Stručně z nekubánské Ameriky

23. 6. 2010 / Karel Dolejší

Klaun nejsem já, ale tato obludně cynická a tak nevědomě naivní společnost, jež si hraje na serióznost, aby lépe zakryla své šílenství.
Salvador Dalí

Podle nedávno vydané aktualizace výroční zprávy Amnesty International o stavu lidských práv ve světě bylo jen v období od března do dubna v Hondurasu zavražděno šest novinářů informujících o dění po pravicovém puči z června 2009, který svrhl prezidenta Manuela Zelayu. Jde o malou ukázku rok trvající vlny vyhrožování a násilných útoků proti všem těm, kdo přinášejí zprávy o porušování lidských práv místní juntou legitimizovanou zmanipulovanými volbami, jejichž výsledek nicméně bez větších výhrad uznala Obamova administrativa. Vzhledem k situaci v zemi nejsou srdceryvné osobní příběhy, fotografie z vazby či faktické konfinace, a dokonce ani jména obětí k dispozici. Chcete-li se dojímat a ronit slzy nad nelidským osudem, ptejte se červů.

Několik vysoce postavených úředníků kolumbijské civilní rozvědky DAS podřízené přímo prezidentovi Uribemu bylo v lednu obviněno z různých zločinů ve spojitosti s masivní a léta trvající ilegální operací proti těm, kdo jsou považováni za příslušníky protivládní opozice, včetně nezávislých obránců lidských práv. Některým z těchto lidí bylo vyhrožováno, byli zabiti, nebo proti nim bylo vzneseno nesmyslné kriminální obvinění. Trvají však pochyby o tom, kdo skutečně tuto operaci nařídil a zda pronásledování oponentů vlády nadále nepokračuje.

Nejvyšší federální soud Brazílie v dubnu rozhodl, že zločiny spáchané členy vojenské junty v letech 1964-1985 byly politickými akty a vztahuje se na ně tedy amnestie z roku 1979. Tento zákon brání tomu, aby byli členové někdejší vlády souzeni za mimosoudní popravy, mučení a znásilňování. Na rozdíl od mnoha jiných zemí v regionu Brazílie za vážné porušování lidských práv v době vojenského režimu nikoho nesoudila.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 23.6. 2010