávnem v Senátu usilovně grilován ve snaze donutit ho ke kritice prezidenta, což vyvrcholilo dokonce krátkou zdravotní indispozicí - a ten Petraeus, který byl architektem potlačení iráckého povstání.

Petraeovo jmenování musí být potvrzeno Senátem, kde ovšem existuje silná opozice proti prezidentské strategii počítající se stahováním z Afghánistánu již od července příštího roku. Leckteré události přímo v Hindúkuši, včetně výmluvného rozvržení plánů budování vojenských objektů, nasvědčují tomu, že se vojáci pod McChrystalovým velením již dávno rozhodli prezidentem předepsaný termín stažení tiše ignorovat. Válka se přitom nevyvíjí dobře, letní ofenzíva v okolí Kandaháru byla po vyhodnocení zkušební operace v Mardžáhu odložena (patrně na neurčito), perspektiva rychlé afghanizace konfliktu vzhledem ke stavu vládních bezpečnostních složek nevypadá zrovna reálně a v sousedním Pákistánu aktuálně dochází k lidovým bouřím proti vládě spolupracující s Američany. Zkrátka a dobře, nezdá se příliš pravděpodobné, že by Petraeus tiše degradovaný z postu McChrystalova nadřízeného, aby vyřešil Obamovu okamžitou tíseň, mohl snadno zopakovat úspěch ze sunnitské části Iráku a připravit si tak dobrou pozici pro kandidaturu v příštích prezidentských volbách. Možná, že právě toto riziko se mihlo hlavou běžce na dlouhé tratě, když se při senátním slyšení nečekaně zapotácel.

McChrystal se omluvil za svou kritiku prezidenta, kterého mj. obvinil, že se kvůli jeho stanovení fixního termínu stažení vojsk dostal do neřešitelné situace. Tvrzení, že úkol hlavního velitele v Afghánistánu je neřešitelný, ovšem může být docela dobře pravdivé, ačkoliv ne kvůli prezidentově trvání na jasné "exit strategy", ale kvůli všemu ostatnímu, co se v operačním prostoru děje. Jedinou drobnou výhodou, se kterou může Petraeus počítat, zůstává podpora prezidenta Karzáího, který se v posledních týdnech dostal s McChrystalovými lidmi do velice vážných sporů (mj. kvůli zanedbání bezpečnostních opatření, což implikovalo snahu fyzicky se ho zbavit).

Obama "zrušil" McChrystala především kvůli zpochybňování termínu stažení z Afghánistánu - avšak o tom, jak to nakonec se sporným stahováním dopadne, bychom zatím neměli dělat předčasné závěry.

Hastings, M.: The Runaway General. Rolling Stone, 22. 6. 2010 ZDE

Bast, A.: How Rolling Stone Got Into McChrystal's Inner Circle. Newsweek, 22. 6. 2010 ZDE
Loven, J. - Gearan, A.: McChrystal out; Petraeus picked for Afghanistan. AP, 23. 6. 2010 ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.6. 2010