Oslavy polských filmových výročí a jubilantů v Písku

29. 6. 2009

tisková zpráva

Festival nad řekou přivítá ve dnech 31. 7. -- 9. 8. v Písku mimo jiné i čtyři významné tvůrce z Polska a unikátní výstavu ke 100. výročí polské kinematografie. Hosté představí kolekci 14 celovečerních a 20 krátkometrážních polských filmů a mimi jiné připomenou i dílo další významné postavy polské kultury -- spisovatele Bruna Schulze.

Krzysztof Zanussi (v Písku bude od 2. - 4.8.2009), jeden z nejvýznamnějších představitelů polského "kina morálního neklidu", oslavil letos sedmdesáté narozeniny. Průřez jeho tvorbou, který bude v Písku uveden, připomíná filozofickou hloubku tvorby tohoto světového filmaře, nadále se zabývajícího živými tématy individuálního lidského osudu uprostřed společenských proměn. Zajímavé bude jistě vyslechnout jeho lektorské slovo k filmu Ivana Passera Intimní osvětlení, uváděném v rámci cyklu Zlatá šedesátá (4.8.2009 ve 14:00). O tomto snímku totiž tvrdí, že měl na rozvoj jeho filmového vidění silný vliv.

Letošní šedesátník Zbigniew Rybczynski (v Písku bude od 5. 8. a bude i hostem Ozvěn festivalu 9. 8. v pražském kině Lucerna), první polský nositel Oscara za animovaný krátkometrážní snímek Tango, natočil v roce 1992 animovanou biografii Franze Kafky pro francouzskou společnost Telemax jako součást cyklu takzvané Audiovizuální encyklopedie. Jedinečnou možnost zhlédnout tento film v rámci cyklu Svět Josefa K. doplní i setkání s tímto výtvarníkem, tvůrcem animovaných filmů, ale také vynikajícím pedagogem zabývajícím se vývojem nejmodernějších filmařských technologií.

Další animovaný životopis Franze Kafky, tentokrát ovšem ve zcela jiném rukopisu, uvede při své návštěvě v Písku druhý světově proslulý tvůrce animovaných filmů Piotr Dumala (v Písku bude od 4. 8. do 8. 8.). Je zajímavé, že obě biografie vznikly v roce 1992, zatímco Rybczynského snímek má ale v rámci zadání vypravěčsky encyklopedický charakter, Piotr Dumala proplétá biografická fakta motivy z Kafkových děl a vytváří tak jakýsi animovaný filozofický portrét.

Trojici polských filmařských legend doplní v Písku ještě představitel nejmladší generace Jacek Glomb (v Písku bude od 2. 8. do 4.8.), jehož letošní debut Operace Dunaj (na FNR bude uvedena 3. 8. 2009), tragikomický příběh polského tanku, ztraceného při invazi do Československa v roce 1968 v jednom pohraničním zapadákově, bude jistě zajímavým kontrapunktem ke vzpomínkám autorů nové vlny na období let 1968 -- 1969. Film natočil Jacek Gombala podle vlastní stejnojmenné divadelní hry, která je v dnešním Polsku velmi populární.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 29.6. 2009